Trenutek, ko je Peter Prevc pristal v finalu in je že slutil, da bo to verjetno premalo za medaljo. Foto: Reuters
Trenutek, ko je Peter Prevc pristal v finalu in je že slutil, da bo to verjetno premalo za medaljo. Foto: Reuters

Če so slovenski navijači v soboto skakali od navdušenja in po zlati in bronasti medalji skakalk točili tudi solze sreče, so čustva po moški tekmi povsem drugačna. "Sem kar malce potrt. Čisto malo je zmanjkalo. Žal," je bil v prvi izjavi za TV Slovenija po 4. mestu odkrit Prevc in priznal, da je pred finalom kljub vsem izkušnjam (in že dvema osvojenima olimpijskima medaljama) čutil pritisk. "Ne glede na to, kakšna je sezona, če si drugi po prvi seriji olimpijskih iger, sta določeno breme in pritisk. Navsezadnje je to najboljša uvrstitev to sezono, a ne pomeni prav dosti."

O medaljah skakalk in četrtem mestu Petra Prevca z Robijem Kranjcem

Manj razočaran bi bil, če bi bil osmi
Če je strokovni komentator Jelko Gros povedal, da bi lahko sodniki tudi bolje ocenili Prevčev skok (kar bi posledično prineslo medaljo), se Prevc – vsaj javno – s tem ni ubadal: "Vsak sodnik se odloči po svoje." Najstarejši od bratov Prevc je bil videti zelo razočaran, čeprav je tekmoval najbolje po zmagi v Lillehammerju marca 2020. Spomnimo, da v lanski sezoni niti enkrat ni bil med deseterico posamične tekme svetovnega pokala, njegov najboljši rezultat v tej sezoni pa je bilo 6. mesto novembra v Ruki: "Včasih narediš vse, pa še ni dovolj. Tudi če je bil današnji rezultat najboljši v sezoni – verjetno bi bil manj razočaran, če bi bil osmi."

V pogovoru z Anžetom Bašljem je nato še malce podrobneje opisal svoj nastop. "Ko sem v prvi seriji prevzel vodstvo, sem vedel, da je dobro, saj je pred mano že skočilo nekaj velikih imen, ki so tu ves čas dobro skakali. Nisem pa pričakoval, da bo to tako dobra uvrstitev po prvi seriji. Med prvim in drugim skokom sem imel zelo veliko časa. Umiril sem se ter ostajal ogret, aktiviran in osredinjen na nastop. Ves čas sem se zavedal, da tako kot si lahko hitro pri vrhu, si lahko tudi hitro daleč stran od njega. To se mi je zgodilo v kvalifikacijah. Iz izkušenj pa vem, da ni predaje, dokler tekme ni konec. To so OI, kjer se lahko marsikaj zgodi, v dobro in slabo. "

Pogovor s Petrom Prevcem: Sem kar malo potrt. Žal.
Sorodna novica Petru Prevcu vsega pol točke zmanjkalo za tretjo olimpijsko kolajno

Šel je na medaljo, a se žal ni izšlo
Trener Robert Hrgota je poudaril, da Prevc v Pekingu vse od prvega skoka za trening deluje suvereno in samozavestno, izjema so bile le sobotne kvalifikacije. Tudi danes so bili njegovi skoki na visoki ravni: "V poskusni seriji je malce zamudil odskok, sicer pa je zelo dobro funkcioniral. Vedeli smo, da je lahko zelo močan. V prvi seriji je naredil skok, kot je bilo treba. Dejali smo, naj to le ponovi in gre v finale z istim prestopom, kar je tudi naredil. Da nima kaj komplicirati in res ni kompliciral. Šel je, kot se mora, na medaljo. Čestitke, a žal – četrto mesto."

Za Hrgoto je 4. mesto vredno toliko kot medalja
Hrgota se zaveda, da bo še kar nekaj priložnosti za medaljo: "Imamo še tri tekme. Veseli me, da je raven skakanja res visoka. Močno ekipo imamo, zmanjkalo pa je malce sreče oziroma lepše sodniške ocene, ki bi lahko bile višje, a to je debata za zvečer ob pivu. Zdaj je, kar je. To so olimpijske igre, tekma vsake štiri leta in vse stvari se ti morajo poklopiti – od pogojev, skokov, vetra do navsezadnje sodnikov. Malo je zmanjkalo, je pa zame to četrto mesto kot medalja."

Skoka Petra Prevca in Rjojuja Kobajašija v drugi seriji

Zajc zadovoljen z rezultatom
Drugi najboljši v slovenski četverici je bil Timi Zajc, ki je v finalu z 18. napredoval na 9. mesto. "V prvi seriji je malce zmanjkalo, drugi skok pa je bil super. Sem zadovoljen z rezultatom. Videl sem, da so majhne razlike. Z vrhunskim skokom si lahko veliko pridobil, lahko pa tudi izgubil. V finalu mi je uspel res dober skok. Slab dan sem imel le v kvalifikacijah, a k sreči sem našel rešitev in se sestavil. Zdaj bo šlo naprej lažje," je po najboljši olimpijski uvrstitvi – pred štirimi leti se v Pjongčangu na srednji skakalnici ni prebil v finale – dejal Zajc.

Lanišek v finalu naredil napako na mizi
Anže Lanišek (13. mesto), najboljši Slovenec v letošnji sezoni svetovnega pokala, je v poskusni seriji (102,0 metra) skočil odlično, na tekmi pa ni šlo po željah: "Dejstvo je, da skoka nista bila prava in na tak način ne moreš poseči po najvišjih mestih. Sam sem največji krivec za slabši rezultat. Ni bilo slabo, a bi lahko bilo precej bolje. Dal sem vse od sebe, v drugi seriji napadel, kolikor se je dalo, ampak žal sem naredil napako na mizi."

Med dobitniki medalj je presenetljivo tudi 36-letni Manuel Fettner. Foto: EPA
Med dobitniki medalj je presenetljivo tudi 36-letni Manuel Fettner. Foto: EPA

Do medalje tudi 36-letni Fettner
In če je za Slovence tekma pustila precej grenak priokus, so jo z odličnimi občutki zapuščali Japonci, Avstrijci in Poljaki. Rjoju Kobajaši je v finalu zdržal pritisk in osvojil prvo olimpijsko odličje, 36-letni Manuel Fettner (le Noriaki Kasai je starejši dobitnik olimpijske medalje v skokih) je presenetil vse, še samega sebe ("Sem brez besed. Žal v svetovnem pokalu ni tekem na 90-m napravah, sicer bi bil uspešnejši."), Poljaki pa so v Kubackem po povsem ponesrečeni sezoni pravočasno našli aduta, ki jim je prinesel medaljo.

Hrgota: Pogovor o sodniških ocenah je za zvečer ob pivu
Intervju s Petrom Prevcem