Slovenija se bo v sredo s Francijo pomerila za prvo mesto v skupini B. Foto: Reuters
Slovenija se bo v sredo s Francijo pomerila za prvo mesto v skupini B. Foto: Reuters

Na krilih izjemnega Luke Dončića, ki je blestel s 36 točkami – ob tem je dodal še deset skokov –, so z 88:80 v polni Lanxess Areni ugnali Nemčijo, ki je do zdaj v Kölnu igrala odlično košarko. V taboru evropskih prvakov so po spodrsljaju proti Bosni in Hercegovini stopili skupaj, zaigrali kot prava ekipa, kar krasi to generacijo, in dokazali, da se znajo iz napak dobro učiti. Ko so morali pred dobrim tednom dni v Münchnu priznati premoč Nemčiji v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, je bilo v igri veliko pomanjkljivosti, ki so jih tokrat dobro popravili.

Na parketu pustili vse atome moči

Sorodna novica Z izjemnim Dončićem slovenski motor znova na visokih obratih

"Dihali smo drug za drugega. Vse atome moči smo pustili na parketu. Le tako lahko posežemo po najvišjih mestih. O tem smo se pogovarjali tudi po porazu proti Bosni in Hercegovini," je bil zadovoljen Goran Dragić, ki je bil po omenjenem spodrsljaju zelo jezen in je izrekel tudi nekaj ostrih besed. Kapetan je bil ob Dončiću z 18 točkami drugi najboljši slovenski strelec, z njim na parketu pa so bili evropski prvaki od nasprotnikov boljši za 11 točk.

Odziv je bil torej pravi in neuspeh je podžgal slovenske košarkarje, ki so dokazali, da se znajo pobrati v težkih trenutkih. Veličino ekipe potrjuje prav način, kako reagira po neuspehu. Dončić je bil v napadu izvrsten, svoje je dodal tudi Dragić, težave je imela Slovenija le z metom z razdalje (trojka 26-odstotna), toda ko je Luka prodiral, Nemci preprosto niso našli rešitve. Predvsem pa si tokrat olimpijski polfinalisti zaslužijo čestitke za delo v obrambi.

Dobljen skok je bil ključen

Skok so dobili z 41:33, ob tem so imeli gostitelji le šest skokov v napadu, dobro pa so omejili tudi glavna nemška orožja v napadu. "Ko zmagaš na tekmi, je vedno lahko govoriti o uspešnem branjenju. Večino tekme smo res opravili brez napake. S koncentracijo in borbenostjo lahko popraviš napake – in mi smo jih. Nemci so imeli dober strelski večer, saj so zadevali tudi tisti, ki sicer ne, toda najpomembneje je, da smo ustavili predvsem Franza Wagnerja, ki je na tekmi predtem dosegel 30 točk, saj je bil do zdaj ta X-faktor. Nemci so odlično igrali že pred prvenstvom. Dobro smo se pripravili. Ključno je bilo, da smo ustavili njihov skok," je o delu svojih varovancev v obrambi spregovoril selektor Aleksander Sekulić.

Slovenski visoki košarkarji so dobro zapirali pod obročem, tako da sicer agresivni Nemci niso prihajali do odbitih žog. Deset skokov je zbral Dončić, po šest Vlatko Čančar in Edo Murić, svoje pa je z osmimi dodal tudi Mike Tobey. Takoj na začetku tekme je sicer slovenskim navijačem, ki se jih je v dvorani zbralo kar lepo število, zastal dih, saj je ob sodniškem metu Američan v slovenskem dresu pristal na nogi delivca pravice, ki se ni pravočasno umaknil. Zvil je gleženj, odšel v garderobo, a se kmalu vrnil v igro, kar so Slovenci na tribunah pozdravili z glasnim navijanjem. "Neverjetno, mar ne? V prvem skoku … Velika frustracija. A ker sem bil ogret, sem lahko igral. Skakalno sicer nisem bil optimalen, sem pa stisnil zobe. Bomo videli, kako bo jutri. A verjamem, da bom lahko brez težav igral," je situacijo opisal Tobey.

Za konec skupinskega dela še Francija

Luka Dončić je v pravem trenutku stopil v ospredje in pokazal svojo kakovost. Foto: Reuters
Luka Dončić je v pravem trenutku stopil v ospredje in pokazal svojo kakovost. Foto: Reuters

"Pokazali smo, da se učimo na napakah. Proti BiH-u nismo pokazali pravega obraza. Nismo podcenjevali, ampak smo nekako s pol moči šli v tekmo. Potem so začeli zadevati in nismo odgovorili. Zbrali smo se, zadihali kot eno, se spodbujali in bili prava družina, taki, kot nas Slovenija pozna. To je bil pravi odgovor. Niti 19.000 Nemcev nas ni premagalo. Tak odnos moramo imeti na vsaki tekmi, in ko igramo tako, smo ena boljših reprezentanc," je povedal Zoran Dragić, ki je skupaj z Jako Blažičem večino časa pokrival Franza Wagnerja.

V sredo ob 17.15 čaka Slovenijo še zadnje dejanje skupinskega dela 41. EuroBasketa. Dvoboj s Francijo, ponovitev lanskega polfinala olimpijskih iger, bo odločal o prvem mestu v skupini B. Že pred zmago nad Nemčijo je bilo jasno, da branilci naslova potujejo v izločilne boje v Berlin, še vedno pa so odprte možnosti, s katerega mesta. Dejstvo je, da zmaga prinaša prvo. "Vse skupaj pove o kakovosti tega prvenstva in predvsem te skupine. Konec koncev se velika Litva rešuje zadnji dan. Mi se na srečo borimo za prvo mesto in smo odvisni sami od sebe. Predvidevali smo, da bo tako težka skupina, saj so ekipe res dobre," je dodal Sekulić.