Robi Kranjec je v lanski zimi reševal slovensko skakanje, očitno pa je pred olimpijsko sezono še bolje pripravljen. Foto: MMC RTV SLO
Robi Kranjec je v lanski zimi reševal slovensko skakanje, očitno pa je pred olimpijsko sezono še bolje pripravljen. Foto: MMC RTV SLO
Robert Kranjec
Čakata ga še dva tedna trdega treninga, potem pa bo že čakal na sneg v Skandinaviji. Foto: EPA
Andrej Stare
Andrej Stare je imel v Piramidi na tribuni veliko navijačev, med katerimi je bil tudi Kranjec. Foto: MMC RTV SLO
Triglav
Skakalci so se v torek na čelu s prvim trenerjem Matjažem Zupanom podali na Triglav. Foto: Triglavski narodni park/Valentin Štular
Kranjec dvignil pričakovanja pred zimo

Na vsaki od devetih tekem letošnjega "poletnega svetovnega pokala" je bil Kranjec med najboljšimi desetimi, trikrat je bil tudi na stopničkah za zmagovalce. V Hakubi je bil konec avgusta prav na vrhu. V zadnjih sezonah so skakalci, ki so imeli dobro poletno sezono, prevladovali tudi pozimi. Kranjec zato lahko mirno pričakuje prve tekme na snegu v Kuusamu (konec novembra), kjer je pred štirimi leti slavil svojo do zdaj edino zmago v svetovnem pokalu.

Pred tekmo v Klingenthalu je bilo več kot en mesec premora. Vam je bila zadnja tekma poletne serije odveč?
Ne, rad sem odšel v Nemčijo, saj je bila to zadnja tekma pred zimsko sezono in je dobro videti, kje si. Nanjo se sicer nisem veliko pripravljal, ker že "lovim" zimo in zdaj še dvigujem ritem kondicijskih treningov.

Boste lahko zadržali odlično formo?
Mislim, da ja. Do zime je še dober mesec. Čaka me še 14 dni hudega treninga, potem se bo intenziteta znižala. Načeloma bi se morali nato skoki dvigniti. Zdaj sem imel dva tedna težak trening in sem imel vsak dan "muskelfiber" (bolečine v mišicah). Nisem se mogel regenerirati. Še v petek sem mišice čutil na uradnem treningu, za sobotno tekmo se je pa vse lepo izšlo.

Kje je trenutno poudarek pri treningu?
Na moči in eksplozivnosti, pa tudi na gibljivosti.

Koliko tehtate in kakšne so želje?
Trenutno imam okrog 60 kilogramov, rad bi jih imel 59.

Kdaj boste prvič odšli na sneg?
Ne vem še. Kmalu gremo na ledeno "špuro" v Garmisch, potem pa čakamo prvi sneg. Upam, da bo v Lillehammerju čim prej sneg, tam je najbolje opraviti prvi zimski trening.

Kakšna je glavna razlika, ko prideš s plastične skakalnice na pravo?
Zaletišča morajo biti po predpisih povsod ledena, zato nekih posebnih drugačnih občutkov ni. Pod smučmi manj ropota, kar mi je zelo všeč. Seveda je razlika tudi pri doskoku. Trava te zaustavlja, sneg ne.

Priprav na olimpijsko sezono ste se lotili izjemno resno. Je sploh bilo kaj časa za počitnice?
Po Planici sem si vzel štiri dni premora in takrat nisem šel na trening. Pa za 1. maja sva šla s kolegom na morje s kolesom za tri dni. Vzel sem si še nekaj kratkih od 2- do 3-dnevnih premorov, več ne.

Pred kratkim ste bili tudi na Finskem, kjer ste trenirali v vetrovniku. Je takšen način priprave postal nujen in kaj pridobite na ta način?
Ja, kar nujno je že, da se pripravljaš v vetrovniku. V njem si tri minute in dobiš občutke, ki jih na skakalnici, če nisi v pravi formi, zbiraš en mesec, tudi če skačeš vsak dan. V vetrovniku delaš potiske in dobiš občutek za plovnost.

Prejšnji torek ste v oddaji Piramida na TV Slovenija 2 navijali za reporterja Andreja Stareta. Očitno cenite njegovo delo ...
Sva v dobrih odnosih, ne morem pa reči, da sva ravno prijatelja. Prosil me je, če ga lahko spodbujam. Zdi se mi v redu oddaja, prav tako Staretov način govorjenja. Je zelo inteligenten, na vsako vprašanje ima dober odgovor.

Si kdaj v posnetku ogledate kakšno tekmo? Uživate v komentarjih ali se morda jezite?
Vem, kaj je njihovo delo. Tudi če so kritični, me ne motijo. Zato so tam, da zabavajo ljudi, da gledalcem ni dolgčas. Včasih je zanimivo spremljati zabavne izjave.

Predvidevam pa, da najmanj radi odgovarjate na vprašanje, kakšni so bili občutki v zraku?
Tega res še danes ne znam odgovoriti. Ne vem, težko je to opisati.

Verjetno pa precej lažje opišete vtise z vrha Triglava, kjer ste bili včeraj ...
Res, izkoristili smo še te lepe in tople dneve in šli z bohinjske strani na Triglav. Zame je bilo to prvič. Spali smo na Kredarici, tako da ste me ujeli pri hoji navzdol. Priznam, da v hribe ne hodim pogosto, raje se vozim s kolesom. Ta izkušnjo mi bo vsekakor ostala v lepem spominu. Na vrhu smo bili tudi krščeni, saj nas je bilo kar nekaj, ki smo bili prvič na Triglavu. Matjaž (Zupan, trener skakalcev) nas je z vozlom po riti!

Kranjec dvignil pričakovanja pred zimo