Tom Dumoulin je pravi čas napadel in prvič dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Tom Dumoulin je pravi čas napadel in prvič dobil etapo na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Nairo Quintana je bil ves čas tik za Chrisom Froomom. Foto: EPA
V deveti etapi odstop Contadorja
Dumoulin v toči do prve etapne zmage na Touru
Bennett se je zaletel v gledalca

Dumoulin je v skupini osmih ubežnikov napadel pred zadnjim klancem, ki se je končal na najvišji točki letošnje Dirke po Franciji. Klanec je bil zelo dolg, a po težavnosti vendarle ne v isti kategoriji kot najzahtevnejši na francoski pentlji. Kolesarjem pa niso šli na roko niti vremenski pogoji. Na etapi, ko so vozili po Španiji in Andori, je bila najprej velika vročina, v zaključku pa močan naliv in celo toča. Po napadu si je hitro priboril približno 40 sekund prednosti, ki jo je na vzponu zadržal in prvič v karieri dobil etapo na Touru.

Metulj iz Maastrichta, kakršen je vzdevek 25-letnega Nizozemca, je v enem letu dobil etape na vseh treh velikih dirkah. Lani je dobil dve na Vuelti, letos uvodno na Giru in je prvi po Marku Cavendishu leta 2011, ki je dobil etapo na treh zaporednih tritedenskih dirkah, obenem pa je tudi prvi, ki ni specialist za sprinte, ki mu je to uspelo po velikem Bernardu Hinaultu leta 1983.

"Uresničile so se mi sanje. Sem brez besed. Tako sem utrujen, da sploh ne morem govoriti. Bil je res neverjeten dan. Uspelo mi je nekaj posebnega. To je bila izjemno težka, kraljevska etapa. Dobil sem etape na vseh treh največjih dirkah, kar je nekaj posebnega. Zdaj sem dokazal, da nisem le specialist za vožnjo na čas," je po zmagi dejal Dumoulin, za katerim sta 38 sekund zaostala Portugalec Rui Costa in Poljak Rafal Majka, ki pa je moral pikčasto majico prepustiti Thibautu Pinotu. Francoz je na etapi zasedel šesto mesto.

Quintana ves čas tik za Froomom
Prvi prosti dan je v rumenem dočakal Chris Froome, ki je vodstvo v skupnem seštevku prevzel v soboto po vratolomnem spustu. Britanec je imel znova veliko pomoč ekipe. Sky je bil večino časa na čelu skupine, zbrane okoli glavnih favoritov. Tik za njim je vozil drugi veliki favorit Nairo Quintana, ki pa je kar hitro izgubil pomočnike. Vztrajal je le Alejandro Valverde, pa še ta je na klancu popustil.

Na klancu je z napadom najprej poskusil Sergio Henao, Froome in Quintana pa s spremembo ritma nista imela težav. Tudi ko je napadel Britanec, pa je Kolumbijec takoj odgovoril in ves čas kolesaril tik za Froomom. Ob njiju so v klanec ritem zdržali tudi Adam Yates, ki nosi belo majico, Richie Porte in Daniel Martin.

Contador končal Tour
Etapo je zaznamoval tudi odstop Alberta Contadorja. 33-letni Španec, ki je sodil v najožji krog favoritov za končno zmago, je že na začetku etape napadel, a je nato zaradi slabega počutja sestopil s kolesa ter le še pomahal v kamero in se usedel v avtomobil Tinkoffa. Pistolero, ki je dobil vse tri največje dirke, se je zjutraj slabo počutil in imel tudi vročino. Sicer je imel na letošnji francoski pentlji obilo smole. Že v prvih dveh etapah je padel in z bolečinami v rami, kolenu ter kolku na klancih hitro zaostal.

Od Slovencev je bil najboljši Jan Polanc, ki je zasedel 66. mesto, najvišje uvrščen pa je tudi v skupnem seštevku, kjer je trenutno 75. Luka Pibernik je bil 88. in je zdaj 101., Kristijan Koren in Borut Božič pa sta z istim časom zasedla 149. ter 159. mesto. Koren je trenutno 161., Božič pa 177.

Vielha Val d'Aran-Andorra Arcalis,    
184,5 km:                             
  1. T. DUMOULIN      NIZ      5:16:24
  2. R. COSTA         POR        +0:38
  3. R. MAJKA         POL     isti čas
  4. D. NAVARRO       ŠPA         1:39
  5. W. ANACONA       KOL         1:57
  6. T. PINOT         FRA         2:30
  7. G. BENNETT       NZL         2:48
  8. D. ROSA          ITA         2:52
  9. M. FRANK         ŠVI         3:44
 10. A. YATES          VB         6:35
 11. C. FROOME         VB         isti
 12. N. QUINTANA      KOL          čas
 66. J. POLANC        SLO        21:14
 88. L. PIBERNIK      SLO        28:16
149. K. KOREN         SLO        35:26
159. B. BOŽIČ         SLO     isti čas

  SKUPNI VRSTNI RED                   
                                      
Po deveti etapi (od 21):              
  1. C. FROOME         VB     44:36:03
  2. A. YATES          VB        +0:16
  3. D. MARTIN        IRS         0:19
  4. N. QUINTANA      KOL         0:23
  5. J. RODRIGUEZ     ŠPA         0:37
  6. R. BARDET        FRA         0:44
  7. B. MOLLEMA       NIZ         isti
  8. S. HENAO         KOL          čas
  9. L. MEINTJES      JAR         0:55
 10. A. VALVERDE      ŠPA         1:01
 ...                                  
 75. J. POLANC        SLO      1:07:49
101. L. PIBERNIK      SLO      1:26:03
161. K. KOREN         SLO      1:50:44
177. B. BOŽIČ         SLO      1:53:54
 












V deveti etapi odstop Contadorja
Dumoulin v toči do prve etapne zmage na Touru
Bennett se je zaletel v gledalca