Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so danes v Okinavi že vadili v dvorani za trening, v torek pa bodo prvič preizkusili koše v Okinava Areni, ki je ena izmed petih prizorišč letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: KZS
Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so danes v Okinavi že vadili v dvorani za trening, v torek pa bodo prvič preizkusili koše v Okinava Areni, ki je ena izmed petih prizorišč letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: KZS

"Po dobrem mesecu dni priprav je lepo priti na prizorišče prvenstva. Do začetka turnirja imamo še nekaj časa za pripravo. Želimo si vključiti nekaj novosti in jih preizkusiti na treningih in pozneje na tekmah. Predvsem se moramo še naprej ukvarjati sami s sabo, začeli pa se bomo ukvarjati tudi z nasprotniki. Prva bo seveda Venezuela, ki jo poznamo s tekme pred dvema letoma, ko smo z njimi igrali v kvalifikacijah za olimpijske igre. Gruzija je naš stari znanec, slabše poznamo Zelenortske otoke. Sem pa treniral enega izmed njihovih košarkarjev Ivana Almedio. Poznamo seveda tudi Walterja Tavaresa iz Reala. Na prvenstvu bodo pred našo tekmo odigrali dve srečanji in takrat si jih bomo podrobno ogledali," je povedal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Slovenija s pol moči za 35 točk premagala Japonsko

Generalka v soboto uspela
Slovenija je to poletje odigrala sedem pripravljalnih tekem, trikrat je zmagala, nazadnje v soboto, ko je v Tokiu za 35 točk premagala Japonsko. V slovenskem taboru se zavedajo, da forma še ni optimalna, a na zadnji tekmi je bilo opaziti napredek. "Proti Japonski nam je uspela lepa generalka pred začetkom prvenstva. Visoka zmaga je dobra za našo samozavest in tekmovalne občutke in s pozitivno energijo vstopamo v zadnje dneve priprav. Dobro jih bomo izkoristili. Še naprej moramo biti osredotočeni predvsem nase, vse bolj pa se bomo začeli pripravljati tudi na reprezentanco Venezuele in spoznavanje njihovega sistema igre," je povedal branilec Jaka Blažič, ki je v vse boljši formi.

Po predtekmovanju z Nemčijo in Avstralijo?
19. svetovno prvenstvo bo med 25. avgustom in 10. septembrom potekalo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Skupinski del bodo gostile izjemne košarkarske dvorane v Manili, Okinavi in Džakarti, vsi dvoboji od četrtfinala naprej pa bodo na sporedu v Manili. V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L). V skupini E, ki bo tekme prav tako igrala na Okinavi in se v nadaljevanju prvenstva združila s slovensko skupino F, bodo nastopile Nemčija, Finska, Avstralija in gostiteljica Japonska.

Delile se bodo tudi vstopnice za Pariz 2024
Na svetovnem prvenstvu se bodo delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc, glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc s svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).

Prihaja nova serija o slovenski reprezentanci
Luka Dončić, ki bo prvič igral na svetovnem prvenstvu, je medtem na X-u (nekdanjem Twitterju) objavil, da bodo na njegovih kanalih med svetovni prvenstvom predvajali dokumentarno serijo "Vse, kar je potrebno" (Everything It Takes), ki bo govorila o zgodbi slovenske košarkarske reprezentanci s poudarkom na zlati medalji na evropskem prvenstvu leta 2017. Režiser serije je Andy Madeleine.