Simon Ammann ima za seboj fantastično sezono: dva olimpijska naslova, naslov svetovnega prvaka in veliki kristalni globus. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Simon Ammann ima za seboj fantastično sezono: dva olimpijska naslova, naslov svetovnega prvaka in veliki kristalni globus. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Kranjec
Robert Kranjec je bil tik za dobitniki medalj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Ammann na novinarski konferenci
Schlierenzauer in Jacobsen na novinarski konferenci
Veliki finale v Planici; Ammann letel 236,5 m

"Jutri najverjetneje ne bom nastopil, saj sem edini Švicar tukaj. Z Gregorjem Schlierenzaurjem sem se na zmagovalnem odru šalil, da bom jutri vzel predskakalno številko in bom lahko z višjega zaletišča postavil svetovni rekord," je tiskovno konferenco šaljivo začel Simon Ammann, ki je prvič postal svetovni prvak v poletih.

Nov profil letalnice olajšal doskok
"Mogoče sem bil na poti k novemu svetovnemu rekordu, a mi je zmanjkalo malce vzgonskega vetra," je 29-letnik opisal drugi najdaljši polet v zgodovini človeštva in nadaljeval: "Zadnji tedni so zelo hitro minili. Po Oslu sem bil izredno psihično izmučen, a nekako sem našel še zadnje atome moči, saj je Planica zelo zahtevna naprava, ki zahteva največ "glave" za skoke med vsemi skakalnicami. Planica ostaja Planica tudi z novim profilom, ki pa je tudi precej olajšal doskok, saj dovoljuje izredno mehke pristanke. Imel sem nekaj sreče in kanček več moči kot Gregor, Anders, Adam ali Robert."

Na desni strani si lahko ogledate zadnjih šest poletov četrte serije svetovnega prvenstva.

Zadnji cilj je novoletna turneja
Ammann ima za seboj sanjsko sezono, v kateri pa ni osvojil le dveh naslovov olimpijskega prvaka. 'Harry Potter' se je v šaljivem tonu pohvalil: "Za mano je sanjsko leto, saj sem letos prvič postal celo švicarski državni prvak, predtem sem bil vedno drugi ali tretji. Tako je bila sezona res uspešna." Za prihodnjo sezono je našel nov cilj: "Upam, da bom v prihodnosti še bolj sproščen, naslednji veliki cilj pa je novoletna turneja, ki mi še edina manjka."

Schlierenzauer razmišlja o rekordu
Tudi po glavi srebrnega Gregorja Schlierenzauerja se je podila ideja o svetovnem rekordu: "Za mano je zelo lepo tekmovanje. Zelo sem zadovoljen s svojimi poleti. Če bi nas spustili s kakšnega zaletnega mesta višje, bi lahko ob dobrem vetru svetovni rekord 'padel' že danes. Upam, da bomo uživali v poletih tudi v nedeljo. Menim, da lahko 240 metrov presežemo brez težav. Celotno sezono lahko ocenjujem kot zelo dobro, saj je moja druga najboljša v karieri."

Jacobsen si želi več konstantnosti
Anders Jacobsen
pod Poncami lahko uživa v podpori več kot 3.000 norveških navijačev. "Planica je ta konec tedna zagotovo drugo glavno mesto Norveške, vzdušje je fantastično, konec sezone, sonce, dolgi poleti, idealen konec dolge sezone. Mogoče nisem imel najbolj konstantnih poletov. To je moja težava, ker sem si želel preveč, pri skokih pa je tako, da je manj več."

Kranjec si je želel medalje
"Peto mesto je lep rezultat, vendar želel sem si medalje, kar pa mi ni uspelo. Kakor koli že, res pa je, da je tudi za mano zaostalo kar nekaj vrhunskih letalcev," je peto mesto ocenil Robert Kranjec.

Ammann na novinarski konferenci
Schlierenzauer in Jacobsen na novinarski konferenci
Veliki finale v Planici; Ammann letel 236,5 m