Dvoboj Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa v četrtfinalu EuroBasketa 2017, nedvomno najboljše tekme tistega turnirja. Foto: Reuters
Dvoboj Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa v četrtfinalu EuroBasketa 2017, nedvomno najboljše tekme tistega turnirja. Foto: Reuters

Po odličnih igrah na EuroBasketu 2017, kjer je odigrala izjemno razburljiv četrtfinale proti poznejšemu prvaku Sloveniji, sta sledili dve razočaranji. Latvija je ostala brez svetovnega in evropskega prvenstva, ki sta sledili. Toda po dveh kvalifikacijskih neuspehih ji je zdaj le uspelo. Veliko je pričakovala od debija na košarkarskem SP-ju, toda poškodbe so ji preprečile, da bi zaigrala s polnimi močmi.

Latvija ima vrhunsko ekipo, toda nima širokega izbora kakovostnih igralcev, zato se vsaka odsotnost še kako pozna, Porzingis pa je seveda najboljši posameznik te baltske države. 28-letni in kar 221 centimetrov visoki košarkar je bil zadnje tedne z reprezentanco in upal, da bo pravočasno okreval do prvenstva. Pripravljalnih tekem ni igral.

"Po več tednih okrevanja in številnih pregledih z magnetno resonanco mi plantarni fasciitis stopala ne omogoča igranja v polni pripravljenosti," je zapisal prek družbenih omrežij. "Odločitev je padla po posvetu z zdravniškim osebjem reprezentance in ekipo Bostona. Strinjali so se, da moram nadaljevati začrtano pot okrevanja," je še dodal Porzingis, nekdanji soigralec Luke Dončića v Dallasu, zdaj pa novopečeni član Bostona. Latvija bo igrala v skupini H v Indoneziji skupaj s Kanado, Libanonom in Francijo. Zaradi poškodb sta odpadla tudi izkušeni organizator igre Janis Strelnieks in Richards Lomažs.