Je čas, da Simon Ammann svoj pečat pusti še na novoletni turneji? Foto: Reuters
Je čas, da Simon Ammann svoj pečat pusti še na novoletni turneji? Foto: Reuters
Gregor Schlierenzauer
Gregor Schlierenzauer se rad pohvali, da je njegov največji adut sproščenost. Bo to potrdil tudi v prihodnjih dneh? Foto: EPA
Na novoletno turnejo četverica Slovencev

Dvakratni olimpijski prvak iz Salt Lake Cityja je bil v uvodu svetovnega pokala izjemen, saj je dobil kar štiri od sedmih tekem in ima v svoji zbirki že 585 točk.

Z njim gre v korak le Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je dobil dve tekmi in ima 75 točk manj. Preostali zmagovalec Fumihisa Jumoto je brez možnosti, saj se je v Pregelatu na vrhu znašel zgolj zaradi vremenske loterije.

V močni avstrijski falangi računajo na veterana Wolfganga Loitzla, presenetil pa bi lahko tudi lanski zmagovalec svetovnega pokala Thomas Morgenstern. "Ammann je gotovo prvi favorit. A vloga lovca nam je pisana na kožo. Naredili bomo vse, da mu preprečimo slavje," napoveduje glavni avstrijski trener Alexander Pointner, ki presenetljivo še opozarja: "Za mene sta tiha favorita tudi izkušena veterana in rutinerja Nemec Martin Schmitt in Finec Matti Hautamäki."

Spored letošnje turneje:

Oberstdorf
- kvalifikacije, nedelja ob 16.30
- tekma, ponedeljek ob 16.30
Garmisch-Partenkirchen
- kvalifikacije, sreda ob 13.45
- tekma, četrtek ob 13.45
Innsbruck
- kvalifikacije, sobota, 3. 1., ob 13.45
- tekma, nedelja, 4. 1., ob 13.45
Bischofshofen
- kvalifikacije, ponedeljek, 5. 1., ob 16.30
- tekma, torek, 6. 1., ob 16.30

Previdnejši so v slovenskem taboru, kjer z začetkom sezone gotovo ne morejo biti zadovoljni. "Naše želje so, da bi se enemu izmed fantov na vsaki tekmi uspelo prebiti med najboljših deset skakalcev. Tu mislim predvsem na Peterko, Kranjca in Damjana, ki so izjemno izkušeni, poznajo skakalnice in so na vsaki tekmi sposobni skočiti v točke," je pričakovanja strnil trener Matjaž Zupan, ki bo prvo polovico turneje začel s postavo Robert Kranjec, Primož Peterka, Jernej Damjan in Primož Pikl.

S. J

Na novoletno turnejo četverica Slovencev