Kapetan Tine Urnaut je po torkovi zmagi nad Nemčijo vzel mikrofon in se zahvalil vsem navijačem za izjemno podporo. Seveda ni dvoma, da bodo Stožice tudi v soboto popoldne oziroma zvečer nabito polne. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Tine Urnaut je po torkovi zmagi nad Nemčijo vzel mikrofon in se zahvalil vsem navijačem za izjemno podporo. Seveda ni dvoma, da bodo Stožice tudi v soboto popoldne oziroma zvečer nabito polne. Foto: www.alesfevzer.com

Po veličastni torkovi zmagi s 3:0 se nihče ni ubadal s tem, kdo bi bil za Slovence, druge nosilce, najprimernejši tekmec v osmini finala. Včeraj je postalo jasno, da bo to znova Nemčija, 15. nosilka, ki je trepetala za preboj v izločilne boje. Glede na videno v predtekmovanju se Nemci ne morejo vmešati v boj za medalje, vprašanje je, koliko lahko sploh dvignejo raven igre. Slovenci recept poznajo, če bodo spet tako dobro servirali in bodo močnejši v bloku, ne bi smelo biti težav. Sploh ob fantastični podpori s tribun. Stožice so bile v hipu razprodane.

Sorodna novica S predstavo za učbenike še podžgali navijaško evforijo

"Za zdaj nismo naredili še ničesar"
Po zelo uspešnem predtekmovanju se je odbojkarska evforija hitro naselila med slovenske navijače, k sreči pa ne tudi med igralce. Zavedajo se, da niso naredili še ničesar. Če bi izgubili v osmini finala, bi bil to neuspeh. "Razumem navijače, a za zdaj nismo naredili še ničesar. Uvrstili smo se v osmino finala, to je bil naš osnovni cilj, a kakšen poseben uspeh to še ni. Zdaj bo za nas vsaka tekma finale," je povedal podajalec Dejan Vinčić, ki na tekmi s Francijo ni bil razpoložen, a je nato proti Nemčiji upravičil zaupanje selektorja Cretuja.

V bloku Slovenija izrazito boljša
Po predtekmovanju je bil najučinkovitejši v slovenski izbrani vrsti Tonček Štern z 49 točkami, sledi mu Klemen Čebulj s 44, ki pravi, da se mora Slovenija vesti, kot da tekme v skupinskem delu proti Nemčiji ni bilo. "Ne smemo razmišljati o tem, kaj se je že dogajalo. Znova moramo iti v tekmo, kot smo šli, in izboljšati malenkosti, ki jih nismo opravili tako, kot smo bili dogovorjeni. Moramo iti v tekmo, kot da je ni bilo, in še enkrat premagati Nemčijo. V torek smo pobrali vse žoge, nobena ni padla na tla. Niso nas znali ustaviti v napadu, imeli so le en blok. Če bomo še naprej tako agresivni, nas bo težko ustaviti."

Navijači bodo znova sedmi igralec
Po četrtkovem večernem treningu v Stožicah, kjer bodo Slovenci pred tekmo osmine finala
opravili še dva treninga, je prosti igralec Jani Kovačič poudaril, da se bodo Nemci drugače pripravili kot na prvi tekmi: "Verjetno bodo pogledali zadnji obračun in skušali najti drugačno taktiko. To čaka tudi nas, tudi mi se bomo morali prilagoditi, igrati drugače. Vem, da bo dvorana znova polna in bodo navijači spet z nami. Vemo, da lahko ves čas računamo na njihovo podporo, tudi če bi nam v kakšnem delu tekme šlo malce slabše."

Nemci so uspeli v torek postaviti le en uspešen blok. Foto: OZS
Nemci so uspeli v torek postaviti le en uspešen blok. Foto: OZS

Nemčija bo verjetno pokazala drug obraz
Skrivnosti ni. "Kar zadeva Nemce, poznamo tako rekoč vse, tako da nas težko presenetijo. Glede na to, da so že na prejšnji tekmi uporabili vse igralce s klopi in različne postavitve, težko kaj drugega spremenijo," je poudaril pomočnik selektorja Zoran Kedačič. Libero Jan Klobučar, ki ima izkušnje igranja v Nemčiji (tam je igral med letoma 2015 in 2017), je kljub vsemu previden: "Ne smemo biti lahkomiselni. Moramo se zavedati, da bo pred nami neka druga Nemčija. Veliko bolje bodo igrali, vedo, kaj jih čaka v Stožicah, vedo, kakšno je tu vzdušje, saj so ga bili deležni in se bodo nanj pripravili. Čaka nas zelo težka tekma."

V primeru zmage v četrtfinalu verjetno z Nizozemsko
Ker so nekateri navijači že prej kupili vstopnice, na katerih piše, da bo tekma ob 18.00, velja poudariti, da se bo začela pol ure prej. Ob morebitni zmagi bo Slovenija spočita pričakala četrtfinalni dvoboj proti Nizozemski ali Ukrajini. Ta dvoboj bo v ponedeljek ob 17.30. V Stožicah bosta v osmini finala še tekmi Italija – Kuba (sobota, 21.15) in Francija – Japonska (ponedeljek, 21.00). Preostale tekme bodo v Gliwicah na Poljskem, in sicer v nedeljo ZDA – Turčija (17.30) in Poljska – Tunizija (21.00) ter v torek Srbija – Argentina (17.30) in Brazilija – Iran (21.00).

Slovenski odbojkarji želijo še nadgraditi torkovo predstavo proti Nemcem

OSMINA FINALA, tabela, Ljubljana, sobota ob 17.30:
SLOVENIJA - NEMČIJA
Ponedeljek ob 17.30:
NIZOZEMSKA - UKRAJINA
Sobota ob 21.15:
ITALIJA - KUBA
Ponedeljek ob 21.00:
FRANCIJA - JAPONSKA

Gliwice, nedelja ob 21.00:
POLJSKA - TUNIZIJA
Ob 17.30:
ZDA - TURČIJA
Torek ob 17.30:
SRBIJA - ARGENTINA
Ob 21.00:
BRAZILIJA - IRAN