Primož Roglič bo danes dirkal s pikčasto majico za najboljšega kolesarja v seštevku gorskih ciljev. Foto: EPA
Primož Roglič bo danes dirkal s pikčasto majico za najboljšega kolesarja v seštevku gorskih ciljev. Foto: EPA

9. etapa, spet v vročem vremenu, bo resna gorska etapa od Motrila do Granade (178,2 km) z dvema zahtevnima prelazoma Puerto de El Purche (8,9 km/7,6 %) in Alto de Hazallanas (7,1 km/9,5 %), ki ga bodo v zadnjih 60 km prečkali dvakrat, zadnjič tudi z bonifikacijskimi sekundami 23 km pred ciljem, ki bo po dolgem spustu v Granadi.

Prerez današnje etape. Foto: Organizator
Prerez današnje etape. Foto: Organizator
Sorodna novica Roglič se je otresel rdeče majice in poletel proti zmagi

Etapa se bo začela ob 12.49, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo okoli 17.30.

Profil treh klancev spominja na slovito gorovje v Dolomitih Tre Cime. Višinskih metrov se bo nabralo 4228. Jasno, to je nov dan za Primoža Rogliča in priložnost, da danes, ko bo dirkal v pikčasti majici, še stopi prednost rdeče majice. Ben O'Connor trenutno vodi s prednostjo 3:49.

"Potrudil se bom po najboljših močeh, a vsak dan dirkamo na vso moč in videli bomo, kako se bo telo odzvalo na vse napore. Za menoj je težko obdobje po poškodbi, še vedno čutim posledice," je po zmagi na sobotni etapi povedal Roglič in s tem spet sporočil, da še ni stoodstoten.

O'Connor je pred današnjo etapo samozavesten: "Ponavadi mi gre na daljših vzponih bolje, zato bi mi lahko etapa odgovarjala. Razlike bi utegnile biti višje, a ti vzponi v Sierra Nevadi so mi všeč. Vsi kandidati za visoka mesta smo jih na pripravah odpeljali že neštetokrat."

Kako lahko poškodba ali bolezen hitro prekriža načrte, je spoznal Joao Almeida. 26-letni portugalski kolesar iz ekipe UAE Emirates ima covid in je že odpotoval domov. Almeida, ki je bil letos četrti na Dirki po Franciji (odlično je opravljal vlogo Pogačarjevega pomočnika), se je med sobotno etapo slabo počutil, v ciljnem klancu mu je zmanjkalo moči, tako da je za Rogličem zaostal skoraj pet minut, s tem pa je izgubil možnosti za vidnejšo skupno razvrstitev.

Skupni vrstni red po 8. etapi:        
  1. B. O'CONNOR       AVS    31:23:27
  2. P. ROGLIC         SLO       +3:49
  3. E. MAS            ŠPA        4:31
  4. A. TIBERI         ITA        5:00
  5. M. LANDA          ŠPA        5:13
  6. L. VAN EETVELT    BEL        5:15
  7. C. RODRIGUEZ      ŠPA        5:19
  8. M. SKJELMOSE      DAN        5:24
  9. F. LIPOWITZ       NEM        5:25
 10. F. GALL           AVT        5:26