Cilj Gorana Janusa je, da si Peter Prevc zgodaj zagotovi veliki kristalni globus in da potem mirno vstopijo v marec. Foto: Reuters
Cilj Gorana Janusa je, da si Peter Prevc zgodaj zagotovi veliki kristalni globus in da potem mirno vstopijo v marec. Foto: Reuters
Jurij Tepeš
Jurij Tepeš je v Kazahstanu v poletnem delu sezone slavil v letih 2011 in 2012. Foto: www.alesfevzer.com

Do konca sezone je še osem posamičnih tekem. Dve od teh bosta v skakalnem središču v nekdanji kazahstanski prestolnici, Prevc pa ima trenutno v skupnem seštevku že 559 točk naskoka. Torej če v teh dveh tekmah svoj naskok pred Severinom Freundom skupaj poviša za vsaj 41 točk, bo že osvojil veliki kristalni globus, ki ga bo nato dvignil v Planici. Naslednji najbližji zasledovalec, Michael Hayböck, ki se v Kazahstan podaja v izvrstni formi in na krilih treh zaporednih zmag, pa zaostaja že neulovljivih 680 točk.

Po Kazahstanu se karavana seli v Wislo in v Titisee-Neustaadt, na Poljskem in v Nemčiji bosta po dve tekmi, za konec pa je na sporedu še finale v Planici. Pod Poncami bo klasičen spored, s petkovo in nedeljsko posamično tekmo ter sobotno ekipno preizkušnjo. V Planici se bodo letalci udarili še za zadnjo lovoriko v tej sezoni, mali kristalni globus za seštevek poletov, kjer po tekmah v Vikersundu tudi vodi Prevc. Najboljši skakalec letošnje zime je letos pospravil že vse, kar se je do zdaj dalo osvojiti. V vitrini ima zlatega orla z novoletne turneje in zlato s svetovnega prvenstva v poletih. Zdaj je tik pred osvojitvijo velikega kristalnega globusa.

Tepeš že dvakrat zmagal v Almatyju
To mu lahko uspe torej že v Kazahstanu, kjer pa še ni skakal. A kot je pred sezono dejal v intervjuju za MMC, so mu ostali fantje povedali, kako je v Almatyju in je dobil zagotovila, da je skakalni center moderen. Glede na nove oziroma še ne preizkušene naprave pa pravi, da ni pravila, da se pa kar hitro navadi. "V Rusiji, na primer, sem imel v svetovnem pokalu kar nekaj težav, da sem se navadil na skakalnico. Ko smo imeli poletno tekmo v Hinzenbachu, sem se pa takoj navadil. To je zelo odvisno in težko je reči, kako je z novimi skakalnicami. Res pa je, da sem se po navadi kar hitro ujel oziroma sem skakalnico naštudiral do tekme. Upam, da bo tako tudi ostalo," je tedaj povedal Prevc.

Četudi Prevc v Almatyju še ni skakal, pa so slovenski skakalci tu že imeli kar nekaj uspeha. Na poletni nagradi so slavili že štiri zmage, od tega dve Jurij Tepeš. V petek bodo najprej skakalci imeli kvalifikacije ob 13.00. Dekleta tekmi čakata v soboto in nedeljo ob 10.00, moške pa ob 13.00. Vse tekme boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Skupni vrstni red (22/30):          
 1. P. PREVC      SLO     1.698 točk
 2. S. FREUND     NEM     1.139     
 3. M. HAYBÖCK    AVT     1.018     
 4. K. GANGNES    NOR     1.012     
 5. J.-A. FORFANG NOR       890     
 6. S. KRAFT      AVT       839     
 7. D.-A. TANDE   NOR       731     
 8. N. KASAI      JAP       639     
 9. R. FREITAG    NEM       538     
10. A. FANNEMEL   NOR       488     
13. D. PREVC      SLO       431     
19. R. KRANJEC    SLO       281     
21. A. LANIŠEK    SLO       230     
28. J. TEPEŠ      SLO       159     
54. J. HVALA      SLO        21     
55. B. PAVLOVČIČ  SLO        20     
68. A. POGRAJC    SLO         5     
73. A. SEMENIČ    SLO         2