Chris Froome je ostal brez pomočnika Petra Kennaugha. Tudi Richie Porte zadnji dni ni bil v formi. Foto: EPA
Chris Froome je ostal brez pomočnika Petra Kennaugha. Tudi Richie Porte zadnji dni ni bil v formi. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador še vedno računa na preboj na zmagovalni oder. Foto: EPA
Froome: Ničesar ne skrivamo
Potujoča kuhinja ekipe Tinkoff Saxo
Koren: V Alpah bo res pestro

Glavni trener ekipe Sky Tim Kerrison je na novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja skupaj z direktorjem Davom Brailsfordom, Geraintom Thomasom in Froomom.

"Klanec na La Pierre Saint Martin je bil uradno dolg 15,3 km in ta del sem tudi analiziral. Froome ga je prevozil v 41 minutah in pol. V povprečju je razvil moč 414 vatov. Trenutno ima 67,5 kg, kar pomeni, da je razvil 5,78 vata na kilogram. Chris je imel pripravljen prenos 38 x 28, kar mu je omogočalo, da je vozil z najvišjo frekvenco. Njegov povprečni srčni utrip je bil 158, maksimalen pa 174. To je bil njegov najvišji srčni utrip na zadnjih velikih tritedenskih dirkah. Vsekakor lahko zatrdim, da je prišel spočit na prvi klanec v Pirenejih, to smo tudi načrtovali," je pojasnil Kerrison.

"Ko je napadel na vzponu na La Pierre Saint Martin, je pospešek trajal 24 sekund, v povprečju je uspel razviti moč 556 vatov (v desetih sekundah je bilo povprečje 652 vatov). Ko so vsi favoriti na vzponu vozili skupaj, je Chris razvil moč 449 vatov, štiri minute po glavnem napadu pa je padel na 435 vatov, a je vseeno še vedno povečeval prednost pred Nairom Qunitano. Povprečna hitrost na vzponu je bila 25,3 km/h, najvišja pa 27,7 km/h," je še dodal Kerrison, ki je poudaril, da je na četrtkovem vzponu na Plateau de Beille Froome razvil malce manjšo moč.

Brailsford ima dovolj obtožb
"Nočemo se v nedogled pregovarjati z vsemi, ki dvomijo o dosežkih Frooma. Objavili smo podatke z desete etape, nato bomo nadaljevali dirko in se po koncu v Parizu pogovarjali naprej. Predvsem na francoski televizijski postaji France2 so dajali napačne podatke o razviti moči na tistem vzponu. Poleg tega so dali sliko Lancea Armstronga," je pojasnil Brailsford.

"Nikoli nisem imel težav z razkrivanjem podatkov o razviti moči na vzponih. Že pred dvema letoma so bile narejene analize vzpona na Mont Ventoux. Mislim, da ti podatki ne bodo prav ničesar spremenili," je dodal Froome.

"Purito" še eno leto za Katjušo
Joaquim Rodriguez, ki je dobil dve etapi na letošnjem Touru, je podaljšal pogodbo s Katjušo še za eno sezono. 36-letni Španec si želi osvojiti pikčasto majico. Za vodilnim Froomom zaostaja le devet točk.

V sredo se začenja pekel v Alpah z etapo do Pra Loupa. 22 km pred ciljem je na sporedu prelaz Allos (2250 m) sledi spust in nato zaključni vzpon, ki je dolg 6,2 km, povprečni naklon pa je 6,5-odstoten.

V četrtek je 40 km pred ciljem na vrsti prelaz Glandon, ki je dolg kar 21,7 km. V petek morajo kolesarji prek Croix de Fera do La Toussuira, v soboto pa je na vrsti še znameniti Alpe d'Huez.

Contador obljublja napad v Alpah
Alberto Contador
zaostaja več kot štiri minute, a se ne predaja. "Od srede do sobote želim izkoristiti vsako najmanjšo priložnost. Želel sem si zmagati tudi Tour po Giru, a moram priznati, da je Froome izjemno močan. Vsekakor je moj cilj, da končam na zmagovalnem odru v nedeljo v Parizu. Videl bom, kako se bom počutil. V tej vročini se lahko zgodi zares veliko stvari. Vsak dan je zgodba zase, tudi v soboto na Alpe d'Huezu se lahko vrstni red obrne na glavo," je razmišljal "El Pistolero".

Skupni vrstni red po 16. etapi:                          
  1. C. FROOME         VB  64:47:16 
  2. N. QUINTANA      KOL     +3:10 
  3. T. VAN GARDEREN  ZDA      3:32 
  4. A. VALVERDE      ŠPA      4:02 
  5. A. CONTADOR      ŠPA      4:23 
  6. G. THOMAS         VB      5:32 
  7. R. GESINK        NIZ      6:23 
  8. V. NIBALI        ITA      7:49 
  9. B. MOLLEMA       NIZ      8:53 
 10. W. BARGUIL       FRA     11:03 
 ...                                   
 53. K. KOREN         SLO   1:25:14 
Froome: Ničesar ne skrivamo
Potujoča kuhinja ekipe Tinkoff Saxo
Koren: V Alpah bo res pestro