37-letni Marco Büchel iz miniaturnega Liechtensteina sodi med najzabavnejše in najbolj priljubljene osebe v smučarski karavani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
37-letni Marco Büchel iz miniaturnega Liechtensteina sodi med najzabavnejše in najbolj priljubljene osebe v smučarski karavani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Michael Walchhofer
Na drugi strani sodi Michael Walchhofer med tipične predstavnike avstrijske smučarske šole, ki svoje znanje najraje dokazuje na belih strminah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Michael Walchhofer
Bo Michael Walchhofer v soboto v kraljevi disciplini povrnil čast najbolj smučarsko obsedenemu narodu? Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Smučarska šampiona, ki vesta, kaj je treba, da osvojiš morda najbolj strahospoštovani hrib v svetovnem pokalu, sta se med drugim razgovorila o mitu Kitzbüuhla, o svojih največjih tekmecih in o pripravljenosti na ubranitev zmage.


Marco Büchel, ste pripravljeni na ubranitev lanske zmage v superveleslalomu ali merite tokrat na smukaško?
Ooooo, če vprašate mene, bi raje poskusil s smukaško!

Kdo je vaša največja konkurenca pri tem podvigu?
Ah, takooooo veliko jih je ... mislim, da je seznam dolg kakih 13-15 tekmovalcev, in mislim, da imamo na njem vse "običajne osumljence" - Bodeja Millerja, Didiera Cucha, Michaela Walchofferja in še nekaj drugih imen.

Se vam tudi prav zaradi tako širokega kroga favoritov letošnja sezona ne zdi malce čudna?
Ne, mislim, da je zanimiva sezona. Možnosti so odprte za vse, všeč mi je, če na vsaki tekmi zmaga nekdo drug, in upam, da bo tudi moje ime pri tem zraven.

Kaj je tako posebnega na Kitzbühlu?
Ah, Kitzbühel (se zazre romantično v strmino pred seboj, op. a.) ... Kitzbühel je nevaren, je izziv, je zabaven, je zanimiv, je mitski, je preprosto ... najboljši!

In kaj je treba, da premagaš ta hrib?
Veliko poguma in ogromna jajca!


Michael Walchhofer ste pripravljeni na ubranitev lanske zmage na smuku?
Hmmm ... Poskušal bom, ja.

Kako ste doslej zadovoljni s sezono?
Ni slabo. Zame je bil začetek dober. V Wengnu sem imel sicer malce slabšo tekmo, ampak tu bom dal vse od sebe in se trudil izboljšati tisti rezultat iz Švice.

Se v avstrijski ekipi čutijo pritiski zaradi porazne ekipne predstave na smuku v Wengnu (nobenega ni bilo med 15-erico, op. a.)?
Seveda, ampak malo pritiska je lahko dobro za motivacijo.

Verjetno je vedno odlično zmagati na domačih tleh, kako pa je zmagati tu v Kitzbühlu?
Ja, to je največja tekma v svetovnem pokalu, zato je biti hiter na tem hribu zelo pomembno.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si