Petra Kauzerja v sredo čakajo kvalifikacije, polfinale in finale kajakašev pa bosta v petek. Foto: www.alesfevzer.com
Petra Kauzerja v sredo čakajo kvalifikacije, polfinale in finale kajakašev pa bosta v petek. Foto: www.alesfevzer.com

37-letni kajakaš brani srebrno medaljo iz Ria de Janeira. "Kar je bilo pred petimi leti v Braziliji, sem pozabil. Tu je nova tekma, nova olimpijska preizkušnja. Osredotočam se le na svoj nastop. Ne zanima me, kaj drugi počnejo. Še vedno se počutim sposobnega, da se lahko borim s komer koli. Lahko sem med najhitrejšimi. Zavedam se, da sem med favoriti. Tistih deset, ki bodo v finalu, bo vsak sposoben zmagati. Odvisno potem, kako se bo razpletlo, kakšna bo postavitev, in bomo videli, ali se bo mozaik sestavil," je dejal Hrastničan, ki je torej leta 2016 postal po Andražu Vehovarju (Atlanta 1996) drugi slovenski kajakaš z olimpijsko medaljo.

Peter Kauzer je imenitno ukrotil olimpijske brzice pred petimi leti v Riu. Foto: Reuters
Peter Kauzer je imenitno ukrotil olimpijske brzice pred petimi leti v Riu. Foto: Reuters

Slalomisti na divjih vodah so na Japonsko od slovenske olimpijske odprave prišli prvi. Dolge priprave so izkoristili za privajanje na razmere, v katerih se je Kauzer, kot pravi, kljub vročini, ki je v Tokiu, dobro znašel: "Ne čutim posebej, da gre za olimpijske igre, kar je pri meni dober znak, saj pomeni, da sem sproščen. Na vodi se dobro počutim. Užival sem na vsakem treningu. Glavno je, da vem, zakaj sem prišel sem, in da na odločilen dan pokažem vožnjo, ki jo znam. Potem bom ne glede na rezultat zadovoljen."

Bolj divja voda na progi mu ustreza

Zdaj mu tudi bolj ustreza proga, ki so jo od predolimpijske generalke pred dvema letoma spremenili: "Čisto je drugačna. Z mojega vidika na bolje, saj je precej bolj divja. Meni to ustreza. Je pa res, da nas je vse kajakaše in kajakašice mučila ta vročina. Voda se segreva in je enako topla kot ozračje. Ne moreš se ohladiti, zato si na koncu za alternativno damo led na čelo ali zatilje, da se malce ohladimo. To je edini minus oziroma slaba stran tega, sicer pa je vse v redu."

Igre sicer zaznamujejo strogi ukrepi, ki so posledica še vedno prisotne pandemije covida-19, vendar pa po besedah Kauzerja ne spreminjajo bistveno športnikovega vsakdana: "Kar se tega tiče, lahko rečem, da tako imenovani mehurček ali karantena za nas vrhunske športnike ne spreminja nekaj veliko. Smo se tudi sicer navajeni gibati le na relaciji trening – hotelska soba, počitek in potem nazaj na trening in tekme. Ne hodimo naokoli in se ne igramo turistov. Vsi vemo, zakaj smo tu, in se osredotočamo le na to."

Mojster slalomiranja na divjih vodah že več kot 15 let tvori svetovni vrh. Po dvakrat je postal evropski in svetovni prvak, na prvih dveh olimpijskih igrah pa je kljub odlični pripravljenosti neuspešno naskakoval kolajno. V Pekingu 2008 je blestel v kvalifikacijah, ko je bil najhitrejši, a se mu je potem ponesrečila polfinalna vožnja. V Londonu 2012 je bil vrhunski v polfinalu, kjer je bil kljub dotiku najhitrejši, v finalu pa je s šestimi kazenskimi sekundami zasedel šesto mesto.

Hrastničan tekmuje na svojih četrtih olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Hrastničan tekmuje na svojih četrtih olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Srebrno olajšanje v Riu

Veliki trenutek je dočakal v Riu, kjer je postavil piko na i izjemni karieri. Za 17 stotink je zaostal za Britancem Joejem Clarkom, za 29 pa je prehitel tretjega Čeha Jiržija Prskavca, ki je bil sicer najhitrejši, toda dotaknil se je enih vrat. Zdaj je pripravljen na nov veliki izziv. "V Riu sem bil res zelo vesel in ponosen sam nase. Res sem čutil olajšanje, ko sem končno dobil kolajni, ki sem si jo tako zelo želel in trdo delal zanjo. Dvakrat nisem bil uspešen, v Riu pa mi je uspelo. Zdaj so tu nove olimpijske igre in čas za nove spomine."

Kljub zrelim letom Kauzer, ki je letos na evropskem prvenstvu v Ivrei v Italiji osvojil bronasto medaljo, vztraja in je še naprej med najboljšimi kajakaši na svetu. Na ICF-ovi lestvici je trenutno četrti. Pred njim so Prksavec, Clarke in Nemec Hannes Aigner. Toda branilca olimpijskega zlata v Tokiu ni. Veliko Britanijo namreč zastopa Bradley Frobes-Cryans.

Kauzer se je razveselil, ker so v Tokiu spremenili progo