Španija - evropski prvak 2024. Pokal je dvignil kapetan Alvaro Morata. Foto: Reuters
Španija - evropski prvak 2024. Pokal je dvignil kapetan Alvaro Morata. Foto: Reuters

To je za Španijo rekordni četrti naslov evropskega prvaka, s čimer zdaj na vrhu večne lestvice kraljuje sama. Do letošnjega prvenstva si je prvo mesto delila z izbrano vrsto Nemčije. Anglija tako še drugič zapored sklonjenih glav zapušča stadion po sklepni tekmi prvenstva stare celine.

Na zadnjem prvenstvu jo je po izvajanju 11-metrovk na Wembleyju porazila reprezentanca Italije, tokrat jo je pokopal rezervist Mikel Oyarzabal, ki je v drugem polčasu na zelenici zamenjal kapetana Alvara Morato.

Jagodni izbor prvenstva

Za najboljšega igralca finala je bil imenovan Nico Williams. Najboljši igralec letošnjega evropskega prvenstva je postal Rodri, najboljši mladi igralec pa Lamine Yamal.

Najboljših strelcev je letos kar šest! Vsi so dosegli po tri zadetke. To so: Harry Kane (Anglija), Georges Mikuatadze (Gruzija), Dani Olmo (Španija), Cody Gakpo (Nizozemska), Ivan Schranz (Slovaška) in Jamal Musiala (Nemčija).

Španci boljši nasprotnik, a nevarni tudi Angleži
Kako pomemben obračun so nogometaši igrali v Berlinu, je pričalo dejstvo, da so nobena od finalistk ni priigrala resnejše priložnosti v prvem polčasu. Nekoliko boljši so bili Španci, ki so tudi prvi prevzeli pobudo na zelenici. V več intervalih so dlje pletli mrežo okrog angleškega kazenskega prostora, nikakor niso uspeli predreti čvrste angleške obrambe. Prvič so zapretili v 12. minuti, ko je po levi strani v kazenski prostor prodrl Nico Williams, njegov strel je z zadnjimi močmi blokiral John Stones. Tudi Angleži so prvič resneje zapretili tri minute pozneje, prav tako je bil izplen udarec iz kota, potem ko je španska obramba blokirala podajo Kyla Walkerja.

Foden poskrbel za prvi strel v okvir vrat
Španci so večji del prvega dela nadzorovali potek tekme, Angleži pa so svoje priložnosti iskali iz bliskovitih protinapadov. Igra je bila na trenutke surova, nogometaši so se brezkompromisno spuščali v boje za žogo na obeh straneh. V zaključku polčasa se je Angležem ponudila lepa priložnost s prostega strela: Declan Rice je poslal predložek za hrbet španske obrambe, Phil Foden je z leve strani sprožil v padcu in poskrbel za prvi strel v okvir vrat na tekmi. Unai Simon je žogo sicer zlahka ukrotil.

Nico Williams je z levico natančno meril v oddaljeni kot vrat Jordana Pickforda za vodstvo Španije. Foto: Reuters
Nico Williams je z levico natančno meril v oddaljeni kot vrat Jordana Pickforda za vodstvo Španije. Foto: Reuters

Igra se je povsem razživela, v 64. minuti je najlepšo priložnost za Anglijo zapravil Jude Bellingham, ki je z razdalje silovito sprožil in za kakšen meter zgrešil desno vratarjevo vratnico. Že nekaj trenutkov pozneje je na drugi strani Pickford preprečil nov zadetek Laminu Yamalu, ki se je spretno znašel v kazenskem prostoru in s hitrim strelom zaposlil vratarja Evertona.

Nico Williams izkoristil nepozornost Angležev za 1:0
Gledalci na Olympiastadionu v Berlinu se še niso vsi usedli na svoja mesta po odmoru, ko je Španija že povedla z 1:0. Španski čudežni deček Lamine Yamal je po desni strani prodrl z žogo in jo z natančno podajo podal na drugo stran, kjer je bil povsem sam Nico Williams. Ta je z diagonalnim strelom hladnokrvno poslal žogo v malo mrežico za 1:0. Že nekaj trenutkov pozneje bi Španci skoraj povedli že z 2:0! Po veliki Walkerjevi napaki je proti vratom iz obrata sprožil Dani Olmo in žogo poslal mimo leve vratnice Jordana Pickforda.

Cole Palmer je zadel le nekaj sekund po vstopu v igro. Foto: Reuters
Cole Palmer je zadel le nekaj sekund po vstopu v igro. Foto: Reuters

Nezbranost Angležev, nenatančnost Špancev
Angleži so bili v uvodnih minutah nadaljevanja zelo nezbrani, v obrambi so si privoščili odločno preveč napak, Španci so jih ves čas napadali. Najprej je po poskusu Alvara Morate na golovi črti žogo izbil John Stones, hip zatem je Nico Williams z razdalje za las zgrešil angleška vrata. Španci so zlahka prihajali do zaključnih strelov, bili so zelo agresivni v napadu, angleška obramba pa je bila na prepihu. Igra se je povsem razživela, v 64. minuti je najlepšo priložnost za Anglijo zapravil Jude Bellingham, ki je z razdalje silovito sprožil in za kakšen meter zgrešil desno vratarjevo vratnico. Že nekaj trenutkov pozneje je na drugi strani Pickford preprečil nov zadetek Laminu Yamalu, ki se je spretno znašel v kazenskem prostoru in s hitrim strelom zaposlil vratarja Evertona.

Palmer, Southgatov as iz rokava, izenačil na 1:1
V 70. minuti je angleški selektor Gareth Southgate potegnil asa iz rokava in v igro namesto Kobbieja Mainooja poslal Cola Palmerja. Ta je selektorjevo zaupanje povrnil že nekaj trenutkov pozneje, ko je zadel za izenačenje! Po hitrem protinapadu in lepo izdelani akciji, ki je potekala večinoma po desni strani, je nogometaš Chelseaja s kakšnih 20 metrov premagal vratarja Unaija Simona in zadel za 1:1.

Mikel Oyarzabal (desno) je postal junak tekme. Foto: Reuters
Mikel Oyarzabal (desno) je postal junak tekme. Foto: Reuters

Oyarzabal utišal angleške navijače
Angleži so bili v naletu, dvignila jih je bučna podpora s tribun, nasprotnika so stisnili na njegovo polovico, a tako želenega preobrata jim ni uspelo uprizoriti. V končnici tekme so večkrat Špancem pustili preblizu gola in to se jim je na koncu maščevalo. Natančneje v 87. minuti, ko je z leve strani pred vrata podal Marc Cucurella, iz bližine pa je Pickforda rutinirano ugnal rezervist Mikel Oyarzabal, ki je v 68. minuti zamenjal kapetana Alvara Morato.

Zadnjo veliko priložnost na tekmi so ob izteku 90. minute zapravili Angleži. Po predložku iz kota so dvakrat sprožili z glavo, a je ostalo pri 2:1. Prvi poskus Stonesa je odbil vratar Simon, drugi poskus Marca Guehlija pa je na golovi črti izbil Olmo. Po štirih minutah dodatka je glavni sodnik Francois Letexier še zadnjič pihnil v svojo piščalko in slavje španskih navijačev se je lahko začelo.


17. EVROPSKO PRVENSTVO, finale

ŠPANIJA – Anglija 2:1 (0:0)
65.600; N. Williams 47., Oyarzabal 86.; Palmer 73.

Sodnik: Francois Letexier (Francija)

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore
Yamal podal, Williams pa zadel za vodstvo Španije v 47. minuti
Niz priložnosti Španije, ki pa ni podvojila vodstva v finalu
Rezervist Palmer v 73. minuti poskrbel za izenačenje Anglije
Rezervist Oyarzabal v 86. minuti zadel za četrti evropski naslov Španije
Olmo na golovi črti preprečil izenačenje Anglije v 90. minuti