Slovenska zlata četverica: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj, Peter Prevc. Foto: AP
Slovenska zlata četverica: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj, Peter Prevc. Foto: AP

Prvič je bila pod petimi krogi izpeljana mešana moštvena preizkušnja, na kateri je bila Slovenija razred zase. Konkurenco je premagala kar za 111,2 točke. Drugo mesto so zasedli ruski skakalci, tretje pa Kanadčani. Vsi štirje slovenski skakalci so izvrstno opravili svojo nalogo, povedli že s prvim skokom Nike Križnar in nato ves čas poviševali oziroma zanesljivo držali visoko razliko. Že pred zadnjim skokom Prevca je bilo jasno, da ima Slovenija kolajno, slovenski as pa je nato le še postavil zlato piko na i.

Medtem ko so bili Urša Bogataj, olimpijska prvakinja s srednje skakalnice, Nika Križnar, bronasta v Pekingu, Peter Prevc, ki je na srednji skakalnici za le 0,5 točke ostal za kolajno, in Timi Zajc, ki je posamično tekmo končal na devetem mestu, favoriti za zlato, pa so drugi dobitniki medalj presenetljivi. Boj za kolajno se jim je odprl, potem ko je bilo diskvalificiranih pet skakalk iz štirih velesil. Četudi bi Japonska, Norveška, Avstrija in Nemčija imele v seštevkih vse skoke, bi Slovenija zanesljivo osvojila zlato medaljo.

Izjemen skakalni kvartet je poskrbel, da je 12. na olimpijskih igrah zaigrala Zdravljica. Slovenski skoki so dobili že šesto olimpijsko medaljo. Leta 2002 so Primož Peterka, Robert Kranjec, Peter Žonta in Damjan Fras v Salt Lake Cityju skočili do brona na ekipni tekmi. Peter Prevc je bil leta 2014 v Sočiju srebrn na srednji in bronast na veliki skakalnici, Urša Bogataj in Nika Križnar pa sta z zlatom in bronom zablesteli v Pekingu. Predtem so slovenski orli dve medalji prejeli pod jugoslovansko zastavo.

Sorodna novica Zlata slovenska flota zavzela nebo nad Kitajsko

Odzivi po podelitvi
"Sliši se dobro, ampak za zdaj se mi zdi še malo čudno. Verjetno bom sčasoma dojela, mislim, da še nisem. Zelo sem vesela, kar se je dogajalo tukaj," je občutke po prejetju zlate medalje delila Urša Bogataj. Kako je bilo deliti oder še s tremi reprezentanti: "Odlično, kot sem rekla, zelo sem vesela, da sem lahko del tega. Fantje so nam na neki način vzorniki, po njih gredo tudi ženski skoki. S svojo superprijateljico biti skupaj, to je nepopisno." Nika Križnar je povedala: "Nekaj posebnega je stati na najvišji stopnički na olimpijskih igrah. Želja se mi je uresničila, tudi jaz bom domov odpeljala prelepo zlato medaljo." Peter Prevc je po podelitvi za TV Slovenija povedal: "Ta medalja bo šla zraven tistih dveh, ki ju imam že doma iz Sočija, da bo zbirka kompletna. Bilo je res lepo, nisem si mislil, da bom sploh ta konec tedna imel medaljo. Zelo sem vesel, da sem najprej po posamični tekmi sploh dobil priložnost, potem pa, da smo ekipno tako dobro oddelali, fantastično je."

Skakalke se s tem poslavljajo od olimpijskih iger, skakalci pa se selijo na veliko skakalnico, kjer jih v petek čakajo kvalifikacije – predtem bosta še dva treninga – v soboto bo posamična tekma, v ponedeljek pa še moštvena preizkušnja.

Zdravljica v čast zlatim slovenskim skakalcem
Slovenskim športnim junakom okoli vratu zasijalo zlato
Smučarski skakalci po prejetju zlate medalje

Mastnak olimpijski podprvak
Slovenska deskarja na snegu Tim Mastnak in Gloria Kotnik sta v paralelnem veleslalomu poskrbela za novi dve slovenski olimpijski odličji v Pekingu.

Tim Mastnak je upravičil napovedi o svoji hitrosti in osvojil srebrno kolajno.

Sorodna novica Mastnak nadaljuje slovenski deskarski niz medalj, Kotnik z bronom spisala senzacijo
Sorodna novica "Razmere in postavitev mi niso bile pisane na kožo. Zelo sem zadovoljen."

V finalu je Mastnaka čakal Avstrijec Benjamin Karl, najbrž najboljši deskar zadnjega desetletja, specialist za velike tekme, dobitnik osmih kolajn s svetovnih prvenstev in dveh olimpijskih. Zlata mu je sicer še manjkala, jo je pa osvojil tokrat, čeprav je bil že v izgubljenem položaju. Približno na sredini proge je storil napako, pred njo in po njej zaostajal, na žalost slovenskih navijačev pa se je napaka pripetila tudi Celjanu, ki je zaostal in ciljno črto prečkal z držanjem za glavo. Zavedal se je izpuščene priložnosti, da bi postal olimpijski prvak.

"Veliko je dela za to medaljo. Moraš biti na ta dan pravi, čeprav ti mogoče ne gre vse na roko, se moraš zbrati in osredotočiti na svoj nastop," je po prejetju medalje za TV Slovenija povedal Mastnak.

Tim Mastnak. Foto: AP
Tim Mastnak. Foto: AP
Podelitev najboljšim deskarjem, srebro Timu Mastnaku
Sorodna novica Gloria Kotnik na vrtiljaku čustev: Nisem še dojela, kaj imam okrog vratu

Gloria Kotnik senzacionalno do brona
Za pravo senzacijo pa je poskrbela Gloria Kotnik, ki si je prislužila bron.

Velenjčanka, ki zdaj živi v Celju, je zaradi materinstva izpustila celotno lansko sezono, sprva niti ni bila na seznamu potnikov, dodatno pa je vendarle dobila kvoto za nastop. V Peking ni prišla z dobro popotnico, letos se na tekmah ni niti enkrat uvrstila v finale, v prejšnjih letih pa je bilo četrto mesto njen najboljši dosežek.

"Nagrada za vsa ta leta, da sem vztrajala. Danes sem res vesela in ponosna, da mi je to uspelo," je po podelitvi za TV Slovenija povedala Gloria Kotnik.

Slovenija ima v letošnji olimpijski košarici že pet odličij, od leta 1991 pa so slovenski športniki skupaj osvojili 19 olimpijskih kolajn v zimskih športih.

Gloria Kotnik. Foto: AP
Gloria Kotnik. Foto: AP
Podelitev najboljšim deskarkam, bron Glorii Kotnik
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.