Razočarani Čehi so zapravili veliko priložnosti. Foto: Reuters
Razočarani Čehi so zapravili veliko priložnosti. Foto: Reuters

Na Volksparkstadionu so imeli ves čas pobudo Čehi, ki so bili bistveno nevarnejši, toda Gruzija, ki je osvojila svojo prvo točko na velikih tekmovanjih, je imela v vratih razpoloženega Giorgija Mamardašvilija. Križarji so ob koncu prvega dela povedli, ko so prvič resneje ogrozili tekmečeva vrata. Z bele točke je bil uspešen Georges Mikautadze. V drugem polčasu je Češka izenačila prek Patrika Schicka, v nadaljevanju imela še nekaj lepih priložnosti za vodstvo, a največjo za drugi zadetek so imeli nogometaši s Kavkaza tik pred koncem, toda protinapad je zapravil Saba Lobjanidze. Po uvodnih porazih imata tako obe reprezentanci zdaj točko in ohranjata upe na napredovanje.

Sorodna novica Slovenija še vedno tretja med tretjeuvrščenimi ekipami

"Jasno je, da smo razočarani. Obetali smo si boljši rezultat. Z zmago bi se približali cilju uvrstitve v izločilne boje. Zdaj imamo točko. Imeli smo ogromno priložnosti, ki bi jih morali izkoristiti. Potem tista enajstmetrovka in je bilo v nadaljevanju zelo težko," je dejal češki kapetan Tomaš Souček, Mamardašvili, ki je bil izbran za igralca tekme, pa je dodal: "Vesel sem tega priznanja, še posebej, ker smo osvojili prvo točko, ki je za nas zelo pomembna. V zaključku smo imeli nekaj nesreče, ko bi lahko celo zmagali, toda v redu. Naslednjič bomo močnejši in upam, da si bomo priigrali več priložnosti."

Drugi zadetek Mikautadzeja na prvenstvu

Češka je bila ves prvi polčas bistveno nevarnejša, toda Mamardašvili se je izkazal že v tretji minuti, ko je v nekaj sekundah z dvema odličnima obrambama preprečil češko veselje. Najprej je z nogo ubranil strel Adama Hložeka, zatem pa je odbil še poskus Schicka, ki je meril pod prečko. 20 minut pozneje je pobral žogo iz svoje mreže, vendar je bil zadetek razveljavljen. Po podaji iz avta Gruzijcem ni uspelo razčistiti in žoga je prišla do Hložeka, ki se je sam znašel pred vratarjem Valencie. Sprva ga je nastreljal, potem pa ga je odbita žoga zadela v glavo, nato še v roko in končala v mreži. Po posredovanju VAR-a je bil gol razveljavljen. Po pol ure igre je Hložek preizkusil Mamardašvilija še z razdalje, vendar je bil ta znova na mestu.

Georges Mikautadze se je podpisal pod oba gruzijska gola na Euru. Foto: Reuters
Georges Mikautadze se je podpisal pod oba gruzijska gola na Euru. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V sodnikovem dodatku so križarji povedli. Hviča Kvarachelija je izvedel prosti strel povsem z desne strani. Žoga je prišla do Gurama Kašie, ki se mu je ponudila izjemna priložnost, toda gruzijski kapetan je streljal naravnost v Jindricha Staneka. Zatem se je oglasil VAR, saj je po podaji prvega gruzijskega zvezdnika žoga v roko zadela Robina Hranača in Daniel Siebert je po ogledu posnetka pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je v četrti minuti dodatka prvega polčasa zanesljivo izvedel Mikautadze, ki je bil strelec že ob porazu proti Turčiji. Pred odhodom v garderobi se je še enkrat izkazal Mamardašvili. Po preigravanju je do strela s približno 13 metrov prišel Shick, vendar je gruzijski vratar imenitno posredoval.

Shick dosegel že 20. gol za reprezentanco

Tudi v drugem delu so Čehi prevzeli pobudo, a najprej so nevarno zapretili Gruzijci. Kvarachelija je žogo dobil pred svojim kazenskim prostorom in jo popeljal vse do tekmečevega. Tik pred njim je podal Anzorju Mekvabišviliju, ki pa je zapravil lepo priložnost. 59. minuta je tekla, ko je Češka izenačila. Vladimir Coufal je podal iz kota. V skoku je bil najvišji Ondrej Lingr, ki pa je zadel le vratnico, toda na pravem mestu je bil Schick, ki je odbito žogo iz neposredne bližine s prsmi pospravil v mrežo. Napadalec Bayerja je na svojem 40. nastopu dosegel 20. reprezentančni gol, petega na evropskih prvenstvih.

Patrik Schick je dosegel svoj peti gol na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Patrik Schick je dosegel svoj peti gol na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters

Le dve minuti pozneje je Coufal še enkrat odlično podal iz kota, Ladislav Kejči pa je z glavo meril malce mimo vrat. Zatem je z roba kazenskega prostora poskusil Matej Jurasek, toda Mamardašvili je bil na mestu. V 77. minuti je David Jurasek poslal natančen predložek z leve strani, strel Mojmirja Chytila z glavo pa je bil nekoliko nenatančen. V peti minuti sodnikovega dodatka so nato trije Gruzijci krenili v protinapad, v obrambi pa je bil ob Staneku le Hranač. Veliko prostora se je odprlo Lobjanidzeju, ki pa je streljal čez vrata. Prva zvezdnika reprezentanc Schick in Kvarachelija sta zaradi težav s poškodbama predčasno zapustila zelenico.


Skupina F, 2. krog

Hamburg:
GRUZIJA − ČEŠKA 1:1 (1:0)
46.524; Mikautadze 45.+4/11-m; Schick 59.

Sodnik: Daniel Siebert (Nemčija)

Lestvica

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Portugalska
3 2 0 1 5:3 6
2.
Turčija
3 2 0 1 5:5 6
3.
Gruzija
3 1 1 1 4:4 4
4.
Češka
3 0 1 2 3:5 1