V Tokiu je vse več okužb z novimi različicami virusa SARS-CoV-2. Foto: Reuters
V Tokiu je vse več okužb z novimi različicami virusa SARS-CoV-2. Foto: Reuters

Država se neuspešno spopada z vse večjim številom okužb, s pojavom novih različic virusa, obenem pa tudi cepljenje ne poteka po načrtih.

Sorodna novica ZDA državljanom odsvetujejo pot na Japonsko

Strokovna skupina na čelu z ministrom za ekonomijo Jasutošijem Nišimuro je vladi predlagala podaljšanje izrednih razmer, z načrtom pa se je strinjala japonska vlada.

Predvidoma v petek bo tako v Tokiu in še osmih drugih prefekturah podaljšala izredne razmere najmanj do 20. junija, torej slab mesec pred začetkom iger.

Vse bolj nalezljive različice virusa
Razlog je predvsem ta, da so za 80 odstotkov okužb z novim koronavirusom odgovorne bolj nalezljive različice virusa, oblasti pa se posledično bojijo hitrega širjenja covida-19 v prihodnjih dneh in tednih. Izredne razmere so v Tokiu razglasili konec aprila. Japonski premier Jošihide Suga jih je nato še enkrat podaljšal, zaradi česar je moral obisk dežele vzhajajočega sonca odpovedati predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach.

Vse glasnejši pozivi k odpovedi iger
MOK in organizatorji iger kljub vse glasnejšim pozivom k odpovedi vztrajajo pri izvedbi poletnih OI, ki bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom. Nestrinjanje z organizacijo iger so doslej najglasneje izrazili v zdravstvu, ki se spopada z vse večjim pritiskom na bolnišnice, kjer zdravijo covidne bolnike, dodaja DPA. MOK je pretekli teden sicer predlagal, da bi na Japonsko za čas iger poslali dodatno medicinsko osebje za podporo ukrepom proti novemu koronavirusu na Japonskem.