Zmagovalka Marit Björgen v objemu s Thereso Johaug. Foto: Reuters
Zmagovalka Marit Björgen v objemu s Thereso Johaug. Foto: Reuters

Danes sem imela zelo dobre smuči. Po igrah sem začutila, da sem v dobri formi in danes sem vedela, da sem lahko hitra. Čez celo progo sem se borila s Therese in vem, da me boj z njo čaka vse do konca, če želim osvojiti skupni seštevek.

Marit Björgen
Barbara Jezeršek
Barbara Jezeršek je tekmo končala na 17. mestu. Foto: Reuters
Martin Johnsrud Sundby je letos v izjemni formi. Foto: EPA

Drugo mesto na tekmi svetovnega pokala je osvojila Švedinja Charlotte Kalla, tretja je bila Norvežanka Therese Johaug. Poleg Jezerškove je na tekmi nastopila še druga Slovenska Alenka Čebašek, ki je bila 36.

Brez presenečenj
Prva tekma na distanci po olimpijskih igrah v Sočiju ni prinesla presenečenj. Na vrhu so bili spet stari obrazi, najvišje znova Bjoergnova, ki se je s to zmago precej približala tudi vrhu skupnega seštevka. Vodi sicer še naprej njena rojakinja Johaugova, ki si je to priborila z današnjim tretjim mestom, a po slovesu Poljakinje Justyne Kowalczyk to sezono zaradi poškodbe, je boj z veliki kristalni globus praktično odprt le za članice norveške tekaške reprezentance.

Čaka jo srdit boj s Therese
"Danes sem imela zelo dobre smuči. Po igrah sem začutila, da sem v dobri formi in danes sem vedela, da sem lahko hitra. Čez celo progo sem se borila s Therese in vem, da me boj z njo čaka vse do konca, če želim osvojiti skupni seštevek," je po tekmi dejala Björgnova. "Nekoliko sem razočarana s tretjim mestom. Forma je dobra in počutila sem se močno. Hitro sem začela in skušala držati visok ritem, a proti koncu sem izgubila nekaj dragocenih sekund. Vesela sem, da sem v rumeni majici vodilne in želim jo zadržati do konca sezone," pa je dejala Johaugova. Na razdalji sta danes dobro nastopili tudi obe slovenski predstavnici. Čeprav je bila na startni listi tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Vesna Fabjan, ki bi morala na progo kot zadnja, 81., je specialistka za sprinte tokratno tekmo na razdalji izpustila.

Od obeh Slovenk je šlo bolje Jezerškovi, ki je začela počasneje, nato pa s preudarnim tekom svoje uvrstitve na vmesnih časih stopnjevala, na koncu pa z dobrim finišem končala na 17. mestu. Do točk svetovnega pokala je malo zmanjkalo drugi slovenski tekačici, Čebaškova je za 30. mestom zaostala slabih deset sekund in se morala zadovoljiti s 36.

Sundby potrdil odlično letošnjo fomo
V moški konkurenci je zmago slavil vodilni smučarski tekač skupnega seštevka Norvežan Martin Johnsrud Sundby, ki je imel na 15 kilometrov prosto pred drugouvrščenim Švedom Danielom Richardssonom dobrih deset sekund prednosti. Tretje mesto je osvojil olimpijski zmagovalec na 50 kilometrov prosto Rus Aleksander Legkov. Nastopil je tudi Slovenec Boštjan Klavžar, ki pa je z zaostankom 5:01,9 osvojil skromno 88. mesto med 91 uvrščenimi tekmovalci.

Smučarji tekači se zdaj selijo v norveški Drammen, kjer bo v sredo na sporedu sprint v klasični tehniki. Od tam jih bo pot konec tedna vodila v Oslo, nato pa še v Falun za zaključek sezone med 14. in 16. marcem.

10 km (Ž), prosto:
 1. M. BJOERGEN      NOR      25:05,3
 2. C. KALLA         ŠVE        +26,9
 3. T. JOHAUG        NOR         27,6
 4. A.-U. JACOBSEN   NOR         30,1
 5. H. WENG          NOR         34,9
17. B. JEZERŠEK      SLO       1:27,9
36. A. ČEBAŠEK       SLO       2:02,1
                                     
15 km (M), prosto:
 1. M.-J. SUNDBY     NOR      33:05,5
 2. D. RICHARDSSON   ŠVE        +10,7
 3. A. LEGKOV        RUS         11,2
 4. A. GLOERSEN      NOR         45,3
 5. F.-H. KROGH      NOR         49,5
88. B. KLAVŽAR       SLO       5:01,9
                                     
Skupni vrstni red:                   
Ženske (23/28):                      
 1. T. JOHAUG         NOR       1.142
 2. M. BJÖRGEN        NOR       1.102
 3. A.-U. JACOBSEN    NOR         951
 4. H. WENG           NOR         746
 5. K. RANDALL        ZDA         692
23. K. VIŠNAR         SLO         240
29. V. FABJAN         SLO         184
53. A. ČEBAŠEK        SLO          88
72. B. JEZERŠEK       SLO          40
75. N. RAZINGER       SLO          37
                                     
Moški (23/28):                       
 1. M.-J. SUNDBY      NOR       1.127
 2. C. JESPERSEN      NOR         739
 3. A. LEGKOV         RUS         686
 5. P. NORTHUG        KAZ         539
 4. C. HALFVARSSON    ŠVE         505
                                     

Danes sem imela zelo dobre smuči. Po igrah sem začutila, da sem v dobri formi in danes sem vedela, da sem lahko hitra. Čez celo progo sem se borila s Therese in vem, da me boj z njo čaka vse do konca, če želim osvojiti skupni seštevek.

Marit Björgen