Pogačar je v izjemni formi! Foto: Reuters
Pogačar je v izjemni formi! Foto: Reuters

Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je zdaj postavil še en kamen v svoj izjemen mozaik uspehov – na cestni dirki je dobil svojo prvo olimpijsko medaljo! Tadej Pogačar je na zadnjem klancu na Mikuni potegnil, razredčil konkurenco, ki se je pozneje udarila za medalje.

Sorodna novica Carapaz olimpijski prvak, Pogačar do brona!

V mislih je imel zlato medaljo
Ni mogel pokriti vseh napadov, ker je bil med glavnimi favoriti za medalje. Konkurenca je pazila predvsem nanj in na srebrnega Wouta van Aerta: "V skupini je bilo veliko interesa za medaljo, ne pa za zlato. Sam sem imel v mislih vedno zlato medaljo. Ko sem dva kilometra pred ciljem videl, da to ni mogoče in da je zlato oddano Carapazu, sem se osredotočil na sprint, adrenalin je pospešil, skoraj sem prišel do srebra, to je res neverjetno! Sem super zadovoljen!"

Prej spremljal OI kot kolesarstvo
Dvakratni zmagovalec Toura se nekaj minut po prihodu v cilj v pogovoru za TV Slovenija še ni zavedal, kaj je dosegel: "Olimpijske igre sem prej začel spremljati kot kolesarstvo. Ta medalja mi res veliko pomeni. Spet me vprašajte čez nekaj mesecev, kaj mi pomeni."

Tratnik izvrsten kolesar
Poudaril je izjemni pomen ekipe: "Vsi trije so bili super, sploh Jan Tratnik. Kmalu smo morali prevzeti pobudo, Jan Tratnik je pokazal, v kako izjemni formi je in kako izvrsten kolesar je, nujen je v ekipi! Jan Polanc je imel nekaj težav. S Primožem Rogličem sva govorila, kdo se dobro počuti, mislim, da je tudi padel. Težko je, ker nimamo radiopovezav. Res smo dobro dirkali."

Sorodna novica Bronast podvig zlatega dečka. In števec slovenskih medalj se že vrti!

Treba se je bilo odločiti za pobudo
Selektor Andrej Hauptman je poudaril težke razmere: "To je bila izjemno težka dirka. Huda vročina. Vlaga. Od štarta pobeg, za katerega smo vedeli, da ne bo prišel do cilja. A smo Slovenci vseeno prevzeli pobudo. Težko se je bilo odločiti, ker smo vedeli, da izgubimo Tratnika. Danes je opravil neverjetno delo. Vsa čast! V drugem delu padec Jana Polanca, smo imeli kar nekaj težav, da smo ga spravili nazaj. Nato mu je tik pred klancem padla še veriga. Primož Roglič ni imel svojega dneva, težave je imel s krči. Na klanec smo se nadihali. 30 km pred ciljem so se polovili."

Zadovoljni selektor. Foto: www.alesfevzer.com
Zadovoljni selektor. Foto: www.alesfevzer.com

Zdaj dobil še olimpijsko medaljo
Hauptman je bil dolgo lastnik najboljšega olimpijskega izida, saj je bil v Atenah 2004 peti: "Tadej Pogačar je na koncu še enkrat pokazal, iz kakšnega testa je. Veseli smo, da smo za slovenske športnike v Tokiu prebili led in osvojili olimpijsko medaljo. Predolgo sem bil lastnik najboljšega izida. Res vsa pohvala fantom in olimpijski reprezentanci. Za kolesarstvo je zmaga na Dirki po Franciji nekaj največ. A v športu so medalje z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev vedno dobrodošle. Sam jo imam s svetovnega prvenstva, želel sem si še ene z olimpijskih iger, ki pa sem jo dobil zdaj."

Rogliča čaka še kronometer
Primož Roglič
je odpadel na Mikuni in osvojil 28. mesto. Zasavski orel se že od štarta ni dobro počutil: "Sam sem imel dosti težav že na štartu, čutil sem bolečine in krče, na koncu je bilo sicer boljše, a nisem mogel biti med najboljšimi." Kar nekaj časa ni poznal razpleta: "Nismo imeli povezav, zato vse do cilja nisem poznal razpleta, ni se dalo razbrati, da je Pogačar osvojil medaljo. Definitivno je to super dan za slovensko kolesarstvo, res super!" V sredo ga čaka še kronometer.

Tratnik je neutrudno lovil ubežno skupino. Foto: MMC RTV SLO
Tratnik je neutrudno lovil ubežno skupino. Foto: MMC RTV SLO

Tratnik ponosen na medaljo
Ključ do slovenskega uspeha je bil neutrudni Jan Tratnik, ki je vlekel več kot sto kilometrov: "Videlo se je, da kolesarstvo ni le posamični šport. Prišli smo sem po medaljo in smo jo zasluženo dobili. V čast mi je bilo delati za Tadeja in Primoža. Vedeli smo vsi, da smo prišli z njima po medaljo, saj je bila proga za klančarje kot sta onadva. Sam sem užival, da sem oddelal zanju. Ponosen sem na medaljo." Tratnik je še dodal: "Vem, da ne bo kaj veliko olimpijskih iger zame. Mogoče še ene. Danes je bilo bolje kot prejšnje dni. Ni bilo tako soparno, vlažno. Po plohah malo nižje temperature."

Polanc padel
Jan Polanc
je imel na progi kar nekaj težav: "Vsi smo zelo zadovoljni. Cilj je bila medalja in Tadeju jo je uspelo dobiti. Naš cilj je izpolnjen, sam bi si želel več pomagati. A padec ni prišel ravno prav. Tako je v kolesarstvu, vendar je Tadej dovolj močan in je pokazal, iz kakšnega testa. Jan Tratnik je opravil izjemno delo na čelu glavnine. Nobena druga ekipa, četudi je imela kolesarja več, ni želela nadzorovati dirke. Res je Tratnik opravil dobro delo, kar mu je Tadej poplačal z medaljo." Tudi Polanc je govoril o težkih razmerah: "Zahtevne razmere, ker nismo vajeni tekmovati v takšni vlažnosti. A na koncu je za vse enako, s tem se pač moraš sprijazniti in opraviti maksimalno svoje delo."

Pogačar: Tudi, ko gre do "daske", uživam v trpljenju
Hauptman: Najboljši sem bil predolgo
Olimpijski studio: Izjave kolesarjev in analiza Hvastije po cestni dirki