V soboto se bo Slovenija v Egiptu pomerila z Rusijo. Foto: Reuters
V soboto se bo Slovenija v Egiptu pomerila z Rusijo. Foto: Reuters

Azijsko reprezentanco, ki na prvenstvo ni pripotovala z najmočnejšo ekipo, ampak z univerzitetno zasedbo, so varovanci Ljubomirja Vranješa nadigrali z rekordnih 51:29. "Kmalu je bilo jasno vidna velika razlika v višini in teži. Zadovoljen sem z osredotočenostjo vseh 60 minut. Imeli smo dobre noge tako v obrambi kot v napadu. Hoteli smo teči naprej in nazaj. Vsi so dobili priložnost za igro, kar je pozitivna stvar za naprej," je za Televizijo Slovenija povedal švedski strokovnjak srbskega rodu na slovenski klopi.

Sorodna novica Slovenci so za uvod korejskim "študentom" nasuli kar 51 golov

Remi v Celju z Nizozemsko v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo ni bil najboljša popotnica pred turnirjem, so pa zato Slovenci na prvi oviri, ki – roko na srce – ni bila kakovostno dorasla, s pravim pristopom popravili vtis. "Pokazali smo pravi obraz. Kot sem večkrat poudarjal, je to dobra obramba in lahki zadetki. Moramo samo v tem ritmu nadaljevati," je dejal Blaž Janc, ki je dosegel prve tri slovenske gole v Egiptu. Na koncu je bil član Barcelone drugi strelec tekme. Gol več je prispeval le Dragan Gajić, s katerim sta si razdelila minute na desnem krilu.

Slovenski rokometaši do najvišje zmage na velikih tekmovanjih

"Maksimalno smo se pripravili nanje. Vedeli smo, da igrajo globoko 3-3 obrambo in nekako smo temu primerno prilagodili naše akcije, tako da smo več krila igrala ena na ena, kot je bilo videno tudi na sami tekmi. Več je bilo strelov s krila. Dobro smo igrali v obrambi in dosegli veliko lahkih zadetkov. Led je prebit," je še dodal Janc, ki je bil zadovoljen, da so priložnost za igro dobili prav vsi, ki so bili v postavi, saj je pomembno, da se na napornem turnirju porazdeli minutaža.

Prav vsi Slovenci so se vpisali med strelce, kot zadnjemu je to uspelo Zarabcu, novopečenemu evropskemu prvaku s Kielom, ki je bil kljub ne ravno zajetni minutaži izbran za igralca tekme: "Če se malce pošalim, smo odigrali trening tekmo. Čeprav je bilo videti lahko, smo vseeno pokazali veliko srce in veliko znanja. Ko je bilo treba, smo bili zbrani, zato je bila tudi takšna razlika. Od prve sekunde ni bilo vprašanja o zmagovalcu. Prvenstvo smo želeli začeti vrhunsko in to nam je uspelo."

Janc, Zarabec in Vranješ po visoki zmagi nad Južno Korejo

"S klopi smo ves čas čutili pravo energijo. Ob vsakem golu smo se spodbujali, kar nas je vleklo naprej. Dvignili smo ekipni duh, kar nam je morda prej malce manjkalo. Ta zmaga je dobra popotnica za naprej," je še pristavil eden izmed petih srednjih zunanjih igralcev, ki jih je Vranješ pripeljal v Egipt, in misli usmeril že proti naslednjemu tekmecu Rusiji, ki Slovenijo čaka v soboto: "Zagotovo bodo Rusi prvi resen preizkus za nas. To, kar smo pokazali proti Koreji, moramo prenesti na tisto tekmo. Zagotovo bo veliko težje. V ekipi imamo odlično vzdušje, veliko znanja in širine, če bomo tako nadaljevali, da bo toliko igralcev razpoloženih, se nimamo česa bati."

Vranješ: Ta zmaga bo dobra popotnica za naslednje tekme