Primož Roglič. Foto: EPA
Primož Roglič. Foto: EPA

Etapo je dobil Marc Soler, ki je bil del ubežne skupine od samega začetka 181,5 km dolge etape. Roglič je v cilj prišel kot enajsti skupaj z Enricom Masom in Richardom Carapazom, 3:54 minute za Solerjem.

SOS-odmev: Analiza pred zadnjimi petimi etapami

159 Roglič sistematično briše zaostanek in je zelo blizu četrti Vuelti

O'Connor, ki je na zaključnem vzponu za Rogličem zaostajal že več kot minuto, je v finišu s skrajnimi napori obdržal rdečo majico. V cilj je prišel 20. z zaostankom 58 sekund za Rogličem, tako da ima pred Slovencem le še pet sekund naskoka.

Roglič je po šesti etapi za O'Connorjem zaostajal že skoraj pet minut, nato pa začel sistematično brisati zaostanek. Zdaj ga je skoraj izbrisal in je prvi kandidat za končno zmago, ki bi bila že njegova četrta na Dirki po Španiji.

Tretje mesto skupno zaseda Mas z zaostankom 1:25 minute, četrti je Carapaz z 1:46 zaostanka za O'Connorjem.

O'Connorja bolj kot Roglič razjezila slaba organizacija v megli in mrazu

Van Aert padel na spustu in odstopil

Na spustu z drugega vzpona dneva Collade Llomene je padel Wout van Aert, ki je predtem osvojil oba gorska cilja. Belgijec, do te etape nosilec zelene majice in majice za najboljšega na vzponih, je moral zaradi bolečin v desni nogi končati dirko.

Karavana je morala vmes premagati dva klanca prve kategorije – Mirador del Fito in Collada Llomena. 17 ubežnikov nenevarnih za končno zmago je imelo po prvem vzponu deset minut prednosti, po drugem še šest in jasno je bilo, da bo zmagovalec prišel iz te skupine.

Soler silovito finiširal do etapne zmage

Odločitev je padla na 12,2 km dolgem vzponu na Covadongo s povprečnim naklonom sedem odstotkov. Povprečje je nekoliko nižje zaradi dveh odsekov, kjer se cesta celo spusti, a naklon klančine je bil večinoma dvomesten.

Soler, ki je na vzponu že zaostajal, je pospešil v zadnjih treh kilometrih in v cilj prišel 18 sekund pred Filippom Zano, lanskim zmagovalcem Dirke po Sloveniji, in 23 pred Maxom Poolom. 30-letni Soler je zmagal sedmič v karieri in tretjič na Vuelti (2020 in 2022).

"Ne bi rekel, da je to moja največja zmaga. Je pa zagotovo posebna, saj s to ekipo nisem veliko zmagoval. Po dveh letih je nova etapna zmaga v Španiji nekaj res posebnega," je za organizatorje dejal Soler.

"Bili smo v zelo kakovostnem begu in vedel sem, da imam v sebi en napad, mogoče dva. Poskušal sem, poskušal je tudi Max Poole, a na koncu je uspelo meni. Držal sem visok ritem in dokončal delo," je še dodal član ekipe UAE Emirates.

Marc Soler. Foto: EPA
Marc Soler. Foto: EPA

Roglič sledil Masu in Carapazu

Oči pa so bile večinoma uprte v kandidate za skupno zmago. Sredi vzpona, približno sedem kilometrov pred ciljem, O'Connor ni mogel več držati tempa. Navijal ga je Mas, ob njem pa so ostali Roglič, Carapaz, Gaudu in Landa. Zadnja dva sta v zaključku popustila, Mas, Carapaz in Roglič, ki je vseskozi držal tempo Španca in Ekvadorca, pa so skupaj prešli ciljno črto. V megli in dežju se je začelo odštevanje, kdaj bo v cilj prišel O'Connor, ki se je v zaključku boril kot lev, in obdržal rdečo majico vsaj do srede.

V sredo in četrtek sta na papirju na sporedu etapi, ki naj ne bil prinesli večjih sprememb v skupnem seštevku. V petek in soboto sledita etapi s ciljnim vzponom, v nedeljo pa še zaključni kronometer.

Fotogalerija

79. Dirka po Španiji

16. etapa, Luanco−Lagos de Covadonga, 181,5 km