Mads Pedersen je prvič v karieri slavil na Dirki po Italiji. Lani je dobil eno etapo na Dirki po Franciji, tri pa na Dirki po Španiji. Foto: Reuters
Mads Pedersen je prvič v karieri slavil na Dirki po Italiji. Lani je dobil eno etapo na Dirki po Franciji, tri pa na Dirki po Španiji. Foto: Reuters

"Zelo sem vesel. To je tisto, po kar smo prišli sem, vedno je lepo zmagati. Za ekipo je težak dan in lepo je, da sem se ji lahko oddolžil s to zmago. Na koncu je šlo res na tesno. Ni bilo lahko ujeti ubežnika. Dolgo sta imela dve minuti prednosti in vse ekipe smo morale uporabiti vse moči, ki smo jih imeli na voljo. Malce mi je žal zanju, ker sta res dobro opravila svoje delo, vendar sem vesel, da sem se lahko veselil zmage," je povedal 27-letni Pedersen, svetovni prvak iz leta 2019, ki ima zdaj etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah.

Po začetku etape se je hitro izoblikovala skupina petih ubežnikov (Alexandre Delettre, Francesco Gavazzi, Simon Clarke, Charlie Quarterman in Alessandro De Marchi), ki si je nabrala že več kot pet minut naskoka pred glavnino. Ta je na prvem kategoriziranem vzponu dneva – 8,3 km ob 6,2-odstotnem povprečnem naklonu – na Valico di Chiunzi kljub dežju zaostanek nekoliko stopila, na spustu proti Amalfiju je prednost ubežnikov skopnela na tri minute. Na drugem kategoriziranem klancu je ubežna skupina razpadla. Na čelu sta ostala le Clarke in De Marchi.

Primož Roglič na startu etape v Neaplju. Foto: EPA
Primož Roglič na startu etape v Neaplju. Foto: EPA
Neapelj-Neapelj, 162 km:              
  1. M. PEDERSEN       DAN     3:44:45
  2. J. MILAN          ITA         vsi
  3. P. ACKERMANN      NEM            
  4. K. GROVES         AVS            
  5. F. GAVIRIA        KOL            
  6. M. MATTHEWS       AVS            
  7. V. ALBANESE       ITA        isti
  8. M. MAYRHOFER      NEM            
  9. L. ROTA           ITA            
 10. S. VELASCO        ITA            
 ...                                  
 26. A. LEKNESSUND     NOR            
 41. R. EVENEPOEL      BEL            
 44. P. ROGLIC         SLO         čas

Glavnina je v ozadju počasi začela topiti zaostanek za njima. Deset kilometrov pred ciljem je znašal še minuto, pet kilometrov pozneje pa je bil tako rekoč že prepolovljen. 15 sekund jima je še ostalo ob vstopu v zadnji kilometer, toda ritem glavnine je bil premočan in tik pred zaključkom so ju ujeli. Fernando Gaviria (Movistar) je prvi začel sprintati, toda nato mu je zmanjkalo moči. Štirje so švignili mimo Kolumbijca. Najhitrejši je bil Pedersen, ki je slavil 30. zmago v karieri, drugo mesto je zasedel Italijan Jonathan Milan (Bahrain Victorious), tretje pa Nemec Pascal Ackermann (UAE Emirates).

Po kaotični peti etapi so bile v boju favoritov za končno zmago oči uprte v Remca Evenepoela. V sredo se je Belgijec dvakrat znašel na tleh in se ob tem pošteno potolkel. Zdravnik ekipe Soudal QuickStep Toon Cruyt je dejal, da bo za svetovnega prvaka težak dan, saj je moral etapo odpeljati z velikim hematomom, imel pa naj bi tudi težave z zakrčenimi mišicami in s križnico.

V sredo je padel tudi Roglič, ki je imel znova nekaj težav. 33-letni kapetan Jumba Visme je moral 15 kilometrov pred ciljem zamenjati kolo, saj je predrl gumo. Ekipa je hitro priskrbela novo, tako da je kmalu s pomočjo moštvenih kolegov ujel glavnino. "Nisem čutil posledice padca. Cel dan je bil hiter, nervozen in skozi celo etapo je bilo treba biti osredotočen. Na koncu se je vse dobro izšlo," je za TV Slovenija povedal Roglič. V času zmagovalca je ciljno črto prečkal na 44. mesto. Evenepoel je bil 41. V skupnem seštevku med najboljšimi ni bilo sprememb. Rožnato majico je zadržal Norvežan Andreas Leknessund (DSM), ki ima 28 sekund naskoka pred Remcom. Roglič je peti.

Svetovni prvak Pedersen dobil šesto etapo Gira
Profil 6. etape. Foto: Organizator
Profil 6. etape. Foto: Organizator
Skupni vrstni red (6/21):             
 1. A. LEKNESSUND      NOR    22:50:48
 2. R. EVENEPOEL       BEL       +0:28
 3. A. PARET-PEINTRE   FRA        0:30
 4. J. ALMEIDA         POR        1:00
 5. P. ROGLIC          SLO        1:12
 6. G. THOMAS          VB         1:26
 7. A. VLASOV          RUS    isti cas
 8. T. SKUJINŠ         LAT        1:29
 9. T. GEOGHEGAN HART  VB         1:30
10. V. ALBANESE        ITA        1:39

V petek bodo na preizkušnji glavni favoriti boja za skupno zmago. Na sporedu je namreč prva velika gorska etapa 106. izvedbe Gira. Kolesarji se bodo na 218 km dolgi trasi od Capue do Gran Sasso d'Italie povzpeli za 3900 m, čaka pa jih tudi ciljni vzpon, na katerem se bodo dvignili nad 2000 m nadmorske višine.

Veliko se je zadnje dni dogajalo v Neaplju. Potem ko so nogometaši Napolija po 30 letih vendarle osvojili scudetto in celotno mesto poslali v evforijo, so pod Vezuvom na svoj račun prišli tudi kolesarski sladokusci, saj se je 6. etapa italijanske tritedenske dirke začela in končala prav v Neaplju. Na 162 kilometrov dolgi ravninski etapi je karavana morala premagati dva kategorizirana vzpona. Prvega po 40 kilometrih, ko se je povzpela na Valicio di Chunzi (prelaz 2. kategorije), drugega 50 kilometrov pozneje, ko je zapeljala na Picco Sant'Angelo (prelaz 3. kategorije). Sledil je spust do Sorrenta, nato pa bolj ali manj ravninski del nazaj do Neaplja, kjer je po pričakovanjih odločil sprint, čeprav ubežnika nista bila daleč od uspeha.

Roglič kljub predrti zadnji gumi končal v glavnini