Žiga Ravnikar. Foto: STA/Anže Malovrh
Žiga Ravnikar. Foto: STA/Anže Malovrh

"V Pariz smo prispeli pozno, šele ob pol dveh zjutraj. Spanja ni bilo veliko, saj nas je dopoldne že čakal trening. S svojim streljanjem sem bil zadovoljen, puščice so letele v rumeni krog. Strelišče je videti izjemno, tribune sprejmejo do 8000 gledalcev, dobrodošlo je, da razmere niso vetrovne, saj je strelišče v zatišju. Imamo še dva treninga, v četrtek sledijo kvalifikacije, ki pa nimajo takšnega pomena kot v preostalih športih, tako da ne bom pod posebnim pritiskom," nam je povedal 24-letnik iz Nožic pri Domžalah, ki pa bo kvalifikacije v Invalidesu (prizorišče je v središču mesta, zelo blizu Eifflovega stolpa) vendarle poskušal končati v zgornji polovici uvrščenih, da se v dvobojih izogne favoritom, predvsem Korejcem.

Olimpijsko kvoto priboril na turnirju v Essnu
Izločilni boji v disciplini ukrivljeni lok bodo v ponedeljek, 29. julija. Tako kot v kvalifikacijah bo nastopilo 64 tekmovalcev. Ravnikar ima izkušnje že iz Tokia, kot pravi, pa je medtem napredoval v vseh pogledih, tako da verjame, da lahko iztrži več kot v Tokiu.

Rumeni krog pomeni 10 ali 9 točk. Foto: MMC RTV SLO
Rumeni krog pomeni 10 ali 9 točk. Foto: MMC RTV SLO

Svoj drugi olimpijski nastop si je zagotovil v Essnu na evropskem kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre, kjer je osvojil tretje mesto. Takrat je v četrtfinalu ugnal prijatelja iz slovenske reprezentance Dena Habjana Malavašiča. Sledilo je še nekaj spodbudnih nastopov, med drugim je Ravnikar na Veronikinem pokalu, ki ga vsako leto organizira kamniški klub, katerega član je Ravnikar, v kvalifikacijah postavil osebni rekord in prebil mejo 680 krogov. Od 72 strelov je zadel 35 desetk, 34 devetk in tri osmice.

Lokostrelstvo je bilo prvič v programu olimpijskih iger že leta 1900. Od leta 1972 tekmujejo tudi ženske. Ekipno tekmo so prvič dodali za igre leta 1988. Letos Slovenije ne bo na ekipni tekmi, kvota se je izmuznila za las. Spomnimo, da je bila Slovenija leta 1996 v Atlanti na ekipni lokostrelski tekmi peta!