Številni Slovenci so zadrževali dih, ko je bila Janja Garnbret v steni, in se veselili z njo, ko je bilo jasno, da je zlata medalja njena. Foto: Reuters
Številni Slovenci so zadrževali dih, ko je bila Janja Garnbret v steni, in se veselili z njo, ko je bilo jasno, da je zlata medalja njena. Foto: Reuters

Športni program TV Slovenija je med olimpijskimi igrami pripravil več kot 270 ur programa, katerega vsaj en del je videlo 71 odstotkov oziroma 1,36 milijona gledalcev, starejših od štirih let.

Finale težavnostnega plezanja, v katerem je slovenska plezalna šampionka kljub izjemnim pritiskom in drami, ki jo je preživljala po balvanskem delu finala, ohranila mirno kri in drugič zapored postala olimpijska prvakinja v kombinaciji, je v povprečju videlo 14,3 odstotka oz. 273.000 posameznikov in predstavlja 61-odstotni delež gledalcev, ki so bili v času prenosa pred televizijskimi zasloni. Tudi najvišja gledanost olimpijskih iger na TV Slovenija je bila dosežena prav v tem terminu, in sicer ob 13.25, ko je prenos spremljalo kar 20,3 odstotka oziroma 388.000 gledalcev.

Sorodna novica Janja Garnbret kljub težavam s prstom spet splezala na Olimp!

Drugi najbolj gledan televizijski prenos je bila uvodna tekma slovenskih odbojkarjev proti Kanadi, v povprečju si ga je ogledalo 12,9 odstotka oziroma 246.100 posameznikov in predstavlja 40-odstotni delež. Sledi polfinalna tekma slovenskih rokometašev z Dansko, ki si jo je v povprečju ogledalo 12,6 odstotka oz. 240.900 posameznikov (43-odstotni delež).

Olimpijske vsebine so bile odlično gledane tudi na strani rtvslo.si in na RTV 365. V živo in na zahtevo so imele skupaj več kot 3.000.000 ogledov. Največ uporabnikov si je v živo ogledalo četrtfinale odbojkarjev (Slovenija – Poljska), kjer je bilo 138 tisoč ogledov, sledi finale težavnostnega plezanja za ženske z več kot 126.000 ogledi in polfinale v balvanskem plezanju z več kot 93.000 ogledi.

Množični ogledi vsebin na MMC-ju

Vsebine, povezane z olimpijskimi igrami, so bile v ospredju tudi na spletnem mestu rtvslo.si. Novica z naslovom Prva medalja za Slovenijo: Andreja Leški z iponom do olimpijskega zlata! je bil najbolj bran članek letošnjih olimpijskih iger (251 tisoč ogledov), sledita pa zlata medalja Janje Garnbret z 237 tisoč ogledi in četrtfinalni poraz odbojkarjev.

Ogromno zanimanja je požel tudi srebni Toni Vodišek v formuli kite. Članek, da je Toni na poti proti medalji, je imel 191.000 ogledov, medtem ko je članek Velemojstrica Janja Garnbret edina na vrhu vseh štirih balvanskih izzivov zbral 182.000 ogledov.

Tudi na družbenih omrežjih profilov rtvslo.si je bil obisk višji za 140 odstotkov in doseg za 72 odstotkov.

Val 202 dnevno z več kot 280 tisoč poslušalci

Z vseh prizorišč iger se je oglašal tudi Val 202, ki je seveda podrobno spremljal predvsem slovenske nastope. V času iger je bil popolnoma prilagojen programom od jutra do večera, dnevno pa je športne vsebine spremljalo več kot 280.000 poslušalcev.

Izjemnih odzivov so bile deležne tudi objave z odzivi slovenskih športnih junakov na družbenih omrežjih, kjer je prisoten Val 202; z vsako posamično objavo videa ali fotografij so dosegli več tisoč uporabnikov, z nekaterimi tudi blizu 200.000. Eden takšnih je videoposnetek radijskega reporterja Dareta Ruparja, za katerega so bile to zadnje olimpijske igre, ko doživeto prenaša ključne trenutke zlatega dvoboja judoistke Andreje Leški in jo pospremi z besedami: "Drži jo z vzvodom, ne bo je izpustila iz rok!"

Nepozabni trenutki olimpijskih iger v radijskem programu
Slovenski vrhunci OI: od zlate Andreje Leški do zlate Janje Garnbret