Mladenič iz Klanca pri Komendi že petič kolesari na Dirki po Sloveniji. Lani je na Starem gradu Celje v 2. etapi dosegel svojo prvo etapno zmago. Zdaj je to ponovil v 3. etapi, še prav nikoli v karieri pa na etapni dirki ni izgubil majice vodilnega. Foto: www.alesfevzer.com
Mladenič iz Klanca pri Komendi že petič kolesari na Dirki po Sloveniji. Lani je na Starem gradu Celje v 2. etapi dosegel svojo prvo etapno zmago. Zdaj je to ponovil v 3. etapi, še prav nikoli v karieri pa na etapni dirki ni izgubil majice vodilnega. Foto: www.alesfevzer.com

Predvidljivo. Na najstrmejšem delu vzpona na Svetino je Tadej Pogačar krenil v napad. V primerjavi z lani, ko je še na istem mestu v samostojen napad, se mu je zdaj po ekipnem načrtu pridružil Rafal Majka.

Sorodna novica Pogačar znova celjski grof, spet odet v zeleno!

Predvidljiv napad po načrtu ekipe

Večino klanca in tudi spusta ter po Celju je branilec lanske zmage vlekel, a niti za trenutek ni bilo vprašanje, ali vse dela samo za dosedanjega nosilca zelena majice. Na koncu je kapetan UAE Emiratesa slekel svojega zvestega in ključnega gorskega pomočnika ter se kot vodilni podaja v sobotno kraljevsko in hkrati domačo etapo.

"Popolnoma drugačen dan kot pred dvema dnevoma. Tokrat je naša ekipa nadzirala potek etape, z Rafalom Majko pa sva prevzela stvari v svoje noge na predzadnjem klancu, da sva prišla do nekaj prednosti in bila s tem na varnem med spustom," je Pogačar pojasnil razliko med napadom na Zadlog nad Idrijo in tokratnim jurišem proti Celjski koči.

Prenos DP-ja v kolesarstvu na MMC TV

V nedeljo, 26. junija, bomo na MMC TV prenašali cestno dirko za državno prvenstvo. Več TUKAJ.

Spolzka cesta kriva za drugačen zaplet, ne pa razplet

A lani je Pogačar na spustu še izdatno povečal prednost pred zasledovalci, tokrat pa je vodilni dvojec dobil še sopotnika – Nicola Conci (Alpecin Fenix) je med vražjim spustom ujel oba emirata.

"Danes je bilo zares spolzko na spustu. Na dnu spusta naju je ujel Conci iz Alpecina, vedela sva, da ga moramo ukaniti. Zaključek je bil kar težak, a sem vesel, da mi je uspelo dokončati delo," je Pogačar potrdil, da sta z Majko šla navzdol precej previdno, potem ko je ceste namočila kar izdatna, a močno lokalno omejena nevihta.

Nezaupanje v gume ali premastna cesta?

Nekateri kolesarski analitiki so že med prenosom izpostavili, da sta morebiti kolesarja UAE Emiratesa še preveč previdna, kot skorajda ne bi zaupala svojim gumam na mokrem cestišču.

"Bolje je iti s polno močjo navzgor kot navzdol," je svoj pristop v spremenljivih razmerah pojasnil 23-letni slovenski šampion. "Ceste so bile danes resnično spolzke, ker predtem ni bilo kaj veliko dežja. Danes pa je padlo ravno dovolj, da je stala voda na cestišču. Spust s Celjske koče je zahrbten, ga dobro poznam. Tokrat je bila prava drsalnica, sva šla previdno dol. Težko je bilo vzdrževati prednost." Ceno spolzke ceste je plačal tudi njegov ekipni tovariš. "Rui Costa? Sem ga videl in ni poškodovan."

Velika vrnitev covida peloton spravila v krč

A zgodba dneva v 3. etapi 28. Dirke po Sloveniji žal ni druga Pogačarjeva etapna zmaga, temveč vrnitev grožnje, ki zdaj že tri sezone kot Damoklejev meč visi nad kolesarstvom. Covid-19 je povzročil, da je prav Pogačarjeva ekipa UAE Emirates ostala brez dveh kolesarjev.

Danec Mikkel Bjerg je bil pozitiven na internem testiranju, preventivno so z dirke umaknili njegovega sostanovalca, Norvežana Vegarda Laengna. Oba kolesarja sta med kandidati za nastop na Dirki po Franciji, vsaj eden, če ne oba bi morala čez točno dva tedna stati na startu uvodne etape v danski prestolnici København.

"Zaradi covida in varnosti sta morala dva ekipna kolega domov. Upam, da se še ne bolj bolj razširil po kolesarski karavani. Vidimo na Dirki po Švici, kakšno je stanje. Upam, da se bo do začetka Toura vse le umirilo. Izolirati se skušamo čim bolj, kolikor se moramo. Prva dva dneva smo še lahko delili podpise in se slikali z navijači, ampak zdaj moramo res paziti. Žal tako je, če želimo oditi na Dirko po Franciji," je Pogačar pojasnil, da se žal od tega udarca za ekipo ne sme več družiti z navijači in mora tudi omejiti stike z zunanjim svetom.

V Švici ni startalo 6. etape 30 kolesarjev

Na Dirki po Švici je covid popolnoma zavladal, zaradi okužb in tesnih stikov je dirko samo v petek pred 6. etapo zapustilo kar 30 kolesarjev, skupaj pa je odstopilo kar 66 kolesarjev od 153 na prvotni startni listi. Ekipe so se morale posvetovati ali sploh še nadaljevati dirko, vprašanje je, kaj bodo prinesli sobota in nova testiranja. Spet pa so bili ogroženi tudi predvideni potniki za Dirko po Franciji, ki se začenja v petek, 1. julija.

Prelep pogled ob ceste, a zdaj žal brez slik in podpisov

Vseeno je bil tamau Pogi navdušen nad vso podporo, ki jo Slovenci kažejo ob cestah slovenske kolesarske pentlje, in se je hotel zahvaliti vsem obiskovalcem in navijačem.

"Noro. Ljudje prihajajo ob cesto kljub takemu vremenu. Sam se res zahvaljujem vsem, ki nas pridejo ob ceste pogledat in spodbujat prav vse. Res lepo je pogledati, ko vzklikajo in vpijejo na klancih," je sklenil Pogačar, preden se je vrnil v strogi mehurček.

Glavna nevarnost za obrambo zelene majice in drugo zaporedno osvojitev Dirke po Sloveniji ni več Domen Novak, Nicola Conci ali celo ekipni pomočnik Rafal Majka, temveč koronavirus ...

Napad Pogačarja in zadnji kilometer tretje etape
Izjava Luke Mezgeca
Doktor Knap o koronavirusu
Dirka po Sloveniji, celoten posnetek 3. etape