Katera tekmovalka bo imela na norem vzponu največ moči? Foto: Fis
Katera tekmovalka bo imela na norem vzponu največ moči? Foto: Fis
Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen in Petra Majdič
Lani so se za zmago na slovitem klancu udarile Aino Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen in Petra Majdič, Foto: EPA
Peklenski konec tedna v Val di Fiemmeju

Med vodilno Justyno Kowalczyk in Aino Kaiso Saarinen je samo 35 sekund razlike. Vmes sta še Petra Majdič (+14) in Arianna Follis (23,2). Glede na to, da Rusinja Alena Sidko na petem mestu zaostaja že skoraj dve minuti in pol, je jasno, da bo obračun za zmago na novoletni turneji, ki v svetovni pokal prinaša kar 400 točk, potekala med zgoraj omenjenimi.

Prenosa zadnjih dveh etap si boste lahko ogledali na TV Slovenija 2 in MMC TV.

Tudi z boljšimi izidi bi bili zaostanki (najbrž) enaki
Petra Majdič je s prvimi šestimi etapami lahko več kot zadovoljna, saj je dvakrat zmagala, dvakrat pa še stopila na oder za zmagovalke. Četudi bi morda lahko nekaj več iztržila v drugi etapi, ko je bila deseta, in morda v kaotičnem šprintu v Pragi, pa ji to ne bi prav nič pomagalo v skupnem seštevku turneje (seveda bi dobila nekaj več točk v svetovnem pokalu), saj je ta sestavljena tako, da so se razlike v peti etapi med Cortino in Toblachom skoraj izničile. Pred to etapo je imela nekaj prednosti Saarinenova, a je nato plačala davek soloteka, saj so se tekmice hitro združile in jo potem v glavnini ujele.

V soboto dva leteča cilja
Že pred začetkom turneje je bilo tako jasno, da bo odločitev o zmagovalki desetdnevnega pekla padla v Val di Fiemmu. Kaj bomo videli na prizorišču, kjer je Franci Petek pred 19 leti postal svetovni prvak? V soboto bo na sporedu skupinski tek na 10 kilometrov v klasični tehniki. Na sami progi med najboljšimi ne gre pričakovati pretiranih razlik, za te naj bi poskrbela leteča cilja, kjer bodo prve tri tekmovalke dobile sekunde bonusa (15, 10, 5), enako pa bo veljalo tudi na samem cilju. V teoriji bi tako lahko vodilne štiri tekmovalke tekle vseh 10 km skupaj, a bi si ena lahko priborila tudi 45 sekund odbitkov, druga pa prav nobene.

Kako je bilo na Alpe Cermis v preteklih letih?
Zadnja etapa pa zdaj že tradicionalno prinaša famozni vzpon na Alpe Cermis, kjer gre zgolj za golo preživetje. Tu po navadi zmagujejo tekmovalke, ki jim ostane največ moči. Za primerjavo vam ponujamo rezultate glavnih kanidatk za končno zmago v preteklih treh letih. Pri tem je seveda treba poudariti, da ti niso povsem primerljivi, saj na te vpliva več dejavnikov (vreme, maža, forma, motivacija - ali je bila tekačica vpletena za visoko končno uvrstitev ali ne ...), vseeno pa si poglejmo rezultate s preteklih vzponov na Alpe Cermis.

2009 2008 2007
Justyna Kowalczyk35:54,836:18,3 35:33,1
čas v etapi 4. čas18. čas13. čas
mesto na turneji4. mesto7. mesto11. mesto
Petra Majdič37:12,336:54,8 35:48,4
čas v etapi16. čas22. čas17. čas
mesto na turneji3. mesto18. mesto6. mesto
Arianna Follis36:57,935:33,5 35:04,2
čas v etapi14. čas7. čas8. čas
mesto na turneji8. mesto3. mesto16. mesto
Aino Kaisa Saarinen37:02,4 37:02,9 36:19,0
čas v etapi15. čas25. čas24. čas
mesto na turneji2. mesto17. mesto4. mesto
Zmagovalka etapeTherese JohaugVal. Ševčenko K. Neumannova
čas v zadnji etapi35:07,734:06,234:24,0

Čas v etapi - absolutni čas, ki ga je tekmovalka potrebovala za zadnjo etapo.
Mesto na turneji - mesto, na katerem je tekmovalka prišla v cilj.
Zmagovalka etape - tekmovalka, ki je najhitreje opravila z zadnjo etapo (seveda ni nujno, da je prva prišla v cilj).

Vidimo, da Petra Majdič na zadnjem vzponu nikoli ni blestela, a takrat ne bo pomemben absoluten čas (v etapi), temveč bolj medsebojni obračun z najboljšimi v skupnem seštevku turneje. Upajmo le, da je pri tem ne bo preveč ovirala poškodba mišice na levi nogi ...

Peklenski konec tedna v Val di Fiemmeju