Jakov Fak se je izkazal z odličnim tekom. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak se je izkazal z odličnim tekom. Foto: Tomaž Šušteršič
Jakov Fak
Fak bo glavni slovenski adut na nedeljski štafetni tekmi. Foto: Tomaž Šušteršič
Andreas Birnbacher
Andreas Birnbacher je dobil skupinski štart že v Oberhofu, tudi v Anterselvi je imel v zadnjih metrih največ moči. Foto: EPA
Fak z odličnim tekom popravil strelske napake

Na 15-kilometrski preizkušnji je bil Nemec v finišu močnejši od Rusa Antona Šipulina, ki je zaostal le desetinko sekunde. Tretji je bil Francoz Martin Fourcade s tremi desetinkami zaostanka. Fak je zaostal le 32 sekund, vsi tekmovalci pred njim pa so bolje streljali. Prvi štirje so zgrešili le enega izmed 20 strelov.
Fak pred slovitim Björndalnom
Sneg, ki v Anterselvi/Antholzu ne pojenja, je spremljal tudi najprestižnejšo moško biatlonsko tekmo, skupinski štart. Po prvem streljanju, kjer je ostala nedotaknjena peta tarča, je Fak nekoliko zaostal za konkurenti, saj je strelišče zapuščal kot devetnajsti. Zadnjikrat leže in prvič stoje sta bili zanj usodni četrti tarči, na progi pa je tekel kot dvaindvajseti. Po brezhibnem zadnjem streljanju je napredoval na 12. mesto, izkoristil v zadnjem krogu svoj tekaški potencial in se še drugič v dveh dneh prebil do 9. mesta, za njim pa je zaostal celo sloviti Ole Einar Björndalen.

"Na strelišču in na progi sem imel danes kar nekaj težav. Najprej je pred mano padel Lukas Hofer in sem ga zadel z desno nogo, ker sem bil najbližje njemu. Še dobro, da se nisem bolj zapletel. Zaradi tega sem pozneje čutil bolečine v goleni, kar je tudi vplivalo na tek. Na streljanju v položaju stoje pa mi je zaradi obilice snega zamrznil zaklep na puški in sem ga zelo težko zapiral. Leže nikakor nisem mogel umiriti puškine cevi, zato tudi streljanje ni bilo optimalno. Očitno je moj domet tukaj, kjer sem. Vsako tekmo bi želel biti med 'top deset', zato sem v začetku sezone zapadel pod pritisk, kar me je še dodatno obremenjevalo. Ko bom to presegel v glavi in nastopal bolj sproščeno, bodo tudi rezultati lahko še boljši," je prepričan Fak.

Velepec: Fak je sposoben tudi zmagati
Podobno je razmišljal tudi njegov trener Uroš Velepec: "Spremljamo lahko zelo izenačene tekme, kar daje še poseben čar temu športu. Včeraj je bilo sedem nacij med prvo deseterico, danes se je pet tekmovalcev iz različnih držav potegovalo v zaključnem šprintu in to kaže na eno izmed najhujših konkurenc med zimskimi športi. Jakov je podobno kot v Oberhofu znova dokazal, da lahko v zaključku veliko nadoknadi in se približa najboljšim. Tudi deveto mesto je perfektno, vendar bi moral zadeti vsaj enkrat več, da bi si lahko že prej izboril boljše izhodišče. Verjetno sodi ta trenutek med deset najboljših biatloncev na svetu in je sposoben tudi zmage, ko se mu bo vse poklopilo."

Ženska štafeta Francozinjam
Francozinje Marie Laure Brunet, Sophie Boilley, Anais Bescond in Marie Dorin Habert so zmagovalke ženske biatlonske štafetne tekme. V napetem finišu so za 2,5 sekunde ugnale Belorusinje, na stopničke pa so se uvrstile še Rusinje, ki so zaostale dobrih 21 sekund. Slovenk ni bilo na štartu.

V nedeljo ženski skupinski štart in moška štafeta
Ženski skupinski štart in moške štafete bodo jutri sklenile biatlonske nastope na Južnem Tirolskem. Teja Gregorin kot edina Slovenka se bo točno opoldne pognala v smučino na skupinskem štartu. Ob 15. uri ji bodo v štafeti sledili še Klemen Bauer, Jakov Fak, Janez Marič in Vasja Rupnik.

"Fantje bodo tekli v postavi, ki je že dolgo nismo preizkusili, smo pa v tej zasedbi že dosegli peto mesto lani v Oberhofu. Rupnik kaže zadnje čase dobre strelske in tekaške predstave, zato smo mu zaupali odgovorno zadnjo predajo. Trenutno je to najbolj logična sestava ekipe za štafeto, ki zaseda 11. mesto v pokalu narodov. Seveda si želimo več od tega, vendar pa moramo biti v pričakovanjih tudi realni glede na druge ekipe. Tako kot smo videli danes pri moških, se bo tudi ženski skupinski štart najbrž odločal na strelišču, čeprav sta Neunerjeva in Domračeva na zadnjih tekmah prikazovali fenomenalne tekaške predstave in so druge kar precej zaostajale. Če bo Teja strelsko tako razpoložena, kot je pokazala v zadnjem času, se prav gotovo lahko bori tudi za vrh," pa je napoved Velepca za nedeljske nastope.

Skupinski štart, 15 km (M):         * 
 1. A. BIRNBACHER    NEM   38:45,7 (1)
 2. A. ŠIPULIN       RUS      +0,1 (1)
 3. M. FOURCADE      FRA       0,3 (1)
 4. F. LINDSTRÖM     ŠVE       2,4 (1)
 5. M. ŠLESINGR      ČEŠ      12,7 (0)
 6. D. MALIŠKO       RUS      16,0 (2)
 7. J. SOUKUP        ČEŠ      20,9 (2)
 8. A. BOEUF         FRA      31,6 (2)
 9. J. FAK           SLO      32,7 (3)
10. O.-E. BJÖRNDALEN NOR      33,0 (2)
...                                   
14. E. H. SVENDSEN   NOR      55,6 (4)
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi  

Skupni vrstni red (14/26):

1. M. FOURCADE FRA 546 točk
2. E.-H. SVENDSEN NOR 519
3. A. BIRNBACHER NEM 494
4. S. FOURCADE FRA 444
5. A. MAKOVEJEV RUS 416

...
21. J. FAK SLO 246
45. K. BAUER SLO 77
59. V. RUPNIK SLO 33
87. J. MARIČ SLO 6
Ženska štafeta, 4 x 6 km: * 1. FRANCIJA 1:17:06,5 (0+9) Brunet/Boilley/Bescond/Dorin H. 2. BELORUSIJA +2,5 (0+10) Skardino/Kalinčik/Dubaresava/Domra. 3. RUSIJA 21,4 (1+11) Glasirina/Slepcova/Zajceva/Viluhina 4. NORVEŠKA 40,6 (2+11) 5. UKRAJINA 56,9 (0+7) 6. NEMČIJA 1:15,5 (2+12) 7. ITALIJA 2:21,2 (0+7) 8. POLJSKA 2:21,3 (1+12) 9. KANADA 2:29,9 (0+14) 10. ŠVEDSKA 3:02,6 (0+7) Slovenk ni bilo na štartu. * - kazenski krogi + poprave

Fak z odličnim tekom popravil strelske napake