Armand Duplantis je takole postavil svetovni rekord v skoku s palico. Foto: EPA
Armand Duplantis je takole postavil svetovni rekord v skoku s palico. Foto: EPA

O slovenskih junakih je bilo napisano praktično vse, zato smo jih tokrat izpustili. Zgodbe niso razvrščene po pomembnosti. Premešate jih lahko poljubno in dodate svoje. Vsak ima namreč svojega junaka.

Đoković izpopolnil teniški almanah

Đoković v dveh podaljšanih igrah dobil olimpijski finale za sladokusce

Novak Đoković je v karieri osvojil vse razen olimpijskega naslova. Nesporno najuspešnejši tenisač v zgodovini je v Pariz prišel po številnih olimpijskih razočaranjih. V primerjavi z nastopi v Riu 2016 in Tokiu 2020 tokrat ni bil v vlogi favorita. Ta je pripadla Carlosu Alcarazu, ki je pred tem osvojil tako Roland Garros kot Wimbledon. Prva nosilca sta prepričljivo prišla do finala in napovedala sanjski obračun. Dvoboj je izpolnil pričakovanja. Številni so ga razglasili za najboljšega zadnjih let. Brez odvzema servisa je v dveh podaljšanih igrah slavil Đoković. "To je moj največji uspeh v karieri," je takoj po dvoboju povedal čustveni Srb, ki ni mogel skriti solz.

"Marchandmania" ob olimpijskem bazenu

Izjemni Leon Marchand poskrbel za plavalno mrzlico v Parizu

Leon Marchand je bil eden od stebrov francoskih upov na olimpijskih igrah v Parizu. 22-letni plavalec si je nakopal ogromen pritisk javnosti z napovedjo, da bo napadel štiri zlate medalje. Na koncu je navijače spravil v delirij. Je prvi Francoz, ki mu je uspelo osvojiti štiri zlate medalje na enih igrah. 200 in 400 mešano, 200 prsno in 200 delfin so discipline, ki so Marchanda postavile ob bok največjih. S petimi medaljami – eno je dobil še v štafeti – je postal najuspešnejši olimpijec v Parizu.

Mondo v čarobnem vzdušju še enkrat osupnil svet

Duplantis izpolnil dolgoletne sanje s svetovnim rekordom v olimpijskem finalu

Armand Gustav Duplantis - Mondo je v Pariz prišel kot svetovni rekorder in nesporni favorit v skoku s palico. Svojo premoč je potrdil z gladko zmago. In na koncu priredil šov za zgodovino. Najprej je letvico postavil na višino olimpijskega rekorda 610 cm in jo zlahka preskočil. Nato je višino zvišal na višino svetovnega rekorda – 625 centimetrov. Vsa tekmovanja so bila že končana, toda svojega sedeža na Stade de Franceu ni zapustil nihče. Več kot 70.000 gledalcev in vsi atleti ob stezi so 24-letnega fenomena spodbujali k postavitvi nove rekordne znamke. Že v prvih dveh poskusih je bil blizu, v tretjem pa je za en centimeter izboljšal svoj prejšnji svetovni rekord, ki ga je dosegel aprila letos v Šjamenu na Kitajskem.

Biles po duševnih težavah spet osvojila olimpijski vrh

Izjemna pot Simone Biles iz rejništva do sedmih zlatih olimpijskih medalj

Simone Biles je mislila, da morda ne bo nikoli več tekmovala, potem ko se je pred tremi leti umaknila z iger v Tokiu zaradi potencialno nevarne duševne blokade. Američanka se je od športa poslovila za dve leti. Na veliko sceno se je vrnila v ameriških kvalifikacijah za olimpijske igre in se brez težav uvrstila v Pariz. V francoski prestolnici je zablestela z zlatimi medaljami v mnogoboju, na ekipni tekmi in preskoku. Svojo bero olimpijskih medalj iz Ria 2016 je povečala na sedem zlatih, dve srebrni in dve bronasti, kar jo na večni lestvici gimnastičnih medalj uvršča le za Ukrajinko Lariso Latinino, ki je na OI med letoma 1956 in 1964 osvojila 9 zlatih, 5 srebrnih in 4 bronaste medalje.

Sorodna novica Kitajec Pan postavil svetovni rekord na 100 m prosto

Kitajski torpedo s skoraj stoletno razliko potolkel tekmece

100 metrov prosto že od nekdaj velja za formulo ena v plavanju. Tokratni junak iger je bil še ne 20-letni Džanle Pan. Kitajski torpedo je mejo lastnega svetovnega rekorda pomaknil na 46,40 sekunde in svetovni dodal še olimpijsko krono. Najbližjega zasledovalca je premagal za več kot sekundo, kar je največja razlika v tej prestižni disciplini od olimpijskih iger leta 1928. Izboljšava svetovnega rekorda za 40 stotink je največja v zadnjih 25 letih.

Ledecky postala druga najuspešnejša ženska olimpijka, a ni še konec

Katie Ledecky z devetimi zlatimi medaljami najboljša plavalka v zgodovini

Ostanimo v bazenu. Katie Ledecky je zlate medalje na olimpijskih igrah začela osvajati že leta 2012 v Londonu, ko je bila stara 15 let. Bero sedmih zlatih olimpijskih medalj je v Parizu povečala še za dve – na 800 in 1500 metrov prosto. S 14 medaljami, devetimi zlatimi, štirimi srebrnimi in eno bronasto, je postala najuspešnejša plavalka vseh časov. Na večni ženski lestvici je druga, pred njo je le Larisa Latinina (9-5-4). 27-letnica pa verjetno še ni rekla zadnje besede. Čez štiri leta so igre v Los Angelesu, kar "Legendecky" daje dodaten motiv za nov olimpijski nastop.

41-letni Kubanec po novem zlatu pustil čevlje dokončno na blazini

Kubanski rokoborec Mijain Lopez s peto zlato olimpijsko medaljo sanjsko končal kariero

Kubanski rokoborec Mijaín López je na svojih šestih olimpijskih igrah v Parizu z rekordno peto zaporedno zmago v kategoriji do 130 kg ubranil naslov olimpijskega prvaka. 41-letnik je prvi športnik v olimpijski zgodovini s petimi zmagami v isti disciplini. Lopez je 20 let po olimpijskem debiju v Atenah s peto zaporedno zmago v najtežji kategoriji utrdil svoj status legende tega borilnega športa in se vpisal med olimpijske rekorderje. Po četrtem slavju v Tokiu se je že upokojil, a se po dveh letih premora odločil, da bo vendarle poskusil osvojiti še eno kolajno. Po finalni zmagi je Lopez stekel po svoja trenerja in se za šalo pomeril še z njima, na koncu pa se sezul ter pustil svoje čevlje na blazini in potrdil, da se zdaj dokončno odpravlja v športni pokoj.

Riner v navijaškem kotlu spisal zgodovino juda

Teddy Riner v nogometnem vzdušju do tretje zlate olimpijske medalje

Judoist Teddy Riner je francoska športna ikona. 204 cm visoki orjak, ki je prižgal olimpijski ogenj, je po Londonu in Riu tretjič postal olimpijski prvak v najtežji kategoriji. S tem je izenačil dosežek Japonca Tadahira Nomure, ki je kot edini do zdaj (1996, 2000, 2004) osvojil tri posamične zlate medalje v judu. 36-letni Riner je dan pozneje osvojil zlato še na ekipni tekmi. Na olimpijskih igrah ima tako pet zlatih medalj, v njegovi zbirki pa je še dvanajst naslovov svetovnega prvaka in pet naslovov evropskega prvaka. Olimpijske igre v Los Angelesu niso izključene.

Nemška jahačica do zlatih medalj od Barcelone 1992 do Pariza 2024

Kapo dol pred konjeniškim spektaklom v Versaillesu

55-letna Nemka Isabell Werth je z osmim zlatom spisala zgodovino v jahanju. Na tekmi dresurnega jahanja je slavila skupaj z rojakoma Jessico von Bredow-Werndl in Fredericom Wandresom. Werth je osvojila 14. olimpijsko medaljo. V Parizu je postala prva športnica, ki je osvojila medaljo na sedmerih različnih olimpijskih igrah. Prav tako je osvojila zlato medaljo na vseh olimpijskih igrah, na katerih je sodelovala, od Barcelone 1992 do Pariza 2024. V Londonu 2012 je ni bilo.

Srbski košarkarji držali v šahu ameriške zvezdnike

Američani v napeti končnici strli Srbe

Po koncu dramatičnega obračuna so si bili vsi enotni, da je šlo za eno najboljših tekem na olimpijskih turnirjih. Američani so v Pariz pripeljali najmočnejšo zasedbo po sanjskem moštvu leta 1992. LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant in drugi zvezdniki so proti Srbiji na čelu z MVP-jem Lige NBA Nikolo Jokićem v drugi četrtini zaostajali za 17 točk, na začetku zadnje četrtine še za 13. Američani so se po spletu različnih okoliščin v zadnji četrtini izvlekli in slavili s 95:91. "Res sem počaščen, da sem bil del te tekme. To je ena izmed največjih košarkarskih tekem, pri kateri sem sodeloval. Bili so popolni. Odigrali so popolno tekmo," je po koncu povedal Steve Kerr, večkratni prvak Lige NBA kot igralec in kot trener. ZDA so v finalu ugnale še Francijo in se petič zapored veselile naslova olimpijskega prvaka.