Razigrani Tadej Pogačar med podelitvijo majic in nagrad za 17. etapo na smučišču Superdévoluy, kjer se je, po zastavah sodeč, zbralo zavidljivo število Slovencev. Foto: AP
Razigrani Tadej Pogačar med podelitvijo majic in nagrad za 17. etapo na smučišču Superdévoluy, kjer se je, po zastavah sodeč, zbralo zavidljivo število Slovencev. Foto: AP

"Ne vem. Tudi sam ne vem, zakaj sem danes skočil. A pridobil sem dve sekundi pred Jonasom, tako da sem srečen ob tem. Remco je bil odličen. Dobro je napadel v zaključku, a je Visma opravila izvrstno ekipno delo. Če Jonas ne bi imel ekipnih kolegov pred seboj, bi lahko z Remcom ustvarila več pritiska in razlike. Odlično ekipno delo Visme," je razplet troboja med najmočnejšimi kolesarji 111. Dirke po Franciji povzel Tadej Pogačar.

Pod vrhom najstrmejšega vzpona dneva, ki je bil hkrati predzadnji klanec 17. etape, je rumena majica skočila in se oddaljila. Na vrhu prelaza Noyer je imel okoli 10 sekund prednosti pred Evenepoelom v beli majici in 20 sekund pred Vingegaardom v pikčasti majici.

Sorodna novica Carapazu etapa, Evenepoel pridobil 12 sekund, Pogačar pa dve proti Vingegaardu

Pogačar: Visma odlično opravila delo

"Počutil sem se v redu. Bil je lep, strm klanec. Vedel sem, da imam dobre noge in lahko preizkusim tekmece pred zadnjim tednom. Da se malo potipamo. Moje noge so kar v redu za tretji teden grand toura. Tudi Remco je videti vedno boljše, vsaj tako se mi zdi. Tudi Jonas je imel ob sebi v zadnjih kilometrih takšno ekipo, da z Remcom nisva mogla ustvariti kakšne večje razlike. Tudi on je pokazal, da je v dobri formi za zadnji teden," je za RTV Slovenija pojasnjeval vodilni kolesar Toura 2024.

Pogačar ima zdaj 3:11 prednosti pred Vingegaardom in 5:09 pred Evenepoelom. Oder za zmagovalce je oddan, po videnem na Noyerju in ciljnem vzponu na smučišče Superdévoluy pa je verjetnejši napad tretjeuvrščenega na drugega kot ofenziva drugouvrščenega na vodilnega.

Pogačar: Še sam ne vem, zakaj sem na koncu skočil

"En dan manj. Hiter zaključek, nato pa 125 kilometrov dirkanja kot med mladinci. V zaključku pa smo malce pretegnili noge na predzadnjem in zadnjem klancu. Lep dan," je za prireditelje dejal Pogačar, ki se je vidno zabaval na zmagovalnem odru, za njim in pri številnih navijačih, pri katerih se je ustavil in podpisoval avtograme.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvič pred zmagovalcema zadnjih štirih Tourov

Psihološka zmaga Evenepoela, ki bo v prihodnjih dneh očitno izzval drugo mesto Vingegaarda. Foto: Reuters
Psihološka zmaga Evenepoela, ki bo v prihodnjih dneh očitno izzval drugo mesto Vingegaarda. Foto: Reuters

"Ostati moramo osredinjeni na glavni cilj – oder za zmagovalce. Kar sem danes naredil, je bil popolno, saj sem bil z dvema najboljšima kolesarjema na svetu za etapne dirke. Lahko sem se ju malce otresel na zadnjem vzponu in pridobil malce časa. Predvsem sem zdaj utrdil svoje tretje mesto, saj so stopničke glavni cilj. Moji pomočniki, tako ekipni sotekmovalci kot osebje v spremljevalnih vozilih so izjemno motivirani in mi izjemno pomagajo. Upam, da bo šlo tako še tri dni, nato bom zadnji dan v vožnji na čas odvisen sam od sebe," je Remco Evenepoel bil zadovoljen, da je prvič na letošnjem Touru končal običajno etapo pred obema vodilnima kolesarjema.

"Upam, da ne bom imel slabega dneva. Sem samozavesten, a ostajam z nogami trdno na tleh," je nosilec bele majice za najboljšega mladega kolesarja zavrnil razmišljanje, ali bi lahko na kronometru nadomestil dve minuti v primerjavi z Vingegaardom. Na 25-km kronometru v 7. etapi je Evenepoel ob zmagi za 12 sekund prehitel Pogačarja in za 37 sekund Vingegaarda.

Odkar se je Vingegaard na Mont Ventouxu v 11. etapi Toura 2021 prvič otresel Pogačarja, še ni deloval tako ranljiv v primerjavi s tretjim tekmecem za zmagovalni oder. Foto: AP
Odkar se je Vingegaard na Mont Ventouxu v 11. etapi Toura 2021 prvič otresel Pogačarja, še ni deloval tako ranljiv v primerjavi s tretjim tekmecem za zmagovalni oder. Foto: AP

"Če je bil to moj slab dan, sem srečen"

Napad Pogačarja na prelazu Noyer

"Vedel sem, da ne bo šlo za minute ali pol minute. Seveda sem razmislil, koliko časa bom izgubil proti Remcu, a sem si rekel, da bom raje dirkal za zmago in ne bom branil drugega mesta. Pričakoval sem, da bo Pogačar sledil Evenepoelu, a ni želel. Potem sem se zavedel, da imam pred seboj ekipne kolege, s katerimi si lahko pomagam, in res je bilo tako," je Jonas Vingegaard za dansko TV2 podal svoj pogled na zaključek 17. etape.

"Ko je Almeida poskušal z napadom, sem nato pričakoval Pogačarjev napad," je branilec naslova odvrnil, da ga skok Slovenca ni presenetil. "Če je bil to moj slab dan, sem srečen," je zaključil kapetan čebel, ki časovno ni veliko izgubil, a po kretnjah in videzu je deloval najbolj ranljiv, odkar se je med Dirko po Franciji 2021 uveljavil kot kandidat za stopničke in zmago na dirki vseh dirk.

V četrtek bo na sporedu razgibana 18. etapa, ki bo kolesarje popeljala od Gapa do Barcelonnetta (179,5 km). Premagati bodo morali 3100 višinskih metrov, na papirju pa je namenjena ubežnikom. "Jutri bo lažji dan," je prepričana rumena majica.

Zadnji kilometri 17. etape Dirke po Franciji
Dve dirki v eni, ki jo je dodatno začinil Pogačar
Pogačar še povečal prednost; navijači zaželeli okrevanje Rogliču