Mark Cavendish nadaljuje izvrstne nastope na letošnjem Touru. Foto: EPA
Mark Cavendish nadaljuje izvrstne nastope na letošnjem Touru. Foto: EPA
Mark Cavendish je znova lastnik zelene majice, s katero je na Elizejske poljane prišel leta 2011. Foto: EPA
Cavendish dobil že 29. etapo na Tourih
Cavendish dobil sprint v Montaubanu

Uvodni del etape je bil nekoliko bolj razgiban in idealen za pobege, a tokrat niso bili tako uspešni, kot je bil v sredo Greg Van Avermaet, takrat je Belgijec z izvrstno predstavo tudi oblekel rumeno majico. Tokrat sta bila ubežnika Jan Barta in Jukija Araširo, ki si je z borbeno predstavo priboril rdečo številko za petkovo etapo, ujeta približno 23 kilometrov pred ciljem in odločitev je pričakovano padla v sprintu. Najprej so bile na čelu ekipe z glavnimi favoriti za končno zmago, nato pa so v ospredje glavnine počasi prišla moštva s sprinterji, ki so skušala oblikovati vlak. Tako je bil dobra dva kilometra pred koncem na čelu tudi Borut Božič.

V najboljši položaj sta prišla Cavendish in Marcel Kittel, ki sta sprintala z ramo ob rami, izjemni Britanec z otoka Man pa je bil močnejši od Nemca. Tretje mesto je zasedel Britanec Daniel McLay. 31-letni Cav je dobil že 29. etapo na Touru in tako je prehitel Francoza Bernarda Hinaulta na drugem mestu. Pred njim je le še belgijski šampion Eddy Merckx. Cavendish je znova prevzel vodstvo v boju za zeleno majico. Peter Sagan, ki jo je doslej nosil, je bil tokrat šesti. Slovak je v sredo oddal rumeno majico, zdaj pa še zeleno. V razvrstitvi najboljših kolesarjev po točkah ga je prehitel tudi Kittel.

Cavendishevo kolo je kar letelo
"Moj Bog, to je bilo zastrašujoče. Imel sem občutke kot v starih, dobrih dneh, ko je kolo kar letelo. Na koncu je bilo klanje, fantje so leteli z vseh strani. Želel sem biti za Kittlom. Boril in boril sem se za to. Etixx ni bil dobro organiziran, toda vedel sem, da bo šel v finalu na dolg sprint. Ker je šlo rahlo navzdol, sem izbral večjo prestavo in sem šel. Pravzaprav sem letel, moral bi izbrati še večjo. Res sem si želel zmage. Čutil sem, da Kittel prihaja od strani, jaz pa sem naredil, kar je on meni večkrat v zadnjih treh letih - pustil sem ga za seboj," je bil po etapi zadovoljen Cavendish.

Od slovenske četverice je prvi skozi cilj prišel Kristijan Koren na 52. mestu, Luka Pibernik je bil 60., Jan Polanc 111., vsi so zaostali pet sekund, Borut Božič pa je bil 176. V skupnem seštevku je Pibernik zdaj 80., Polanc je 104., Koren 136., Božič pa 173.

Van Avermaet v Pireneje v rumenem
V petek pa Tour prihaja v Pireneje in s tem je pred favoriti za skupno zmago že prvi preizkus konkurenčnosti, ko se bodo povzpeli na Col d'Aspin. V petek, soboto in nedeljo so na sporedu tri gorske etape, ki bodo že pokazale marsikaj in premešale vrstni red, nato pa sledi prost dan.

Z izvrstno predstavo je v sredo Van Avermaet, ki je dejal, da je uspeh že to, da je en dan v rumenem, a bo majico nosil vsaj dva dni, prevzel skupno vodstvo in ima kar pet minut naskoka. Nato sledijo glavni kandidati za končno zmago, med katerimi ima Alberto Contador, ki je v prvi etapi padel in kolesari z bolečinami v ramenu, kolku in kolenu, več kot minuto zaostanka za drugimi tekmeci, ki računajo v skupni razvrstitvi na najvišja mesta. Chris Froome in Nairo Quintana, ki sta glavna favorita za končno zmago, imata enak čas. Britanec je peti, Kolumbijec pa sedmi, Contador pa je šele 25.

6. etape, Arpajon sur Cere-Montauban, 190,5 km: 
  1. M. CAVENDISH      VB      4:43:48
  2. M. KITTEL        NEM          vsi
  3. D. McLAY          VB             
  4. A. KRISTOFF      NOR             
  5. C. LAPORTE       FRA             
  6. P. SAGAN         SLK         isti
  7. D. GROENEWEGEN   NIZ             
  8. E. THEUNS        BEL             
  9. B. COQUARD       FRA             
 10. S. ARCHBOLD      NZL          čas
 ...                                  
 52. K. KOREN         SLO        +0:04
 60. L. PIBERNIK      SLO         0:05
111. J. POLANC        SLO     isti čas
176. B. BOŽIČ         SLO         1:16

  SKUPNI VRSTNI RED                                       
Po šesti etapi (od 21):               
  1. G. VAN AVERMAET  AVS     30:18:38
  2. J. ALAPHILIPPE   FRA        +5:11
  3. A. VALVERDE      ŠPA         5:13
  4. J. RODRIGUEZ     ŠPA         5:15
  5. C. FROOME         VB         5:17
  6. W. BARGUIL       FRA          vsi
  7. N. QUINTANA      KOL             
  8. P. ROLLAND       FRA         isti
  9. F. ARU           ITA             
 10. D. MARTIN        IRS          čas
 ...                                  
 25. A. CONTADOR      ŠPA         6:39
 80. L. PIBERNIK      SLO        25:35
104. J. POLANC        SLO        29:20
136. K. KOREN         SLO        33:48
173. B. BOŽIČ         SLO        39:04

Cavendish dobil že 29. etapo na Tourih
Cavendish dobil sprint v Montaubanu