Sara Takanaši je bila po diskvalifikaciji v prvi seriji neutolažljiva. Kljub temu se je zbrala za drugi skok in pristala pri 98,5 metra. Foto: EPA
Sara Takanaši je bila po diskvalifikaciji v prvi seriji neutolažljiva. Kljub temu se je zbrala za drugi skok in pristala pri 98,5 metra. Foto: EPA

Ne glede na spodaj opisano kronologijo in diskvalifikacijo petih skakalk, bi Slovenija tekmo zanesljivo dobila. Je pa poljska sodnica poskrbela za ogorčenje v drugih taborih skakalnih velesil.

Če dresi ne ustrezajo predpisom, je to težava

Tekma se je začela z izvrstnim skokom Sare Takanaši, ki je pristala pri 103 metrih. Japonska je pred tekmo na stavnicah veljala za prvo izzivalko Slovenije in rokavica je bila vržena. Nika Križnar je sicer nekaj minut pozneje s skokom, dolgim 101,5 m prevzela vodstvo, toda izredna novica je odjeknila ob koncu skokov prve moške garniture – Sara Takanaši je diskvalificirana. Na pregledu dresov so ugotovili, da je preširok in Japonska je z ničlo za njen skok izpadla iz boja za medaljo. Vsaj tako je takrat kazalo.

Aga Baczkowska v prvi seriji izločila tri skakalke
Takanaši je bila v izteku v solzah in popolnoma zlomljena. Zavedala se je, da je svoji ekipi nenamenoma povzročila nepopravljivo škodo. V prve zasledovalce so se prelevili Norvežani, ki so imeli za Slovenijo že velik zaostanek, tretji so bili Rusi. Že po dveh skokih se je videlo, da Sloveniji lahko zlato medaljo prepreči le čudež. Oziroma nepravilnost na dresu. Ko so vsi mislili, da je napaka pri dresu Takanašijeve osamljen primer, je sodnica, pristojna za ugotavljanje ustreznosti – Poljakinja Aga Baczkowska – udarila drugič. Diskvalificirala je drugo Avstrijko.

Takrat so se številnim slovenskim navijačem že dvignile obrvi. Nevarnejše od tega, da ga kdo polomi pri skoku, je bila diskvalifikacija. Medtem ko so Slovenci suvereno skakali in višali prednost, so vsi pogledovali proti izteku, kjer so merili drese. Ob koncu prve serije je sodnica diskvalificirala še tretjo skakalko, srebrno s posamične tekme Katharino Althaus in Nemčijo izločila iz finalne serije. Vanjo so kot osmi vskočili Japonci.

Po prvi seriji je zakrožila informacija, da bodo vse tri diskvalificirane skakalke po pritožbah pomilostili, a se to ni zgodilo.

Sorodna novica Zlata slovenska flota zavzela nebo nad Kitajsko

Slovenski navijači bolj čakali na novice iz izteka kot skoke
Slovenija je imela pred finalom 50 točk prednosti pred Norveško in skoraj 60 pred športniki Rusije. Kanada na četrtem mestu je zaostajala že 90 točk. Bolj kot merilne naprave na skakalnici pa so slovenske navijače zanimale merilne naprave v rokah Poljakinje v izteku. Baczkowska je v finalu najprej poskrbela za žalost v taboru Norvežanov, potem ko je diskvalificirala prvo norveško skakalko Anno Odino Strøm in Vikinge izločila iz boja za medaljo. Pozneje je vajo ponovila še pri drugi Norvežanki Silje Opseth.

Vse diskvalificirane so bile ženske, dva dneva po tem, ko je bilo vse po pravilih na posamični tekmi. "Šokirana sem. Ne razumem ničesar, kar se je zgodilo," je za norveško televizijo povedala jezna Silje Opseth. Anna Odine Strøm je dejala, da je kontrolorka uporabila nov način merjenja oblek. "Rekli so nam, naj se postavimo drugače kot prej," je povedala Strøm.

Sorodna novica Hrgota: Lahko smo samo ponosni, da imamo ekipo, ki nam jo vsi preostali zavidajo

Krik navdušenja Jelka Grosa
Igra živcev je bila na vrhuncu bolj kot se je bližal konec in razumljiv je bil zmagoslavni krik strokovnega komentatorja TV Slovenija Jelka Grosa, ko je druga Slovenka Urša Bogataj brez kazni zapustila prostor v izteku. Prednost Slovenije v tistem trenutku je bila taka, da bi osvojila srebrno medaljo tudi brez zadnjega skoka Petra Prevca. Ta je suvereno opravil svojo nalogo, za svoj skok je dobil 126,3 točke in prednost je na koncu znašala neverjetnih 111,2 točke. Japonci so imeli na koncu priložnost celo za bron, a je Mackenzie Boyd Clowes s stotico odbil napad Rjojuja Kobajašija.

Brathen: Eden najmračnejših trenutkov skokov
Vodja norveške reprezentance Clas Brede Brathen je bil ogorčen, tekmo je ocenil kot "nadrealno". "Ne vem, kaj naj drugega povem. Toliko odličnih športnikov na teh olimpijskih igrah je neupravičeno kaznovanih. To je zelo čudno. Skakalni šport je danes doživel enega mračnejših trenutkov." Tako Robert Johansson kot Marius Lindvik sta tekmo označila za kaotično. Norvežani so še dejali, da bodo zahtevali pojasnila, a se zavedajo, da bodo rezultati ostali nespremenjeni.