Četrtfinale Slovenijo čaka v sredo, pomerila pa se bo z zmagovalcem obračuna med Ukrajino in Poljsko, ki bo v nedeljo ob 12.00. Foto: Reuters
Četrtfinale Slovenijo čaka v sredo, pomerila pa se bo z zmagovalcem obračuna med Ukrajino in Poljsko, ki bo v nedeljo ob 12.00. Foto: Reuters

Belgija se je izkazala za nepopustljivo in borbeno izbrano vrsto, ki se je znala več kot pol ure dobro kosati z evropskimi prvaki, na koncu pa je vendarle do izraza prišla kakovostna razlika med ekipama. Slovenci s predstavo niso navdušili, kot so na zadnjih dveh obračunih skupinskega dela, ko so na kolena spravili precej bolj renomirana nasprotnika Francijo in Nemčijo, toda v tej fazi, kot je dejal Klemen Prepelič, umetniški vtis ne šteje, pomembna je le zmaga. Na koncu je bila glede na pogled na semafor zanesljiva, toda dosežena je bila precej težje od pričakovanj. Potem ko so Belgijci vse prve tri četrtine dobro zaključili in se vsakič popolnoma približali, so na začetku zadnje s štirimi zaporednimi točkami celo povedli. Edino njihovo vodstvo na tekmi je sicer trajalo le 12 sekund. Zaostanek je Slovence zbudil, hitro so se odzvali in odgovorili z delnim izidom 19:1.

Sorodna novica Šele atomska zadnja četrtina dovolj za četrtfinale EP-ja

"Zavedali smo se pomembnosti tekme. Vedeli smo, da nas čaka težko delo, saj smo dobro poznali nasprotnika. Vedeli smo, da je Belgija kakovostna ekipa, ki je zelo dobro vodena in ve, kaj hoče tako v obrambi kot v napadu. To so dokazali z zmago nad Španijo, poleg tega pa so v kvalifikacijah za SP ugnali tudi Srbijo. Zavedali smo se njihove kakovosti in dobro vstopili v tekmo, ampak vsakič, ko smo naredili serijo, so se vrnili. Predvsem zaradi naših napak, zasluge pa gredo tudi njim, saj so dobro zadevali. V drugem delu smo se malce prilagodili, še posebej obramba je bila boljša, Belgijci pa so zgrešili tudi nekaj odprtih metov. To nam je dalo zagona, da smo mirno zaključili tekmo," je po sedmem preboju Slovenije med najboljših osem v Evropi povedal selektor Aleksander Sekulić.

V nedeljo bo jasno, kaj je z Zoranom Dragićem

Ne vem, zakaj so ljudje pričakovali, da bomo že v prvi četrtini premagali Belgijo. Igra se 40 minut. Na začetku nam preprosto ni steklo. To je šport in tudi najboljšim včasih ne gre. Dobro smo se odzvali in prelomili tekmo. V ekipi ni bilo nobene nervoze. Verjeli smo vase in bili prepričani, da bomo v določenem trenutku zlomili nasprotnika. Nismo se obremenjevali ali česar koli spreminjali. Igrali smo svojo igro naprej in obrestovalo se nam je.

Vlatko Čančar

"Pred tekmo smo opozarjali, da ne bo lahko, čeprav je morda javnost mislila tako. Navsezadnje so to izločilni boji, vsi želijo napredovati in vsi želijo premagati prvaka. Ko greš v tekmo kot favorit, je nasprotniku lažje, saj je lahko bolj sproščen. Mi nosimo breme, moramo pa tudi reči, da so Belgijci dobro igrali. Tako je bilo ves turnir, ne le proti nam. Dobro so tudi ves čas zadevali z razdalje. Ne moremo reči, da energija igralcev ni bila prava. Naredili smo nekaj napak, ki so bile tudi posledica dobre belgijske igre. Ni potrebe, da bi podcenjevali belgijsko reprezentanco. Čeprav nima zvenečih imen, ima za zelo dobro ekipo," je dodal Sekulić, ki je ob koncu druge četrtine ostal brez razpoloženega Zorana Dragića, ki si je ob prodoru poškodoval mišico. Do odhoda v garderobo – v drugem polčasu se je na klop vrnil v 'civilu' – je bil s petimi skoki prvi slovenski skakalec, dobro je igral v obrambi, dodal pa še šest točk. Več bo glede poškodbe znanega v nedeljo po dodatnih pregledih.

Slovenija je na turnirju že imela zdravstvene težave, saj se je na tekmi z Nemčijo poškodoval Mike Tobey. Prvi center je nato izpustil dvoboj s Francijo, proti Belgiji pa je, čeprav še ni stoodstotno pripravljen, vendarle lahko zaigral. V statistiko je vpisal 12 točk in šest skokov ter imel +/- 30, kar je bilo največ med vsemi slovenskimi igralci. "Gleženj je še kar otekel, kar se lahko tudi vidi, a tekma je bila zelo pomembna, za "biti ali ne biti". Stisnil sem zobe in skušal dati vse od sebe," je dejal Američan v slovenskem dresu. "Zavedali smo se, da ne bo lahko, saj je Belgija dokazala, da je dobra ekipa. Bili so tudi dobro pripravljeni na nas. Vse čestitke za predstavo, ki so jo prikazali. Pošteno so nam otežili delo. Mogoče smo bili do zadnje četrtine malce nervozni. Ko so povedli, smo se pravilno odzvali. Takrat smo se umirili. Takšna situacija je vedno težja za nekoga, ki velja za favorita. Nasprotnik nima česa izgubiti. Pritisk je večji, a smo dobro odzvali, zadihali in se umirili, stopili skupaj v obrambi ter potem dosegli nekaj lahkih košev."

Slovenija na krilih Dončića prek Belgije

"Vemo, kakšen je recept za osvojitev evropskega prvenstva"

Na koncu je bil sicer boj za odbite žoge izenačen, a belgijski levi so večino tekme stik s prvaki držali zaradi dobrega skoka in uspešnega meta z razdalje. V zadnji četrtini ji je v tretje le uspelo. Kot so v slovenskem taboru poudarjali pred tekmo, so Belgijci nevarni v prodorih, v katerih potem kreirajo za strelce z razdalje. Tako so nekajkrat dobro izigrali slovensko obrambo. Predvsem v prvem polčasu je bilo tako, ko so dolgo izza črte metali okoli 50-odstotno. V prvem delu so sicer dali osem trojk iz 20 poskusov, na koncu pa so za tri metali 11/35. Slovenski met izza črte je bil 7/28. Štiri od teh je dal Luka Dončić, ki je bil znova zelo učinkovit, saj je prispeval 35 točk, vendar pa so mu na primer Belgijci dobro zapirali pot pod obroč in mu precej otežili delo, potem ko je na tak način polnil francoski in nemški koš na zadnjih dveh tekmah.

Potem ko je izpustil tekmo s Francijo, se je po poškodbi uspešno na parket vrnil Mike Tobey. Foto: Reuters
Potem ko je izpustil tekmo s Francijo, se je po poškodbi uspešno na parket vrnil Mike Tobey. Foto: Reuters

"Je izjemen talent, tudi ekipa okoli njega pa je zelo kakovostna. Če imaš takega igralca, ga moraš izkoristiti, a vsak v tej ekipi lahko prispeva svoje. Luka je na zadnjih tekmah dal 47 in 35 točk, je zelo samozavesten in jasno je, da bomo skušali to unovčiti," je Tobey komentiral Dončićevo predstavo. Prepelič pa je glede slovenskega napada, ki se je zdel na trenutke preveč statičen, ko pa je žoga zaokrožila, se je naredila razlika, dodal: "Mi igramo svojo igro. Verjamemo v Luko in Gorana, ki sta naši vodji. Če je treba, da ob tem vržem deset trojk, se mečem na glavo v obrambi ali samo vihtim zastavo na koncu klopi, me ne zanima. Enkrat smo že osvojili evropsko prvenstvo in vemo, kakšen je recept – dihamo kot eno, drug za drugega od začetka do konca in tako bo tudi naprej." V prvem polčasu je Slovenija dvakrat povedla z dvomestno razliko, a jo obakrat razmeroma hitro zapravila.

"Verjamem, da so motorji že dobro ogreti, toda preprosto nam ni steklo. Zavedamo se, da tekem ne bomo odločali v prvih 20 ali 25 minutah. Po drugi strani pa Belgija nima posameznikov na najvišji ravni, a ima izjemno ekipo, ki se bori do konca. Ne kličejo jih zastonj levi. Govoril sem tudi s Samom Van Rossomom, ki mi je rekel, da se ne bodo nikoli predali. Strnili smo vrste v zadnji četrtini, nismo pa le zadevali, ampak smo tedaj tudi igrali fenomenalno obrambo. Dobili smo tudi veliko skokov pod našim obročem, hkrati pa jim onemogočali odprte mete, ki so jih predtem znali izkoristiti. Ko nekdo povede v tako pomembni fazi tekme, ni preprosto. Kar nekajkrat se je že zgodilo, da lahko tako tudi obrne potek tekme in favorit 'kiksne'. Na koncu umetniški vtis ne šteje, pomembna je le zmaga. Videli smo, kako so Francozi izvlekli zmago. Če izgubiš, greš domov, kar imamo vedno v glavi," je še dodal Prepelič, ki je v pomembnem trenutku zadel eno do svojih dveh trojk, sicer pa je bil s 13 točkami drugi slovenski strelec.

Prepelič: Upam, da imamo do konca še tri tekme