Tomaž Poljanec: Pogačarjeva prednost bo do Nice prej zrasla kot skopnela

Boj za zeleno majico se je pred 16. etapo zdel odločen, a tudi ravninska etapa je pokazala, kako hitro se v kolesarstvu stvari lahko spremenijo. Nosilec Biniam Girmay je padel dober kilometer pred koncem, prvi v cilju Jasper Philipsen v dresu moštva Alpecin-Deceuninck pa je zaostanek za Eritrejcem zmanjšal na le 32 točk.

Ciljnega sprinta glavnine, kjer je na razpolago več točk (50 za zmagovalca), se na preostalih etapah več ne pričakuje – na vmesnih ciljih je na voljo še 80 točk. Zato bo po mnenju generalnega direktorja moštva Ljubljana Gusto Santic Tomaža Poljanca, gosta nove epizode podkasta Tour 202, dirka še izjemno zanimiva, saj bo v interesu Girmayevega Intermarcheja, da točke poberejo ubežniki, na drugi strani Alpecin ne bo želel ubežne skupine, da lahko pobere točke na letečih ciljih pred vzponi, zato lahko do prvih vzponov Philipsenovo ekipo pričakujemo na čelu glavnine.

Tadej Pogačar ima v skupnem seštevku več kot tri minute prednosti Foto: EPA
Tadej Pogačar ima v skupnem seštevku več kot tri minute prednosti Foto: EPA

"Bini (Girmay) je boljši na vzponih. Lahko preživi kakšnega, ki ga Jasper ne bo, in pobere točke na letečem cilju po vzponu. Tukaj bo interes ekipe Intermarche, da ni pobega, da je Bini zraven in da je skupina vsaj čez prvi vzpon do naslednjega letečega cilja. Dirka bo zato izredno zanimiva od samega starta. Bitka za zeleno majico je še povsem odprta," je povedal Tomaž Poljanec

Manj odprt je videti boj za skupno zmago, kjer Tadej Pogačar pet etap pred koncem še vedno drži prednost več kot treh minut. Praznoval je svojo stoto etapo na Touru, kjer je več kot tretjino svojih nastopov nosil rumeno, ta trend se odseva na celotno letošnjo sezono, saj je dobil več kot tretjino etap na dirkah, na katerih je nastopil. A kljub neverjetni pripravljenosti prvega kolesarja sveta Poljanec v podkastu Tour 202 poudarja, da letošnjega Toura še ni spravil pod streho:

"Tour nedvomno še ni odločen. Je tritedenski maraton in zaključi se po cilju – tokrat v Nici. Letos zadnja etapa ni parada, temveč 30 kilometrov dolg kronometer. Pred nami sta še dve izjemno zahtevni alpski etapi in lahko se zgodi marsikaj. Tadej je v veliki prednosti – tako časovni kot psihološki. A ekipa Visme se ne bo predala, ničesar nimajo za izgubiti. Napad bo sledil, verjetno bodo želeli izčrpati Tadeja, a pridobiti morajo veliko časa."

Reporter Vala 202 Dare Rupar po pogovoru s predstavniki Emiratov meni, da tudi Pogačar še ni rekel zadnje besede in še pripravlja nekaj udarcev. Da tli celo želja po zmagi na sklepnih treh etapah. Pogačar je pred zadnjim tednom Toura poudaril, da bo Visma napadla na eni od gorskih etap, gotovo ne na obeh, Rupar pa v podkastu Tour 202 predvideva, da bo to že v petek:

"Sobota je potem rezervni termin – če napadejo v soboto, rezervnega termina praviloma ni več. Poti, ki bodo v petek, soboto in nedeljo na voljo, so domače poti Tadeja Pogačarja in njegove zaročenke Urške – na teh poteh sta na treningih ves čas. So tudi poti Primoža Rogliča, tam trenira Jan Tratnik, Matej Mohorič. Ne smemo mimo tega, da se ta zaključek dogaja na njihovem dvorišču. Glavni napad Visme pričakujem v petek, morda popravni izpit v soboto."

Poljanec v podkastu Tour 202 poudarja, da etap ni več veliko, tako da je žogica na strani Visme, kjer delo pomočnika Jonasu Vingegaardu opravlja Jan Tratnik: "Lani je bil najmočnejši Jonas, letos izgleda Pogačar. Tukaj sta še 2 izjemno težki gorski etapi, težek kronometer. Kar nam ostane, je, da poskušamo. Gotovo bomo še poskušali obleči rumeno majico, fantje so zelo motivirani."

Glavno vlogo na 16. etapi največje kolesarske dirke je opravil (sprinterski) vlak. Najbolj uigranega in zanesljivega je uprizorila ekipa Alpecin Deceuninck. V boju za zeleno majico je dirka bolj odprta kot v boju za rumeno – obe pa bo pred zadnjimi dnevi letošnjega Toura lažje braniti, kot napadati.

Podkast Tour 202 je na voljo po vsaki etapi kolesarske dirke po Franciji pri ponudnikih podkastov, na spletni strani Vala 202 in na RTV-aplikaciji 365.