Tora Berger se je veselila 17. zmage v karieri. Foto: EPA
Tora Berger se je veselila 17. zmage v karieri. Foto: EPA
Darja Domračeva
Darja Domračeva je lani v skupnem seštevku zasedla drugo mesto. Prehitela jo je le Magdalena Neuner, ki se je letos upokojila. Belorusinja je letošnjo zimo začela z drugim mestom. Foto: EPA
Gregorinova po dveh strelih mimo na 15. mestu

Norvežanka se je veselila že 17. zmage v svetovnem pokalu. Drugo mesto je zasedla Belorusinja Darja Domračeva, ki je zgrešila dva strela, zaostala je minuto in tri sekunde. Na tretjem mestu je končala Jekaterina Glazirina, ki je zadela vseh 20 strelov, a malce slabše tekla.
Andreja Mali je osvojila 79. mesto, zgrešila je šest strelov ter zaostala devet minut in pol.

Gregorinova najboljše forme ni načrtovala za uvod
"Končno smo prebili led s prvo tekmo med posameznicami. Tekaška forma še ni vrhunska in še čakam boljše čase. Pravzaprav niti ni bilo načrtovano, da bi že takoj na začetku prišla v najboljšo formo. Sicer pa sem imela v položaju stoje na strelišču kar malo neugoden občutek. Večjih napak nisem naredila, vendar pa dva strela vendarle nista zadela tarč. Strelski trener Tomaš mi mora vliti še malo samozavesti in bo tudi ta občutek minil na naslednjih tekmah," je prepričana Ihanka, ki zadnje leto prebiva v Hotemažah pri Kranju.

Velepec: Ženske spet vse rešujejo
"Kot bi dejala moja žena: 'ženske vas spet rešujejo'; vsaj trenutno na posamičnih tekmah, bi lahko dodal sam. Sicer pa dobro streljanje in dober tek Gregorinove, za stopničke pa bi morala biti vsaj ena izmed prvin odlična. Tejo je ločila minuta v teku ali ena zadeta tarča več, da bi bila povsem blizu prvim trem. Proga je bila hitra, kar je ustrezalo tudi hitrim tekačicam in, kot lahko vidimo, se je letos zopet izluščilo nekaj novih, ki bodo ob boljšem streljanju sposobne krojiti vrh. Teja sezono vedno začne nekoliko bolj z rezervo, zato je na dobri poti in iz tekme v tekmo bodo zagotovo tudi rezultati boljši," je napovedal glavni trener Uroš Velepec.

"Zelo solidno za Tejo, le malo preveč pritiska za prvo tekmo. Streljanje je bilo takšno kot na treningih, v ritmu, vendar premalo natančno. Žal je več klasičnih napak naredila Andreja, kar jo je tudi stalo boljše uvrstitve. Na drugem ležečem streljanju se je tudi nekoliko napačno ulegla, zasedla slab položaj, kar je vplivalo na tri zgrešene tarče. Sčasoma se bosta prav gotovo obe vrnili na tisto raven, ki ga sta jo že dosegali," je ugotavljal strelski trener Tomaš Kos.

V Östersundu bosta v soboto še šprinta, v nedeljo pa zasledovalni tekmi. Za slovo od Švedske pa se bodo v nedeljo pomerili še na zasledovalnih tekmah.

Posamična tekma, 15 km (Ž):         *  
 1. T. BERGER         NOR  44:33,5 (0) 
 2. D. DOMRAČEVA      BLR  +1:03,2 (2) 
 3. J. GLAZIRINA      RUS   2:10,2 (0) 
 4. S. GASPARIN       ŠVI   3:00,0 (2) 
 5. O. VILUHINA       RUS   3:08,8 (1) 
 6. J. JURLOVA        RUS   3:11,1 (1) 
 7. K. PALKA          POL   3:11,6 (1) 
 8. A. HENKEL         NEM   3:22,0 (2) 
 9. K. MÄKÄRÄINEN     FIN   3:33,1 (4) 
10. G. SOUKALOVA      ČEŠ   3:38,9 (3) 
...                                    
15. T. GREGORIN       SLO   3:37,3 (2) 
79. A. MALI           SLO   9:27,1 (6) 
                                       
  * - zgrešeni streli/kazenske minute  


Sobota ob 13.30 (prenos na TV SLO 2):
Šprint, 10 km (M)

Ob 16.30 (prenos na TV SLO 2):
Šprint, 7,5 km (Ž)

Nedelja ob 12.30 (prenos na TV SLO 2):
Zasledovalna tekma, 12,5 km (M)

Ob 14.30 (prenos na TV SLO 2):
Zasledovalna tekma, 10 km (Ž)

Gregorinova po dveh strelih mimo na 15. mestu