Slovenski košarkarji so jezni in razočarani zapuščali parket Lanxess Arene. Foto: Fiba
Slovenski košarkarji so jezni in razočarani zapuščali parket Lanxess Arene. Foto: Fiba

Podobno kot poraz pred tednom dni v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Münchnu proti Nemčiji je tudi ta razkril precej slabosti v slovenski igri. Od prve minute evropski prvaki niso delovali kot na prvih dveh obračunih EuroBasketa. V napadu niso našli pravega ritma, a odločilna je bila predstava v obrambi, kjer je bilo narejenih ogromno napak, znova pa je bil velika težava skok. V prvem delu, ki so ga Slovenci dobili z 52:49, so ujeli šest odbitih žog več, v drugem delu pa so košarkarji BiH-a zagospodarili v skoku. Na koncu so ga dobili s 45:38, 18 bosanskih je bilo napadalnih, od tega 11 v drugem delu. V samem zaključku je bil prav dobljen ofenzivni skok odločilen.

"Poraz ni alarmanten, alarmantna je bila naša igra"

"Slaba tekma. Začeli smo jo brez energije, kar se je odražalo čez celo tekmo. BiH so zasluženo zmagali. Tako kot odpreš tekmo, tako se tudi konča," je dejal kapetan Goran Dragić, ki je bil v mešani coni zelo jezen. Po slabem začetku dvoboja je 36-letni Ljubljančan hitro prišel s klopi v igro in prebudil slovenski napad. V prvih desetih minutah je prispeval sedem točk, zbral tri skoke in podelil še pet podaj. Zbral je indeks 13, z njim na parketu pa je bila Slovenija od tekmeca boljša za 12 točk. Zatem je igral še minuto in 45 sekund druge četrtine, nato pa obsedel na klopi vse do 26. minute.

Takoj po vrnitvi na parket je bil uspešen izza črte, a v zadnji četrtini tudi novopečeni član Bullsov, ki je bil z 20 točkami za Vlatkom Čančarjem (22) drugi slovenski strelec, ni uspel prevesiti tehtnice na stran branilcev naslova. Na vprašanje, zakaj je bil vmes toliko časa na klopi, je slovenskim medijem odgovoril, naj se povpraša selektorja. "Odločil sem se, da tako razporedim minutažo. Začutil sem, da ne bi mogel igrati 40 minut. Pomembno se mi je zdelo, da bo svež drugi polčas. Bila je moja odločitev," je pojasnil selektor Aleksander Sekulić.

"Slab začetek je bil ključen. Bosanci so odlično odprli tekmo, potem smo malce prevzeli pobudo, povedali z nekoliko občutnejšo prednostjo, vendar smo se zatekali k individualnim vložkom. Nasprotnik je to znal kaznovati, prišel v tesno končnico, kjer je bil srečnejši. Enostavno verjamem, da si je bolj zaslužil zmago," je dejal Klemen Prepelič in brez dlake na jeziku nadaljeval: "Poraz ni alarmanten, alarmantna je bila naša igra. Na takšen način nismo nikoli igrali. Treba bo strniti vrste in se pripraviti na naslednjo tekmo. Treba je gledati na stvari, na katere imamo nadzor. Tako kot na to tekmo, na katero očitno nismo bili pripravljeni niti igralci niti strokovni štab."

Zbrati se in udariti nazaj

Sorodna novica Roberson s sedmimi trojkami končal zmagoviti niz Slovencev

BiH je v drugem delu skok dobil s 27:14. Najzaslužnejša sta bila borbeni Miralem Halilović in robustni Jusuf Nurkić, ki sta izrinila Slovence iz rakete. Center Portlanda sicer v napadu ni imel svojega dne, je pa zato dobro nalogo opravil v boju pod obročema. Z 22 točkami je slovenski koš napolnil Džanan Musa, ki je težave povzročal s prodori, trikrat pa je bil uspešen tudi izza črte. Trojke je BiH metal kar 50-odstotno (15/30) – Slovenija le 30 –, kar sedemkrat je bil za tri natančen John Roberson, ki so ga Slovenci slabo pokrivali. "Enostavno bi ga morali pokriti višje. Če se na tako enostavne stvari ne moremo prilagoditi, potem ne vem, kaj delamo tukaj," je glede Američana, ki je tekmo končal s 23 točkami, pristavil Prepelič.

"Tudi v teh težkih trenutkih moramo ostati skupaj. Moramo biti boljši v obrambi, saj so počeli, kar so želeli. Imeli so preveč napadalnih skokov. Ujeli so vse žoge pod našim obročem. Tega ne bi smeli dovoliti. Očitno psihično nismo bili pripravljeni na to tekmo. Zbrati se moramo in udariti nazaj. Kemija je naše največje orožje in prav to moramo pokazati zdaj. Moramo zadihati kot eno, biti usmerjeni v isti cilj in to pokazati na parketu," je dodal Mike Tobey, ki so ga bosanski centri dobro zaustavili.

Priložnost za popravo vtisa bo Slovenija imela v torek, ko se bodo ob 20.30 pomerili z Nemci. Gostitelji skupine B – in pozneje tudi izločilnih bojev – so pred tednom dni torej evropskim prvakom že zadali boleč poraz, v Kölnu pa so po treh preizkušnjah še edini neporaženi.

Slovenski košarkarji po zaspanem začetku doživeli grenek poraz proti BiH