Marco Sullivan je prvi mož ameriškega moštva, ki pa je vseeno malce v senci 'enfant terrible' belega cirkusa Bodeja Millerja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Marco Sullivan je prvi mož ameriškega moštva, ki pa je vseeno malce v senci 'enfant terrible' belega cirkusa Bodeja Millerja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Marco Sullivan
Marco Sullivan ima v karieri tri uvrstitve med najboljše tri, na vsaki stopnički je stal po enkrat; v letošnji sezoni pa je bil sicer že štirikrat med najboljšo peterico. Foto: Reuters
Marc Sullivan
Bo Marco v svoji vreči z opremo našel tudi recept za uspeh na zloglasnem Streifu? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bode Miller
Svojeglavi Bode Miller, ki mu letos nikakor ne steče, vztraja pri svojem in se ne namerava vrniti pod okrilje ameriške smučarske zveze. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ne morete ga zgrešiti. 28-letni rdečelasi Kalifornijčan s smešno štrlečo kapo (kreacija reprezentančnega kolega Steva Nymana) in nasmehom do ušes je ravno končal prvi trening na zloglasnem Streifu. Prejšnji konec tedna je na še eni klasiki, wengenskem smuku, končal na tretjem mestu (ironično, tik za Millerjem) in Sullivan se upravičeno tudi v Kitzbüuhlu, kjer je bil lani šesti, nadeja stopničk. Najmanj.

"Če bi bil Bode še v reprezentanci, Marco nikdar ne bi bil tako dober, kot je zdaj," mi je pred tem dejal Sullivanov trener Greg Needell. Novi vodja ameriške reprezentance Sasha Rearick pa: "Če se boste pogovarjali z Marcom, se boste vanj zaljubili. To je preprosto najbolj sladek fant." Srca so ostala cela, na kraju dogajanja pod z gosto meglo ovitim Streifom pa je nastal spodnji intervju.


Za zdaj je za vami uspešna sezona. Ste pripravljeni na prvo zmago (mišljena je prva zmaga letos, saj ima Sullivan za pasom že lansko zmago v Chamonixu, op. a.)?
Ja! (glasen smeh, op. a.)

Na tem hribu?
Upam! Moj cilj so sicer stopničke - na njih sem bil že prejšnji teden v Wengnu in zdi se mi, da smučam precej hitro, tako da ...

Kaj pa je potrebno za zmago na Streifu?
Veliko je psihične igre - ta hrib ima že tako famo in je tako znamenit, da že prideš sem z mislijo, da bo to najtežja tekma sezone. Moraš iti prek svojega strahu in vedeti, da je to tekma kot vse druge: dobro moraš smučati, se držati svoje tehnike in taktik ter polno napadati do konca.

Imate kakšne favorite za zmago?
Prav gotovo bosta Didier Cuche in Bode pri vrhu. Izkušnje so pri tem hribu bistvenega pomena. Tudi Marco Büchel je tu vedno hiter.

Kakšno pa je ozračje v ameriški reprezentanci?
Je ... precej v redu. Nekaj fantov se je prejšnji teden poškodovalo, kar je res smola. Imamo pa par mladih fantov, ki so tu prvič, tako da so res vznemirjeni, da preizkusijo to strmino. Tudi jaz komaj čakam.

S koncem lanske sezone se je upokojil vaš dolgoletni vodja ameriške reprezentance Phil McNichol in zamenjal ga je Sasha Rearick. Kako se obnese menjava garde?
Mislim, da se je Sasha super odrezal. Glede samih tekmovalcev sicer ni kakšnih večjih sprememb, ampak Sasha je vedno zelo pozitiven in zabaven za imeti ga ob sebi. Mislim, da je to tudi zanj eden prvih Kitzbühlov, zato je tudi on zelo vznemirjen.

Vaši trenerji so mi med pogovorom dejali, da če bi bil Bode še v ameriški reprezentanci, vi ne bi nikdar dosegali tako vrhunskih rezultatov, kot ste jih v zadnji sezoni in pol. Se strinjate s to oceno?
Ah, ne, ne strinjam se (smeh, op. a.)! Mislim, zdi se mi, da to, da njega ni več v ekipi, je dodalo k motivaciji, da se nekateri v ekipi postavimo kot voditelji ekipe, zato je to morda bila dobra stran vsega tega ... Ampak Bode je še tu, še vedno je inspiracija, vsaj zame, rad ga gledam, saj je neverjeten smučar.

Se imate zdaj vi za prvega moža ekipe, kot mi vas je označil tudi vaš trener Greg Needell?
Malce že. Počasi postajam eden od starejših fantov, še posebej pri takih tekmah, kot je Kitz, ko preverjam progo za mlajše fante, jim pokažem, kako in kaj ... takrat se pa res počutim kot nekakšen vodja (smeh).

Je kaj pritiska zaradi tega?
Ne, mislim, da ne (smeh).

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si