Nizozemke so nesporne favoritinje tudi letošnjega olimpijskega turnirja. Od svetovnega prvenstva 2006 dalje so
Nizozemke so nesporne favoritinje tudi letošnjega olimpijskega turnirja. Od svetovnega prvenstva 2006 dalje so "oranžne" izgubile le en finale SP-ja (2010 proti Argentinkam) in en finale olimpijskih iger (Rio 2016 proti Britankam). Foto: AP

Nizozemske hokejistke niso izpustile olimpijskega finala vse od Aten 2004, v tem času so trikrat postale olimpijske prvakinje. Britanke so prvič po treh igrah ostale brez medalje; 2016 so bile zlate, 2012 in 2021 pa bronaste.

Argentinke so do zmage prišla po izvajanju dodatnih strelov proti Nemčiji (2:1). Argentinke še čakajo prvi olimpijski naslov, ob tem, da imajo tri srebrne medalje in dve bronasti.

V drugem polfinalu bosta igrali Kitajska, ki je bila s 3:2 boljša od Avstralije, ter Belgija, ki je ugnala Španijo z 2:0. Kitajke so drugič med najboljšimi štirimi, na domačih igrah v Pekingu 2008 so bile srebrne. Na drugi strani so Belgijke sploh prvič v neposrednem boju za medalje.

Polfinale (Ž):

NIZOZEMSKA – ARGENTINA
BELGIJA – KITAJSKA


Slovo branilcev naslova Belgijcev

Četrtfinale moškega turnirja je bil usoden za branilce naslova Belgijce, ki so jih presenetili Španci s 3:2. Belgijci so sicer predtekmovanje končali kot zmagovalci skupine B brez poraza. Špance v polfinalu čakajo Nizozemci, ki so z 2:0 izočili Avstralce.

Drugi polfinalni obračun je Nemčija – Indija. Nemci so s 3:2 ugnali Argentince, Indijci pa so po izvajanju kazenskih strelov izločili Britance s 4:2.

Polfinale (M):
NEMČIJA – INDIJA
NIZOZEMSKA – ŠPANIJA