Primož Roglič in Richard Carapaz si
Primož Roglič in Richard Carapaz si "podajata" rdečo majico, a zaradi torkovega kronometra je trenutno favorit za končno zmago Roglič. Foto: EPA

Na Dirki po Španiji je bil danes prost dan in priložnost za analize. V nedeljo je Primož Roglič v zaključku izgubil stik z Richardom Carapazom, ki je sicer oblekel rdečo majico, a si ni priboril večje prednosti.

Zloglasni ciljni nedeljski vzpon na Angliru nikogar ni pustil ravnodušnega. "Angliru je nekaj posebnega in tudi Vuelta je lepa in težka dirka, sploh po takšni zelo intenzivni sezoni. Spet odlična etapa, odlična vožnja Primoža Rogliča, verjamem, da se bomo v Madridu spet veselili," je za Val 202 povedal Hauptman, ki je tudi športni direktor ekipe UAE Emirates, ki letos na Vuelti nima tako močnega aduta kot lani, ko je bil Tadej Pogačar tretji.

Ob izjavi Primoža Rogliča, da je imel slab dan, je Hauptman povedal: "Če bi imel res slab dan, se nimamo česa. Vemo, da je pred nami še kronometer. Verjamemo, da bo spet tam, kamor sodi. Na vrh."

Sorodna novica Rogliču žal, da zaradi njega Kuss ni mogel v boj za zmago na Angliruju

Kako bi Hauptman primerjal najtežje etape oziroma najhujše klance? "Edina Vuelta, ki sem jo vozil, je bila s ciljem na Angliruju. Ko sem bil kolesar, se mi je gotovo zdel Angliru najtežji vzpon, v avtomobilu pa se mi ni zdel tako strm. Morda tudi zato, ker so šli fantje tako hitro gor."

Izjemno je, da bo Slovenija sezono končala na vrhu kolesarske lestvice, tudi med posamezniki bo na vrhu zagotovo Slovenec. "Da bo Slovenija prva na lestvici konec sezone, je res neverjetno. Lahko smo ponosni, da smo s tako malo kolesarji takšna velesila. Bo pa treba po drugi strani zelo razmišljati, kaj narediti, da se bo ta trend nadaljeval. Ogromno bo treba delati z mladimi. Težko je priti na vrh, še težje pa je tam ostati," razmišlja Hauptman, ki je še razkril, da Tadej Pogačar že težko čaka na nove izzive:

"Tadej je doma. Prepričan sem, da je prav, ker je končal sezono. Je pa že motiviran, spočit, poln energije v pričakovanju zime in nove sezone."

Skupni vrstni red Vuelte po 12. etapi:       
  1. R. CARAPAZ        EKV    48:29:27
  2. P. ROGLIČ         SLO       +0:10
  3. H. J. CARTHY       VB        0:32
  4. D. MARTIN         IRS        0:35
  5. E. MAS            ŠPA        1:50
  6. W. POELS          NIZ        5:13
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        5:30
  8. A. VALVERDE       ŠPA        6:22
  9. A. VLASOV         RUS        6:41
 10. M. NIEVE          ŠPA        6:42