Slovenske rokometašice se veselijo nastopov na evropskem prvenstvu pred domačim občinstvom. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske rokometašice se veselijo nastopov na evropskem prvenstvu pred domačim občinstvom. Foto: www.alesfevzer.com

To bo priredila skupaj s Severno Makedonijo in Črno goro. Zadnji naslov evropskih prvakinj so pred dvema letoma osvojile Norvežanke.

Spored slovenskih tekem v predtekmovanju

Skupina B (Celje):
1. krog, 4. november ob 18.00:
DANSKA - SLOVENIJA

2. krog, 6. november ob 18.00:
SLOVENIJA - ŠVEDSKA

3. krog, 8. november ob 18.00:
SLOVENIJA - SRBIJA

Ljubljana, Celje, Podgorica in Skopje so pripravljeni za veliki mednarodni športni dogodek. Evropska rokometna zveza (EHF) je vsem trem prirediteljicam naložila stroga organizacijska pravila, velik poudarek pa namenila tudi varnostnim in zdravstvenim protokolom za preprečevanje okužb z novim koronavirusom.

A letošnji ukrepi ne bodo tako neusmiljeni in striktni, kot so bili pred dvema letoma na evropskem prvenstvu na Danskem. Tedaj je turnir – po odpovedi Norveške – dolgo časa visel v zraku, v zadnjem hipu pa je organizacijo na svoja ramena prevzela Danska in kljub slabi epidemiološki sliki po svetu ter številnim omejitvam uspešno izpeljala veliko tekmovanje.

V Herningu in Koldingu so tedaj vladale izredne razmere, na posamičnih tekmah se je lahko zbralo po največ 500 gledalcev, v rokometnem mehurčku pa so veljala izjemno natančna pravila obnašanja na tekmah, treningih, pri nastanitvah in transportu ter v komunikaciji z mediji.

Osem reprezentanc bo tekmovalo v Sloveniji
Na letošnjem zaključnem turnirju stare celine bodo v skupini A v Ljubljani igrale Norveška, Madžarska, Hrvaška in Švica, v skupini B v Celju Danska, Švedska, Slovenija in Srbija, v skupini C v Skopju Francija, Nizozemska, Severna Makedonija in Romunija, v skupini D v Podgorici pa Poljska, Črna gora, Nemčija in Španija. V drugi del tekmovanja se bodo uvrstile po tri najboljše reprezentance iz vseh štirih skupin, križata pa se skupini A in B ter C in D. Glavni del tekmovanja bo med 10. in 16. novembrom v ljubljanski dvorani Stožice, kjer bodo nastopile reprezentance iz skupine A in B, ter skopski dvorani Boris Trajkovski, kjer bodo tekmovale izbrane vrste iz skupine C in D.

Zaključni del – obe polfinalni tekmi ter tekme za peto, tretje in prvo mesto – bo med 18. in 20. novembrom v Stožicah, ki lahko sprejme 12.480 gledalcev. Dvorana Boris Trajkovski v Skopju ima kapaciteto 6000, dvorana Zlatorog v Celju 5191, dvorana Morača v Podgorici pa 5000 gledalcev.

Seznam slovenskih reprezentantk za EP 2022

Vratarke: Branka Zec (Waiblingen), Amra Pandžić (Baia Mare), Maja Vojnović (Saint-Amand)

Krilne igralke: Tamara Mavsar (Siofok), Maja Svetlik, Ema Abina, Alja Varagić (vse Krim Mercator), Tija Gomilar Zickero (Neckarsulm)

Zunanje igralke: Ana Gros (Györ), Nina Zulić (Gloria Bistrita), Elizabeth Omoregie (Bukarešta), Ana Abina (Mlinotest), Erin Novak (Z'dežele), Barbara Lazović, Nina Žabjek, Tjaša Stanko (vse Krim Mercator)

Krožne napadalke: Nataša Ljepoja, Valentina Klemenčič (obe Krim Mercator), Urša Zelnik (Mlinotest)

Izjemno širok krog favoritinj
Krog favoritinj za končno zmago na 15. evropskem prvenstvu je izjemno širok. Rokometni strokovnjaki v odsotnosti kaznovane Rusije in kljub določenim pomladitvam pri nekaterih izbranih vrstah po lanskih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu največ možnosti za končno zmago na prvem evropskem prvenstvu v treh državah pripisujejo Francozinjam, Norvežankam, Švedinjam, Nizozemkam, Špankam in Dankam. Najboljše tri izbrane vrste na letošnjem evropskem prvenstvu si bodo izborile vozovnice za svetovno prvenstvo 2023 na Danskem, Norveškem in Švedskem, zmagovita reprezentanca pa si bo zagotovila tudi nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

Slovenski nastopi na zadnjem evropskem prvenstvu na Danskem 2020

Prvi del (Herning):
SLOVENIJA - DANSKA 23:30 (12:14)
SLOVENIJA - FRANCIJA 17:27 (6:12)
SLOVENIJA - ČRNA GORA 25:26 (9:15)

Norvežanke daleč najuspešnejše
Na dozdajšnjih zaključnih turnirjih so prevladovale Norvežanke, ki so doslej osemkrat osvojile prvo mesto. Norvežanke so bile najboljše na Nizozemskem leta 1998, na Madžarskem leta 2004, na Švedskem leta 2006, v Makedoniji leta 2008, na Danskem in Norveškem leta 2010, na Hrvaškem in Madžarskem leta 2014, na Švedskem 2016 in na Danskem 2020. Ob tem imajo v svojih vitrinah še tri srebrne in eno bronasto kolajno. Po uspešnosti so daleč za njimi Danke, ki so trikrat zmagale na evropskih prvenstvih, enkrat v Nemčiji 1994 ter dvakrat na Danskem 1996 in 2002, po enkrat pa so slavile Francozinje v letu 2018, Madžarke v letu 2000 in Črnogorke v letu 2012.

Slovenske rokometašice leta 2003 na Reki zelo blizu polfinala svetovnega prvenstva
Selektor rokometašic Adžić bo v toplicah koval taktiko za EP
Pripravljalne tekme slovenskih rokometašic