Vsaka zmaga je nekaj posebnega, prav gotovo to velja tudi za 17. etapo, v kateri se je Primož Roglič veselil osme etapne zmage na tej dirki. Foto: ASO
Vsaka zmaga je nekaj posebnega, prav gotovo to velja tudi za 17. etapo, v kateri se je Primož Roglič veselil osme etapne zmage na tej dirki. Foto: ASO

V Španijo je po naslovu olimpijskega prvaka v kronometru odšel zelo sproščen, kar je večkrat poudaril tudi sam, na obrazu ga pogosto krasita nasmeh in dobra volja. Več kot očitno je, da je z razpletom v Tokiu izpolnil vsa letošnja pričakovanja. V Španiji dirka popolnoma neobremenjen, kar ga je spremenilo v še bolj nepredvidljivega.

Sorodna novica Roglič odpihnil tekmece, rdeča majica spet njegova

Drugačen Primož
Če je ogromno zmag na svoji kolesarski poti dobil na podoben način − z natanko predvidenim in izvedenim napadom ob koncu zadnjega klanca, tokrat gledamo drugačnega Primoža. To je nakazal že prejšnji teden, ko je tekmece za končno zmago presenetil pri vzponu na Puerto de Almachar, kjer si je nabral nekaj prednosti, nato pa padel.

Imel je prave noge
Še bolj spontano in nepredvideno potezo je potegnil na 17. etapi, na kateri se je več kot 60 kilometrov pred ciljem odločil, da bo sledil Eganu Bernalu pri napadu ob drugem vzponu na La Collado Llomeno. Napad Kolumbijca ni bil povsem nepričakovan, saj je imel za Rogličem v skupnem seštevku tri minute zaostanka in je potreboval nekaj posebnega, če je želel ob koncu tedna še sanjati o zmagovalnem odru ali celo končni zmagi, Primož pa se mu instinktivno pridružil: "To je super dan tako zame kot za celotno ekipo. Težko je načrtovati take stvari, a počutil sem se dobro, imel sem prave noge. Zelo sem vesel, kaj mi je uspelo prikazati."

Prvi odločilni trenutek dneva - Bernalov napad, Roglič mu je sledil povsem spontano. Foto: ASO
Prvi odločilni trenutek dneva - Bernalov napad, Roglič mu je sledil povsem spontano. Foto: ASO

Pri spustu ni tvegal
Superšampiona sta imela na vrhu klanca pred skupino preostalih kandidatov za končno zmago približno tri četrt minute prednosti, ki pa se je pri spustu večala. Čeprav je Roglič letos nekajkrat že padel, ceste pa so bile spolzke, se je hitro spuščal: "V resnici nisem razmišljal, da tvegam preveč. Lepo sva se spuščala, vse je šlo gladko. Ni me bilo strah."

Bernal: "Res ga občudujem"
Pri prvem vzponu je "delal" le Bernal, pri spustu in v dolini pa mu je pomagal tudi branilec naslova. "Imel sem dobre noge, nekaj sem moral narediti, zato sem se 60 kilometrov pred ciljem odločil za napad. Moram pohvaliti Primoža, ki je dirkal odlično. Vesel sem, da sem bil del njegove zmage, on je bil tisti, ki je bil v resnici pogumen. Res ga občudujem, on je bil tisti, ki bi s to potezo lahko veliko izgubil, ne jaz," je Bernal pohvalil zmagovalca 17. etape.

Sorodna novica Rogličeva lekcija: Brez tveganja ni uspeha

Čim hitreje želel v cilj
Kolumbijec je na zadnjem klancu na Cavadongo začel izgubljati moč, Roglič ga tako ni napadel, le nadaljevati je želel v svojem ritmu, kar je pričala tudi razlika, ki se je v primerjavi s prvo skupino le minimalno spreminjala: "Egan je velik prvak, imel sem prave noge, lahko sva pripravila šov za kolesarske navdušence. Želel sem priti čim hitreje na vrh klanca, na srečo sem imel dovolj moči in mi je to uspelo."

Jumbo pozdrav takoj za meme
In na kakšen način! Roglič je grizel vse do vrha, kjer se je razveselil 56. zmage med profesionalci, ob prečkanju ciljne črte je levico dvignil v zrak in glasno zakričal. Dobro minuto pozneje je že obrnil kolo in se začel spuščati, na zadnjem ovinku je srečal skupino sedmih kolesarjev, ki se je borila za drugo mesto. Pozorni gledalci so lahko ujeli topla pogleda, ki sta si jih izmenjala z moštvenim kolegom pri Jumbo Vismi Seppom Kussom. Američan je v smehu iztegnil prst in silovito nadaljeval sprint, z drugim mestom je tako Miguelu Angelu Lopezu odščipnil dve bonifikacijski sekundi, Adamu Yatesu pa štiri.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Visoka povprečna hitrost
To je bila res brutalna, predvsem pa hitra etapa. Kolesarji so namreč skupaj premagali več kot 4000 metrov nadmorske višine, hkrati pa imeli povprečno hitrost višjo od 40 km/h, kar se je zgodilo sploh prvič v zadnjih 20 letih!

LetoEtapaPremagani metriHitrost
202117443740,58
201011419938,31
201414419837,87
20037443237,84
201717402237,49

Opomba: To so najhitrejše etape na zadnjih 20 Vueltah, na katerih so kolesarji skupaj premagali vsaj 4000 metrov nadmorske višine.

Ravno ta silovita hitrost med celotno etapo je deloma kriva, da je bil zadnji vzpon na Covadongo med najpočasnejšimi v zgodovini Vuelte. Kolesarji so šli enostavno tako na polno, da niso mogli varčevati moči, ki bi jih po potrebi "aktivirali" na zadnjem klancu (kar favoriti počnejo na običajnih gorskih etapah).

LetoČasKolesar/kolesarji
199724:54Escartin
200024:56Heras
200525:01Sastre
199625:21Zülle, Jalabert
201825:34Pinot
201625:43Quintana, Contador
200725:52Sastre, Mečov, Piepoli, Evans
200125:55Mercado
201226:04Contador, Rodriguez
201026:09Mosquera
202126:37Roglič
201426:57Contador, Valverde, Rodriguez

Opombi:
- To je prvih 8,25 km klanca (povprečni naklon 9,54 %), torej preden se je klanec večkrat obrnil navzdol.
- Vir podatkov je priznani račun na Twitterju @ammattipyoraily.

Roglič je bil na novinarski konferenci povprašan tudi o tatuju:
Roglič je bil na novinarski konferenci povprašan tudi o tatuju: "Križ? Ni povsem povezan s katolištvom, recimo temu, da verjamem v to, da se dobro vedno vrača z dobrim." Foto: Reuters

Samozavestno v zadnje dni
Roglič ima zdaj v skupnem seštevku pred prvim zasledovalcem Enricom Masom že dve minuti in 22 sekund prednosti, v rokavu ima še asa v podobi kronometra, a vseeno ostaja previden: "Jutri je spet težek dan, ki mu sledi vsak dan dirkanja do nedelje. Jutri bo kraljevska etapa – bomo videli, kaj se bo zgodilo. A glede na to, kako deluje celotna ekipa, moramo iti samozavestno in dati vse od sebe, potem pa bomo videli, kaj to pomeni."

Zahvala navijačem
Po koncu etape se ni pozabil zahvaliti navijačem: "Sem super vesel, užival sem v etapi, to je bilo pravo dirkanje. Hvala vsem navijačem, kljub slabemu vremenu in dežju se jih je zbralo precej, čutil sem veliko podpore."