Kitajca sta navdušila domače občinstvo. Foto: EPA
Kitajca sta navdušila domače občinstvo. Foto: EPA

Po prvem dnevu in treh disciplinah sicer vodijo ZDA.

Ruska drsalca Anastazija Mišina in Aleksander Galjamov sta bila v kratkem programu druga z 82,64 točke, tretjo oceno pa sta si s 75,00 točke zagotovila Američana Alexa Knierim in Braindon Frazier.

Kitajski par Sui Vendžing in Han Cong je izboljšal pretekli svetovni rekord 82,36 točke, ki sta ga na letošnjem evropskem prvenstvu v umetnostnem drsanju dosegla Mišina in Galjamov.

Drsalci so sicer opravili s tremi od osmih disciplin, ki sestavljajo ekipni nastop. Najprej so se drsalci predstavili s kratkim programom, s katerim je najbolje opravil Američan Nathan Chen (111,71 točke). Američana Madison Hubbell in Zachary Donohue sta bila z oceno 86,56 točke najboljša v ritmičnem programu med plesnimi pari, medtem ko je s kratkim programom najbolje opravila kitajska naveza.

Po treh disciplinah so v vodstvu ZDA, ki imajo skupaj 28 točk, sledita Ruski olimpijski komite s 26 točkami in Kitajska z 21 točkami. Drsalci bodo z nastopi nadaljevali v nedeljo, ko najprej drsalke čaka kratki program.

Mešana ekipna tekma v umetnostnem drsanju je bila prvič na olimpijskem sporedu leta 2014 v Sočiju, ko so zgodovinsko prvo zlato dobili predstavniki Rusije. Pred štirimi leti v Pjongčangu so naslov ekipnih olimpijskih prvakov v umetnostnem drsanju osvojili Kanadčani.

Zimske olimpijske igre Peking 2022: Umetnostno drsanje, ekipno