Greg Van Avermaet je en teden nosil rumeno majico, zelo verjetno pa jo bo izgubil na prvi etapi v Alpah. Foto: Reuters
Greg Van Avermaet je en teden nosil rumeno majico, zelo verjetno pa jo bo izgubil na prvi etapi v Alpah. Foto: Reuters
Direktor ekipe BMC Jim Ochowicz je sporočil načrte za naslednjo sezono. Foto: Reuters
Roglič: Vse poteka bolje od pričakovanj

"Vse poteka super. Vedno potrebuješ nekaj sreče, ogromno truda je treba vsak dan vložiti. Naš glavni cilj ostaja dobra uvrstitev Stevena Kruijswijka v skupnem seštevku. Poskušal bom slediti najboljšim in iz dneva v dan bomo videli, kako se bo izteklo," je pojasnil najboljši slovenski kolesar, ki se je izakazal tudi na zahtevni etapi do Roubaixa v nedeljo.

Kapetan ekipe Lotoo NL-Jumbo Kruijswijk je v skupnem seštevku na 16. mestu, za Rogličem zaostaja devet sekund. Tudi osmoljenca prvega tedna Tom Dumoulin in Romain Bardet bosta skušala nadomestiti zaostanek. Nairo Quintana in Rigoberto Uran zaostajata že skoraj tri minute.

V četrtek na Alpe d'Huez
V torek bo na sporedu prva etapa v Alpah. Karavano čakajo trije vzponi prve kategorije in en vzpon ekstra kategorije. Montee du plateau des Glieres je na sporedu po 68,5 km, klanec je dolg šest km, vendar je zelo strm (11,2-odstoten naklon). 14 km pred ciljem bo zelo verjetno padla odločitev na prelazu Colombiere, ki je dolg 7,5 km z 8,5-odstotnim naklonom.

V sredo bo na vrsti krajša etapa (108,5) s štirimi vzponi. Cilj bo na La Rosiereju (1.855 m). Kraljevska etapa v Alpah bo v četrtek, ko kolesarje čaka pot prek prelazov Madeleine in Croix de Fer do cilja na znamenitem Alpe d'Huezu.

BMC v sezoni 2019 skupaj s Tratnikovim CCC-jem
Ekipa BMC je med prostim dnem na Dirki po Franciji sporočila, da se bo v novi sezoni združila s poljsko zasedbo CCC Sprandi Polkowice, v kateri v tem letu uspešno nastopa Jan Tratnik. BMC bo na ta način rešil svoj obstoj. Prvi je novo pogodbo podpisal Belgijec Greg Van Avermaet, ki vodi na Touru.

Že spomladi je postalo jasno, da se proizvajalec koles BMC umika iz istoimenske ekipe. Nekateri zvezdniki so takoj poiskali nove sredine, čeprav je vodja ekipe Jim Ochowicz obljubljal, da bo poiskal rešitev. Richie Porte in Rohan Dennis sta za vsak primer že poiskala nove sredine. Čeprav imena nove ekipe Ochowicz še ni razkril, je jasno, da bo prvi mož nove zasedbe Van Avermaet, ekipa bo osredotočena na enodnevne dirke, dirkanje na skupno razvrstitev ne bo v ospredju.

"Ekipa bo grajena okrog Grega. Izgledali bomo povsem drugače, bomo v oranžnih barvah, ime bo povsem drugačno. Imeli bomo licenco za svetovno serijo," je pojasnil Ochowitz in dodal, da združitev ne pomeni, da bodo pomešani trenutni kolesarji BMC-ja in CCC-ja, ampak bo šlo za povsem novo zasedbo. Prav tako še ni razkril, na katerih kolesih bodo kolesarji tekmovali.

"Lahko razkrijemo, da je Van Avermaet podaljšal pogodbo. Videli smo, da se je Greg razvil v enega najboljših kolesarjev na svetu in zelo zadovoljni smo, da bo naš glavni zvezdnik. Pred nami so zahtevni meseci, saj moramo začeti načrtovati naslednjo sezono," je še dejal Ochowitz.

"Ekipo lahko zgradimo okrog mene. Sem vse starejši, ampak moje ambicije niso nič manjše. Zelo sem vesel. Komaj čakam naslednje dirke," pa je dodal van Avermaet.

Slovencu v dresu CCC-ja Janu Tratniku se sicer pogodba izteče to sezono. Vprašanje je, ali bo Idrijčan v podpis dobil novo pogodbo in ali ga zanima dirkanje na enodnevnih preizkušnjah. Zanj naj bi se sicer po zelo dobri prvi polovici sezone zanimalo kar nekaj ekip.

Skupni vrstni red po 9. etapi:                           
  1. G. VAN AVERMAET    BEL   36:07:17 
  2. G. THOMAS           VB      +0:43 
  3. P. GILBERT         BEL       0:44 
  4. B. JUNGELS         LUK       0:50 
  5. A. VALVERDE        ŠPA       1:31 
  6. R. MAJKA           POL       1:32 
  7. J. FUGLSANG        DAN       1:33 
  8. C. FROOME           VB       1:42 
  9. A. YATES            VB        oba 
 10. M. LANDA           ŠPA   isti čas 
 11. S. K. ANDERSEN     DAN       1:43 
 12. V. NIBALI          ITA       1:48 
 13. P. ROGLIČ          SLO       1:57 
 14. B. MOLLEMA         NIZ       1:58 
 15. T. DUMOULIN        NIZ       2:03 
 16. S. KRUIJSWIJK      NIZ       2:06 
 17. R. BARDET          FRA       2:32 
 85. K. KOREN           SLO      25:04 
Roglič: Vse poteka bolje od pričakovanj