Alja Varagić je z dvema zaporednima zadetkoma Slovenkam priborila prednost 8:6. Foto: www.alesfevzer.com
Alja Varagić je z dvema zaporednima zadetkoma Slovenkam priborila prednost 8:6. Foto: www.alesfevzer.com

Ana Gros je bila z osmimi goli najboljša igralka srečanja, a imela je veliko pomoč prav vseh soigralk, ki sta se jim že pred tekmo videla žar v očeh in velika želja, da v Zlatorogu pred dobrimi 3000 gledalci presenetijo tekmice. Svoj delež so dale tudi vse tri vratarke. Prvi cilj reprezentance, preboj v drugi del tekmovanja, se zdaj zdi zelo uresničljiv. Naslednji tekmec bo v soboto ob 18. uri Švedska, v torek pa sledi še dvoboj proti Srbiji.

Maja Vojnović je začela tekmo in bila v slovenskih vratih zelo zanesljiva. Foto: www.alesfevzer.com
Maja Vojnović je začela tekmo in bila v slovenskih vratih zelo zanesljiva. Foto: www.alesfevzer.com

Blestele v obrambi in napadu
"Veliko čustev je bilo, to evforijo čutimo že nekaj dni, a vse se je obrnilo pozitivno. Detajlno smo se pripravile na Danke in upoštevale vse, kar smo se dogovorili. To je bila ekipna zmaga, bile smo disciplinirane v napadu. Nismo izgubljale žog, s čimer smo preprečile njihove protinapade. V obrambi smo bile agresivne, nismo jim puščale lahkih zadetkov," je recept za zmago opisala Ana Gros.

Ob polčasu minimalna prednost Dank
Danke, trikratne evropske prvakinje (1994, 1996 in 2002), so bile v uvodnih minutah v rahli prednosti, a so Slovenke nato znale umiriti njihovo hitro igro. Alja Varagič je v 12. minuti zadela za prvo slovensko vodstvo in bila nato z desnega krila uspešna še enkrat za prednost z 8:6. V vratih je bila razpoložena Maja Vojnovič. Ob polčasu je imela Danska minimalno prednost (14:15).

Zadnjih pet minut tekme Danska - Slovenija

Tamara Mavsar zadevala v ključnih trenutkih
Drugi polčas je ponudil vrhunski rokomet in zelo zrelo slovensko igro. Ob odličnih obrambah Branke Zec so varovanke selektorja Adžića vse bolj prevzemale nadzor. Tamara Mavsar (sedem golov) je zadela prazna vrata za vodstvo treh zadetkov (27:24), ob izteku 58. minute pa je potrdila zmago ob uspešno izvedeni sedemmetrovki, ki jo je priborila vse bolj izmučena Ana Gros.

Danska je zadnjič vodila pri 21:20, nato pa je Slovenkam uspel delni izid 4:1. Foto: www.alesfevzer.com
Danska je zadnjič vodila pri 21:20, nato pa je Slovenkam uspel delni izid 4:1. Foto: www.alesfevzer.com

Naj ne ostane le pri tej zmagi!
"Veliko srce so pokazala dekleta in uresničile vse, kar smo se dogovorili. Prave junakinje so, neverjetno, kako so odigrale to zahtevno tekmo, ki so jo tako težko čakale. Smo na dobri poti, a pomembno je, da gremo tako naprej, saj se je že dogajalo, da je Slovenija za uvod velikih turnirjev premagala velike reprezentance, a šla nato po predtekmovanju domov. Vsekakor je ta zmaga dokaz, da zmoremo, a to je šele prvi korak do uspeha," je bil zadovoljen selektor Dragan Adžić, ki je vrhunsko vodil tekmo.

EP še v Severni Makedoniji in Črni gori
Turnir poleg Slovenije, ki v Ljubljani organizira tudi skupino A, gostita še Severna Makedonija in Črna gora. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vseh štirih skupin, glavni del tekmovanja pa bo med 10. in 16. novembrom v Stožicah, kjer bodo nastopile reprezentance iz skupine A in B, ter skopski dvorani Borisa Trajkovskega, kjer bodo tekmovale izbrane vrste iz skupine C in D. Obe polfinalni tekmi in tekme za peto, tretje ter prvo mesto bodo med 18. in 20. novembrom v Ljubljani.

Izjave po tekmi Danska - Slovenija
Velika zmaga Slovenk na uvodu EP-ja

EP v rokometu, skupina B, Celje:
DANSKA – SLOVENIJA 26:28 (15:14)

Danska: Toft, Reinhardt, S. Iversen 1, Hansen 1, Heindahl 2, Tranborg 3, Jörgensen 1, Jensen Ostregaard 7, Vinter Burgaard 1, Petersen 1, Hojlund 3, Friis 6, R. Iversen, Halilčević, Moller.

Slovenija: Zec, Vojnovič, Pandžić, Klemenčič 2, Gros 8, Omoregie 4, Žabjek, Stanko, Mavsar 7, Ljepoja 3, Zulić 1, Varagić 2, Lazović 1, Svetik, Gomilar Zickero, E. Abina.

Sedemmetrovke: Danska 5 (2), Slovenija 7 (6).

Izključitve: Danska 10, Slovenija 8 minut.

ŠVEDSKA – SRBIJA 27:21 (14:9)

Lestvica:                          
ŠVEDSKA            1  1 0 0    6  2
SLOVENIJA          1  1 0 0   +2  2
DANSKA             1  0 0 1   -2  0
SRBIJA             1  0 0 1   -6  0
                                    

SKUPINA A, Ljubljana:
MADŽARSKA – ŠVICA 33:28 (12:14)

NORVEŠKA – HRVAŠKA 32:23 (16:14)

Vrstni red: Norveška in Madžarska po 2, Švica in Hrvaška brez točke.

V Celju je padla velika Danska
Vrhunci tekme Slovenija - Danska