Staš Skube v dresu Meškov Bresta. Skube je kariero začel v domačem Trebnjem, nato pa jo nadaljeval v Gorenju, Pick Szegedu in Vardarju. Foto: Osebni arhiv Staša Skubeta
Staš Skube v dresu Meškov Bresta. Skube je kariero začel v domačem Trebnjem, nato pa jo nadaljeval v Gorenju, Pick Szegedu in Vardarju. Foto: Osebni arhiv Staša Skubeta

31-letni Trebanjec je na seznamu 21 igralcev, s katerimi bo slovenski selektor Ljubomir Vranješ na novega leta dan v Laškem začel priprave na januarsko (13.-31.) svetovno prvenstvo v Egiptu. "Upam, da bomo imeli tudi kanček sreče, in potem so visoki cilji dosegljivi," napoveduje Skube.

Dolenjec se je pred letošnjo sezono iz Vardarja preselil k beloruskemu prvaku Meškovu iz Bresta, kjer se je dobro znašel. "Sem pozitivno presenečen nad Brestom in zadovoljen, da sem se tako odločil," zatrjuje Skube. Več pa v spodnjem intervjuju.


Selektor Ljubomir Vranješ vas je uvrstil na seznam igralcev za priprave na svetovno prvenstvo v Egiptu. Verjetno sta se pred vpoklicem z Vranješem tudi slišala. O čem sta se pogovarjala, kaj pričakuje od vas?
Slišala sva se že pred novembrsko akcijo, ko bi morali biti odigrani kvalifikacijski tekmi s Turčijo in Poljsko, pa potem zaradi novega koronavirusa nista bili. Takrat me je selektor poklical in mi povedal, da je zadovoljen z mojimi igrami, zato si me želi v reprezentanci. Odgovoril sem mu, da si tudi sam želim nastopati za reprezentanco, saj z njo še nisem bil na velikem tekmovanju, tako da mi motiva ne manjka. Bil je kratek pogovor, izražena obojestranska želja po sodelovanju in to je to.

179 cm visoki Skube igra na položaju srednjega zunanjega oziroma organizatorja igre. Največji uspeh na klubski ravni do zdaj je dosegel 2. junija 2019, ko je z Vardarjem osvojil Ligo prvakov. Foto: EPA
179 cm visoki Skube igra na položaju srednjega zunanjega oziroma organizatorja igre. Največji uspeh na klubski ravni do zdaj je dosegel 2. junija 2019, ko je z Vardarjem osvojil Ligo prvakov. Foto: EPA

Konkurenca v reprezentanci je na vašem položaju organizatorja igre zelo močna. Poleg vas so še Miha Zarabec, Dean Bombač, Rok Ovniček in debitant Domen Makuc. Kako gledate na to?
Slovenija ima po mojem mnenju največ kakovostnih srednjih zunanjih igralcev na svetu. Že zdaj ste jih našteli pet, pa še so nekateri, ki bi lahko bili na seznamu. Konkurenca je dobrodošla, saj te prisili, da daješ vse od sebe. Poleg tega imamo s tem širino in kakovost, kar bo ob zgoščenem ritmu tekem prišlo še kako prav. Selektor je omenil, da bo poskušal s hitrejšo različico igre z dvema srednjima zunanjima, zato je tudi več srednjih zunanjih na seznamu. Ne glede na to pa je najpomembneje, da postanemo močna ekipa in da bo cilj izpolnjen. Verjamem, da bo postavljen visoko.

Slovenija v zadnjih letih dokazuje, da ima vrhunsko moštvo. Kakšna je vaša ocena moči in dometa slovenske reprezentance v Egiptu?
Slovenija spada v nekoliko razširjeni evropski in svetovni vrh, to je med šest, sedem najkakovostnejših reprezentanc. Upravičeno bi rekel, da se na vsakem prvenstvu meri na polfinale. A na vsakem prvenstvu se dogajajo tudi presenečenja, zato moraš biti sploh na tekmah, ko si favorit, in Slovenija je v takšnem položaju, še posebej previden. Glede na to, kakšno skupino (Južna Koreja, Rusija, Belorusija, op. a.) imamo v prvem delu, bi me vse razen treh zmag razočaralo. Vrh pa je širok in izenačen. Tu so Španci, Danci, Hrvati, Norvežani, Francozi ... Upam, da bomo imeli tudi kanček sreče, in potem so tudi visoki cilji dosegljivi.

Ste med sezono s soigralci iz reprezentance kaj v stiku?
Veliko stikov ni, razen ko se srečaš na kateri izmed tekem in potem kakšno rečeš tudi na temo reprezentance.

V prvem delu se bo Slovenija pomerila tudi z Belorusi, ki jih dobro poznate, saj ste se pred letošnjo sezono preselili k beloruskemu prvaku Meškovu iz Bresta. Kako ste se znašli v Belorusiji?
Na začetku nisem bil 100-odstotno prepričan, da je bila izbira pravilna, a sem zelo hitro spoznal, da nisem naredil napake. Družina je srečna, ekipa je kakovostna, v prvem delu smo odigrali nad pričakovanji v Ligi prvakov, kjer smo zelo blizu izpolnitvi cilja. Kar zadeva
življenje, je Belorusija zelo varna in čista država. Tudi jezik sem že skoraj osvojil, tako da sem pozitivno presenečen nad Brestom in zadovoljen, da sem se tako odločil.

Verjetno vam je lažje, ker so v klubu še trije Slovenci: vaša soigralca Jaka Malus in Simon Razgor ter trener vratarjev Rolando Pušnik.
Absolutno je bila to olajševalna okoliščina. Predvsem Simon mi je veliko pomagal pri birokratskih zadevah, kot sta šola in vrtec. On igra tukaj že sedem let in tekoče govori rusko.

Na začetku nisem bil 100-odstotno prepričan, da je bila izbira pravilna, a sem zelo hitro spoznal, da nisem naredil napake. Družina je srečna, ekipa je kakovostna, v prvem delu smo odigrali nad pričakovanji v Ligi prvakov, kjer smo zelo blizu izpolnitvi cilja. Kar zadeva življenje, je Belorusija zelo varna in čista država. Tudi jezik sem že skoraj osvojil, tako da sem pozitivno presenečen nad Brestom in zadovoljen, da sem se tako odločil.

Skube o selitvi v Brest

Kako ocenjujete dozdajšnji potek sezone v Meškovu? V Ligi prvakov ste trenutno na tretjem mestu v skupini A, resda pa s tremi tekmami več kot, denimo, četrti PSG?
Sezona je za zdaj zelo uspešna. Samoumevno je, da smo neporaženi tako v beloruskem prvenstvu kot tudi v pokalu. Tu smo brez resne konkurence, že vnaprej se ve, da bomo znova prvaki Belorusije. A zelo dobro igramo tudi v Ligi prvakov, kjer smo doma premagali tako PSG kot tudi Pick Szeged, poleg tega pa osvojili še točko v Flensburgu. To so bonus točke, ki jih ni nihče pričakoval. Ni realno, da bomo tretji tudi na koncu, je pa realno, da bomo šli naprej, kar je bil tudi cilj pred sezono. V izločilnih bojih je na dveh tekmah vse mogoče. Sploh doma se lahko kosamo z vsemi.

Belorusijo zadnjega pol leta – resda predvsem v glavnem mestu Minsku – pretresajo protesti proti predsedniku Aleksandru Lukašenku. Ali vi kaj čutite nemir v beloruski družbi? Ste v klubu morda dobili navodila, da političnih zadev ne smete komentirati?
Dobili smo navodila, da se političnih razmer ne komentira, a to velja predvsem za beloruske medije. Lahko povem, da je bilo protestov tudi v Brestu veliko. A to so bili večinoma mirni protesti. Vedeli smo, kdaj bodo, zato smo v tistem času z družino ostali doma. Zame je bistveno, da politična situacija nima vpliva name oziroma na šport, tako da mi je vseeno, kaj se dogaja, saj politike ne spremljam ne v Sloveniji ne v Belorusiji.

Po tem intervjuju vas čaka trening. V kakšni osebni formi ste?
Prvo polovico sezone sem odigral dobro. Zagotovo bi bilo lahko še bolje, saj je prostora za napredek še veliko. V zadnjem času resda nisem treniral z žogo, a kondicijo skušam ohranjati s tekom. Pogrešam kakšen fitnes, trening za moč. Vsekakor pa verjamem, da ko bo šlo zares, bomo vsi v dobri fizični in tekmovalni formi.

V ponedeljek, na dan, ko se pogovarjava, se v Kölnu začenja zaključni turnir Lige prvakov za lansko sezono. Ligo prvakov ste v zadnji še odigrani sezoni, to je 2018/19, osvojili vi z Vardarjem. Verjetno so spomini še lepi in sveži. Na koga pa bi stavili letos?
Mislim, da je bilo nazadnje, ko je favorit zmagal, leta 2015 z Barcelono. V zadnjih sezonah pa so turnir dobile ekipe, ki so bile na papirju brez možnosti oziroma niso bile med favoriti, to so Kielce, Montpellier in dvakrat Vardar. Ne vem, nehvaležno vprašanje je napovedovati zmagovalca. Verjetno je najkakovostnejša Barcelona, a če bi že stavil na koga, bi na Kiel. Sicer pa kdor koli že bo, ne bo presenečenje, saj gre za dejansko štiri najmočnejše ekipe v skupinah. Vemo namreč, da so zaradi korone odpadli obračuni osmine in četrtfinala, kjer je mogoče kakšno presenečenje.

Novi koronavirus je letos močno zaznamoval naša življenja. Kako vse omejitve in spremembe prenašate vi?
V Brestu, kjer živimo, je zelo specifična situacija, ki pa nam ustreza. Ni namreč nobenih "lock downov", vse je odprto, vse obratuje. Otroci hodijo v šolo, tudi občinstvo imamo na tekmah. Sem zelo vesel predvsem zaradi otrok, da imajo normalno socialno življenje. Tako da sem ukrepe zaradi novega koronavirusa bolj začutil ob vrnitvi v Slovenijo.

Smo tik pred novim letom. Kakšne so vaše želje za 2021?
Gotovo je največja želja vseh, da se stanje z novim koronavirusom umiri in stabilizira. Na športnem področju si želim, da sem zdrav in brez poškodb. Upam, da si bomo z reprezentanco postavili visok cilj na svetovnem prvenstvu in ga tudi uresničili. Želim si, da bi se s klubom uvrstili v izločilne boje v Ligi prvakov in tam odigrali najbolje mogoče. Upam, da je vse, kar sem povedal, realno in dosegljivo. Upam tudi, da bo leto 2021 bolj zdravo in uspešnejše kot 2020.