Primož Roglič s svojima sinovoma v cilju 20. etape. Foto: EPA
Primož Roglič s svojima sinovoma v cilju 20. etape. Foto: EPA

Slovenski as je v cilj prišel kot tretji z zaostankom desetih sekund, drugi je bil Enric Mas, ki je za zmagovalcem zaostal za sedem sekund.

V skupnem seštevku je Roglič prednost pred drugim Benom O'Connorjem, ki je zaostal za 14 sekund, povišal na dve minuti in dve sekundi. Tretji je Mas, ki zaostaja 2:11.

Eddie Dunbar je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: EPA
Eddie Dunbar je dobil drugo etapo na letošnji Vuelti. Foto: EPA

V Rogličevi ekipi razsaja bolezen

Roglič je na oder za zmagovalce po skupno 40. dnevu v rdeči majici na Vuelti prišel z masko, potem ko je bilo nekaj težav z boleznijo v ekipi Red Bull Bora Hansgrohe. Zaradi tega so odstopili njegovi ekipni kolegi Nico Denz, Patrick Damper in Daniel Martinez. "Ekipa trenutno ni najbolje, ampak vsi so dali vse od sebe, zato jim izrekam veliko spoštovanje. Dali so vse, kar so še imeli," je v izjavi na spletni strani Vuelte dejal Roglič.

"Na srečo je trenutno z mano vse v redu, za mano pa je lep dan. V vseh treh tednih smo opravili res ogromno delo, a zdaj moramo postaviti še piko na i," je dodal 34-letni zmagovalec štirih tritedenskih dirk, potem ko je lani dobil tudi italijanski Giro.

"Moramo počakati, vendar smo še dan bližje končnemu slavju. Vse gre v pravo smer, a nas jutri čaka še en dan za premike v generalni razvrstitvi. Vedno poudarjam, da nisem specialist za vožnjo na čas, moram pa dati vse od sebe," je še v svojem slogu sklenil 18-kratni zmagovalec voženj na čas v poklicni karieri in med drugim tudi olimpijski prvak v kronometru iz Tokia 2021.

Roglič ostal brez treh pomočnikov, a vseeno zanesljivo ohranil rdečo majico

Roglič se ni naprezal za etapno zmago

Roglič je na zadnjem osemkilometrskem klancu s povprečnim naklonom 9,1 odstotka le nadzoroval tekmece. Nekajkrat je v lovu na Dunbarja navil tempo, a hitro popustil in prepustil boj z vodilnim Ircem drugim.

Na zadnji vzpon je z minuto prednosti pred tekmeci prišel Pavel Sivakov. Sredi klanca je iz Rogličeve skupine skočil Dunbar, ki je hitro ujel Sivakova in ga tudi prehitel.

Roglič je z Masom, Gaudujem in Carapazom lovil Irca, zmanjšal njegov naskok na deset sekund, a je Dunbar (Jayco AlUla) s skrajnimi močmi zdržal do konca. To je njegova druga etapna zmaga na letošnji Vuelti.

Kraljevska etapa Vuelte je karavano popeljala čez sedem vzponov. Foto: EPA
Kraljevska etapa Vuelte je karavano popeljala čez sedem vzponov. Foto: EPA

"Ta zmaga je zagotovo še nekoliko slajša. Dobro sem se počutil. Bil sem samozavesten, kolesaril v svojem ritmu, obenem pa sem poznal vzpon z Dirke po Burgosu leta 2020. Vedel sem, da se dejanski potek klanca nekoliko razlikuje od profila. Na strmih delih sem dal vse od sebe, po bolj ravnih delih pa sem malce varčeval moči," je organizatorjem dirke dejal Dunbar.

Vine dobil dvoboj za pikčasto majico

Najtežja, 172 km dolga etapa s sedmimi kategoriziranimi vzponi je bila do predzadnjega klanca v znamenju petih ubežnikov. Med njimi sta bila tudi kolesarja ekipe UAE Emirates Marc Soler in Jay Vine, ki sta se borila za majico najboljšega na gorskih ciljih. Dvoboj je dobil Avstralec, saj je Španec po dobljenih četrtem in petem klancu popustil na šestem.

Za konec še 24 kilometrov dolg kronometer

Dirka po Španiji se bo končala v nedeljo s 24 km dolgo vožnjo na čas v Madridu. Četrto Rogličevo zmago na Vuelti lahko prepreči le čudež. Slovenski kolesar je Dirko po Španiji dobil v letih 2019, 2020 in 2021. Z nedeljskim uspehom se bo izenačil z rekorderjem Robertom Herasom, ki je bil najboljši prav štirikrat na začetku tega stoletja.

Govekar četrti na Dirki po Britaniji

Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je v peti etapi Dirke po Britaniji v Northamptonu (149,6 km) zasedel četrto mesto. Še tretjič na preizkušnji je bil v sprintu glavnine najboljši mladi Francoz Paul Magnier (Soudal Quick Step).

Profil 20. etape. Foto: Organizator
Profil 20. etape. Foto: Organizator

Naši novinarji na terenu

Fotogalerija

Še dve zanimivosti z našega portala Športni SOS:

  • Če bi Roglič dobil Vuelto, bo Slovenija postala šele četrta država, ki bi v enem letu dobila vse tritedenske dirke. Tadej Pogačar je letos namreč dobil tako Giro kot Tour. Več tukaj.
  • Roglič bi po Vincenzu Nibaliju leta 2013 postal prvi kolesar, ki bi tritedensko dirko osvojil za dve ekipi. Več tukaj.

79. Dirka po Španiji

20. etapa, Villarcayo−Picon Blanco, 172 km

Skupni vrstni red po 20. etapi:       
  1. P. ROGLIC         SLO    81:22:19
  2. B. O'CONNOR       AVS       +2:02
  3. E. MAS            ŠPA        2:11
  4. R. CARAPAZ        EKV        3:00
  5. D. GAUDU          FRA        4:48
  6. M. SKJELMOSE      DAN        5:18
  7. F. LIPOWITZ       NEM        6:26
  8. M. LANDA          ŠPA        6:57
  9. P. SIVAKOV        FRA        8:50
 10. C. RODRIGUEZ      ŠPA       10:31
 11. E. DUNBAR         IRS       13:15