Slovenskim rokometašicam ni uspelo streti Švedinj. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenskim rokometašicam ni uspelo streti Švedinj. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke je proti Dankam krasila borbena in zrela igra, dokazale so, da so se na domače prvenstvo res dobro pripravile. A Švedinje so bile tokrat pretrd oreh. Le enkrat na tekmi so gostiteljice vodile (12:11), sicer pa so bile varovanke Tomasa Axnerja vselej spredaj.

Po zmagi nad Dansko ni bilo v naši ekipi nobene evforije, poraz proti Švedski je bolj posledica pomanjkanje izkušenj kontinuiranega igranja na tako visoki ravni. Svojim varovankam nič ne zamerim. Že pred začetkom turnirja smo vedeli, da bo odločilna tekma proti Srbiji.

Dragan Adžić, slovenski selektor

Tekma se je prelomila v uvodnih minutah drugega polčasa, ko so Švedinje nadigrale Slovenke, v obrambi so igrale zelo agresivno, brezidejne nasprotnice so držale na varni razdalji, v napadu pa so bile dovolj natančne, da so se odlepile in se na koncu razveselile visoke zmage.

Švedinje ob polčasu vodile za zadetek
Igra obeh reprezentanc je bila v prvem polčasu na zelo visoki ravni. Pobudo so v uvodnih minutah prevzele Švedinje, ki so hitro povedle z 0:3, a so se Slovenke vrnile. Najvišja prednost švedske reprezentance je bila +4 (5:9), potem ko je vratarko Amro Pandžić premagala Emma Lindqvist. Nato so Slovenke strnile vrsto v obrambi, zaigrale so bolj agresivno in se počasi začele vračati v boj. Nenehno so topile prednost nasprotnic, v 22. minuti je za izenačenje svoj prvi zadetek na prvenstvu dosegla Tjaša Stanko. Slednja je bila učinkovita tudi v naslednjem napadu, nato je za edino vodstvo Slovenk z golom iz krila poskrbela Ema Abina (12:11). Švedinje so vseeno na odmor odšle z minimalno prednostjo (13:14), potem ko je 23 sekund pred koncem polčasa v polno zadela Nataša Ljepoja.

Adžić: V prvem polčasu smo porabili zadnji atom moči

Delni izid 6:1 za Švedsko
V nadaljevanju so nato sledile črne minute slovenske reprezentance, prve na letošnjem prvenstvu. Potem ko je Ana Gros še zadela za 15:17, je Švedinjam uspel delni izid 6:1, s katerim so ušle na udobno prednost (16:23). Slovenke niso imele pravih rešitev ne v obrambi ne v napadu, Elin Hansson je iz protinapada v 48. minuti zadela že za +9 (17:26). Čeprav je varovankam Dragana Adžića do konca srečanja uspelo navijače navdušiti z nekaj lepimi akcijami, so bile Švedinje tokrat preprosto premočne. S čvrsto obrambo so branile visoko prednost, v napadu pa so hitro izkoristile vsak najmanjši trenutek nepozornosti.

Slovenske rokometašice popustile v drugem polčasu in doživele visok poraz

Adžić:. Že pred začetkom turnirja smo vedeli, da bo odločilna tekma proti Srbiji
"Po zmagi nad Dansko ni bilo v naši ekipi nobene evforije, poraz proti Švedski je bolj posledica pomanjkanje izkušenj kontinuiranega igranja na tako visoki ravni. Svojim varovankam nič ne zamerim. Že pred začetkom turnirja smo vedeli, da bo odločilna tekma proti Srbiji. Upam, da se bo na tej tekmi vrnila energija, ki smo jo imeli proti Danski in da se bomo prebili v drugi del tekmovanja," je povedal selektor Dragan Adžić.

"Nismo bile prave. Na naslednji tekmi proti Srbiji moramo odpraviti vse naše napake, hkrati pa sem prepričana, da bomo igrale veliko bolje. V prvem polčasu smo bile enakovredne Švedinjam, v drugem pa ne. Za to ni kriva slaba telesna pripravljenost, bolj manjše napakice, ki smo jih na današnji tekmi delale vse igralke. Tega je bilo enostavno preveč, pa tudi sodnika nista bila na svoji ravni," je dodala Valentina Klemenčič

Izjave po tekmi Slovenija - Švedska

Skupina B, Celje, 2. krog:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA 22:33 (13:14)
3137; Gros 5, Stanko 4, Klemenčič 3, Mavsar, Ljepoja in Zulič po 2, Varagić, Svetik, Gomilar Zickero in Abina po 1; Hagman 9, Roberts 8, Hansson 5, Lidqvist 3, Blohm, Petren in Carlson 2, Strömberg in Axner po 1.

Sedemmetrovke: 2/3; 6/7
Izključitve: 4 min; 4 min
Rdeči karton: /.

SRBIJA – DANSKA 21:34 (11:18)
Stoiljković 6; Heindahl, Jensen Ostergaard, Tranborg po 4.

Lestvica:                          
ŠVEDSKA            2  2 0 0   17  4
DANSKA             2  1 0 1   11  2
SLOVENIJA          2  1 0 1   -9  2
SRBIJA             2  0 0 2  -19  0