Tudi Roglič udeležen v padcu 12 km pred ciljem
Primož Roglič je bil udeležen v padcu 12 km pred koncem 12. etape. V cilj je prišel z okrvavljeno desno ramo. Foto: Reuters
Primož Roglič je bil udeležen v padcu 12 km pred koncem 12. etape. V cilj je prišel z okrvavljeno desno ramo. Foto: Reuters

V na videz mirni etapi je Roglič (Red Bull Bora Hansgrohe) izgubil veliko časa. Pred etapo četrtouvrščeni Kisovčan je bil ob nepravem času na nepravem mestu, potem ko je 12 km pred koncem čez prometni otoček padel eden od kolesarjev Astane in na povsem drugi strani ceste povzročil Rogličev padec.

Roglič, ki je padel na že večkrat poškodovano ramo, je sicer vstal in sedel nazaj na kolo, a se kljub pomoči ekipe načet ni mogel več vrniti v glavnino. Izgubil je dve minuti in 27 sekund ter posledično izgubil četrto mesto v skupnem seštevku. Zdaj je šesti s štirimi minutami in 42 sekundami zaostanka.

"Imamo različne poglede na boj za zmagovalni oder in počutje. Ne vemo, ali bo lahko nadaljeval. Imamo vrhunsko zdravniško službo. Bomo videli, kako bo jutri," je povedal Rolf Aldag, športni direktor ekipe Red Bull Bora Hansgrohe.

Vodilni v razvrstitvi je še naprej Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ima minuto in šest sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step). Na tretjem mestu je po sredni zmagi v Centralnem masivu Danec Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike), ki zaostaja minuto in 14 sekund.

Tadej Pogačar je po hitrem, a zanj relativno mirnem dnevu z le eno nevšečnostjo zaradi padca pred njim ohranil minuto in šest sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Remcom Evenepoelom. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je po hitrem, a zanj relativno mirnem dnevu z le eno nevšečnostjo zaradi padca pred njim ohranil minuto in šest sekund naskoka pred najbližjim zasledovalcem Belgijcem Remcom Evenepoelom. Foto: Reuters

"Pričakoval sem bolj utrujene noge, a je bilo kar v redu. Raje vidim, da dirkamo hitro gor in dol. Raje imam tako hitre etape in noge so se dobro vrtele. Ekipa je opravila dobro delo. Bilo je kar vroče ob koncu, a smo dobro preživeli. Jutri je znova etapa za sprinterje, mogoče bo tudi nekaj vetra in stresa, kot že ničkolikokrat na tem Touru. Potem pa končno pridejo na vrsto Pireneji," je o svoji današnji predstavi dejal Pogačar.

Pogačar upa, da se bo Roglič pobral

Pogačar je za organizatorje komentiral tudi Rogličev padec. "Slišal sem, da se je za nami zgodil padec, a je bilo takrat zelo stresno v glavnini in ob koncu etape. Nisem vedel, kdo je padel, na koncu pa so nam rekli, da je padel prav Roglič. Res sem skrušen, saj sem lahko spremljal, v kako dobri formi je in da je napredoval skozi etape. Zagotovo bi se boril z nami do konca. Žalostno je videti, da je padel in izgubil toliko časa. Vemo, da je Primož velik borec. Upam, da se bo pobral in mogoče že tu dobil kakšno etapo."

Padec v glavnini omogočil beg dneva

V begu dneva na 12. etapi je bila četverica Valentin Madouas, Quentin Pacher, Anthony Turgis in nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen.

Ubežniki so se oddaljili od glavnine, ko se je v glavnini zgodil padec in množičen zastoj, v katerega je bil vpleten tudi nosilec rumene majice. Pogačar je imel tehnične težave s kolesom, ki ga je moral zamenjati, nakar je sledil kratek lov za glavnino.

Turgis je izpadel iz ubežne četverice slabih 70 km pred koncem, na klancu Cote de Montclera, gorski cilj je osvojil Abrahamsen. S tem se je Abrahamsen izenačil s Pogačarjem v razvrstitvi najboljšega hribolazca. Slovenec ostaja na prvem mestu, ker ima več zmag na višje kategoriziranih gorskih ciljih.

Dobrih 40 km pred koncem je hitra glavnina ujela trojico ubežnikov, sprinterski kapetani so obračunali za etapno zmago.

Girmay znova pokazal, da je sposoben zmagati

Eritrejec Biniam Girmay je dobil tretjo etapo na letošnjem Touru in ima že 107 točk naskoka pred Belgijcem Jasperjem Philipsenom. Če bo Eritrejec prišel do Pariza, mu bo zeleno majico zelo težko odvzeti. Foto: Reuters
Eritrejec Biniam Girmay je dobil tretjo etapo na letošnjem Touru in ima že 107 točk naskoka pred Belgijcem Jasperjem Philipsenom. Če bo Eritrejec prišel do Pariza, mu bo zeleno majico zelo težko odvzeti. Foto: Reuters

Najmočnejši je bil še tretjič na tem Touru Girmay (Intermarche Wanty), ki je slavil 16. zmago v karieri. Drugo mesto je pripadlo Belgijcu Woutu van Aertu (Visma Lease a Bike), tretje pa domačinu Arnaudu Demaru (Arkea B & B Hotels). Pozneje ga je žirija zaradi spreminjanja smeri prestavila na začelje glavnine, tako kot Britanca Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan), ki je bil sicer v etapi peti.

"Že od samega začetka Toura imam občutek, da sem na pravem mestu in da lahko dosegam dobre rezultate. Vnovič sem pokazal, da sem sposoben zmagati. Nisem bil pod nikakršnim pritiskom, stresom, le čakal sem na pravo priložnost. Fantom sem povedal, da se dobro počutim," je v odzivu za organizatorje dirke dejal priljubljeni 24-letni Eritrejec.

Od preostalih Slovencev je Luka Mezgec delal za svojega sprinterskega kapetana Dylana Groenewegna (Jayco AlUla), ki je na koncu zasedel šele 11. mesto.

Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) sta bila prav tako v službi svojih ekip, a že tako ne dirkata na skupni seštevek.

Zadnji kilometer 12. etape Toura

V petek znova na delu sprinterji

V petek sledi 13. etapa, ki bo znova sprinterska. Od Agena do Paua bo sicer v 163,5 km dva tisoč višinskih metrov in je zaradi bolj razgibanega zaključka primernejša za napade in uspešen boj ubežnikov proti sprinterskim ekipam. Konec tedna prihajata na vrsto dve pravi gorski etapi v Pirenejih, kjer se bo nadaljeval boj za rumeno majico.

Športni direktor Aldag še ne ve, če bo Roglič po padcu lahko nadaljeval Tour

12. ETAPA, Aurillac–Villeneuve sur Lot, 203,6 km:

Skupni vrstni red (12/21):             
  1. T. POGAČAR        SLO    49:17:49 
  2. R. EVENEPOEL      BEL       +1:06 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        1:14 
  4. J. ALMEIDA        POR        4:20 
  5. C. RODRIGUEZ      ŠPA        4:40 
  6. P. ROGLIČ         SLO        4:42 
  7. M. LANDA          ŠPA        5:38 
  8. A. YATES           VB        6:59 
  9  J. AYUSO          ŠPA        7:09 
 10. G. CICCONE        ITA        7:36 
 ...                                   
 74. J. TRATNIK        SLO     1:32:40 
116. L. MEZGEC         SLO     1:56:40 
129. M. MOHORIČ        SLO     2:05:03