Primož Roglič. Foto: EPA
Primož Roglič. Foto: EPA

Primož Roglič je dobil največ etap med konkurenti za skupno zmago, bolj kot njegova forma pa najboljšega slovenskega kolesarja svoje generacije in Rogličevega svetovalca Primoža Čerina skrbi forma njegovih moštvenih kolegov.

V najnovejšem podkastu Tour 202 je izpostavil skromne vožnje njegovih glavnih pomočnikov. "Mene najbolj skrbi, da ekipa Red Bulla ni na ravni, kakršno smo glede na imena pričakovali. Predvsem me je razočaral Martinez, ki je v soboto sicer naredil majhen del tistega, kar smo od njega pričakovali, je pa daleč od prave forme. Ni v takšni kot v spomladanskem delu sezone. To se ekipi in Primožu močno pozna. Tudi Vlasov ni na ravni, na kateri je bil. Močno upam, da se bo to v prihodnjem tednu spremenilo. Gre za dva izkušena tekmovalca in gre pričakovati, da bi z več kilometri lahko prišla v tisto formo, ki sta jo letos že pokazala. Če se to ne bo zgodilo, bo imel Primož kar velike težave," je povedal prvi Slovenec, ki je tekmoval na eni od največjih tritedenskih dirk.

Od Rogličevih ekipnih kolegov gre v skupnem seštevku najbolje mlademu Florianu Lipowitzu, ki trenutno vodi v seštevku mladih kolesarjev. On je načrt B-ekipe, je povedal osrednji radijski kolesarski reporter Igor Tominec, z njim želijo pri Red Bull Bora Hansgroheju osvojiti belo majico. 23-letni Nemec je bil tudi tisti, ki naj bi pokrival O'Connorja v četrtkovi etapi, a mu to ni uspelo. Avstralec je ušel Rogliču in drugim kolesarjem, tedaj si je nabral skoraj sedem minut prednosti.

Sorodna novica Pri Rogliču in Vuelti brez drame ne gre: preobrati v gorah in zdravju

Toda Tominec opozarja, da Rogličev zaostanek ni nepremostljiv. "Tedaj je zavladala panika, ampak mislim, da vendarle prezgodnja panika. Če ekipa povsem mirno nadaljuje letošnjo Vuelto in če je doslej res še nekoliko varčevala z močmi na začetku dirke, torej če bo ekipa dobro delovala in če Primož ne bo imel kakšnih nezgod, potem je situacija za zdaj še zelo, zelo lepa," je povedal Tominec. Poudaril je tudi, da O'Connor po navadi bolje tekmuje v zelo vročih razmerah, Vuelta pa se zdaj seli na sever Španije, kjer ni tako ekstremno vroče, kot je bilo v prvem tednu dirke.

Čerin meni, da je Roglič še vedno favorit v boju z Avstralcem, saj v prihodnjih etapah sledijo še nekateri izjemno zahtevni vzponi, na katerih O'Connor ni najboljši, Tominec pa med tistimi, ki so za Rogličem v skupnem seštevku, izpostavlja vožnje Enrica Masa. Ta je bil največji Rogličev tekmec leta 2021, ko je Roglič Vuelto dobil s skoraj petimi minutami prednosti.

Mas je že vrsto let stalnica med najboljšimi kolesarji na večetapnih dirkah. Zmag nima veliko, je pa velikokrat tik pod vrhom. Na Vuelti je bil že trikrat drugi, na tritedenskih dirkah pa še štirikrat med šest. Čerin ugotavlja, da je Vuelta dirka za izkušene kolesarje. Lipowitz je skupno na šestem mestu, najmlajši v najboljši peterici, v kateri sta dva 34-letnika, Roglič in Mikel Landa, pa je 28-letni Ben O'Connor.

"Treba je pametno voziti, skušati prihraniti nekaj moči iz etape v etapo in ostajati v stiku z najboljšimi. To je tisto, kar lahko na koncu tako težke dirke prinese zmagovito prednost," je razmišljal Čerin.

Drugi teden Vuelte prinaša tri etape z gorskim ciljem, vsaka od šestih etap pa ima vsaj 2800 višinskih metrov, dve malce manj kot 4000.

Primož Čerin: Skrbi me, da Primoževa ekipa ni na pričakovanem nivoju