Karizmatična Lindsey Vonn ima upravičeno največjo tržno vrednost med vsemi smučarkami. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Karizmatična Lindsey Vonn ima upravičeno največjo tržno vrednost med vsemi smučarkami. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lindsey Vonn
S holivudskim nasmeškom in veliko ustrežljivostjo je osvojila srca navijačev. Tako kot na vseh prizoriščih so tudi na Zlati lisici gledalci želeli njen avtogram, vmes pa vpili: "Lindsey, I love you." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lindsey Vonn
27-letna alpska smučarka je z veliko prednostjo vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tina Maze na drugem mestu zaostaja skoraj 300 točk. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vonnova je kraljica hitrih disciplin, vendar je vedno boljša tudi v tehničnih disciplinah. Na začetku sezone je dobila veleslalom v Söldnu. Tudi na Zlati lisici je bila med najboljšimi - veleslalom je končala na 4., slalom pa na 7. mestu. Foto: Sandi Fišer
Lindsey Vonn
"Letos je manj stresna sezona in uživam. Delam stvari, ki me veselijo." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Obisk bivalnika Lindsey Vonn

Med prvo slalomsko vožnjo Zlate lisice se je pred novinarji pojavila Lindsey Vonn. Prijazna, nasmejana, uglajena, urejena. Pripravljena ustreči vsakomur. Rekel sem kolegu, seveda v šali, ali je mogoče dobiti njen poljub, pa se je le nasmehnil, češ, prej ti bo uspelo prepričati Andreo Massija in Tomaža Lovšeta, da se bosta poljubila. Toda misel me je še vedno vznemirjala. Ponudil sem stavo: 100 evrov, če mi v naslednji minuti uspe? Sprejel je in pogledal na uro.

Saj me sploh ne pozna

Imel sem samo eno minuto, da stopim do ene največjih zvezdnic svetovnega športa, do ženske, ki jo navijači obožujejo, ki je trikrat osvojila kristalni globus, ima zlato olimpijsko medaljo, ki je dobila laureusa za dosežke v letu 2010, do ženske ... ki me sploh ne pozna! In jo prosim za poljub. Resda se je punca pred kratkim ločila, ampak verjetnost, da mi uspe, je bila majhna, sem se pa resno bal, da se bom osmešil. Kot se je David Letterman, ki je Vonnovo gostil pred enim mesecem in smo samo še čakali, da jo vpraša, ali je sneg tudi v Evropi bel.
Rešil me je Elvis
Časa za strateški načrt nisem imel veliko. Obupoval sem, da bi imel morda res več možnosti, če bi poskusil z Massijem in Lovšetom. Prepozno, že sem stal pred njo. Zdaj ali nikoli. "It's now or never." Kaj bi kralj rokenrola zapel kraljici smučanja? Odločil sem se za Elvisovo pesem Devil in disguise, brez hudiča v besedilu, ampak z refrenom, da jo obožujem, v zameno pa bi rad poljub. "You're a lady I adore, kiss me once more."

Nagrado sva si razdelila
Nekako mi je uspelo skrpati besedilo, celo rimalo se je. Zdelo se mi je, da ji je všeč. Na "vmesnem času" je dobro kazalo, toda sledila so še pogajanja za poljub. Ko je slišala za stavo, se je strinjala. Poljubila me je na levo lice in si zaželela - polovice. Polovice "nagradnega sklada". Strinjal sem se. Dobil sem poljub oboževane športnice in še zaslužil. Hvala, Lindsey Vonn!

Videodokaz si lahko ogledate spodaj.


Pogovor z Vonnovo za Radio Slovenija, TV Slovenija (obiskali so njen bivalnik, vabljeni k ogledu videa) in MMC

Kako ocenjujete svoj slalomski nastop?
Razmere so bile zahtevne. Poskušala sem napadati, toda tako kot v veleslalomu sem imela v spodnjem delu težave. Predolgo sem vztrajala na robnikih, bila sem pozna v zavojih. Sem pa kljub težki progi presenečena, da je bil takšen odstop v prvi vožnji. Ampak takšen je slalom. Zato imam raje smuk.

Tudi v tehničnih disciplinah vam gre dobro, v Söldnu ste prvič v karieri zmagali tudi v veleslalomu. Kako gledate na napredek?
Moj veleslalom je konstanten, sem tretja v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala, kar je zame velika stvar. Lani nisem bila nikjer, letos sem med petimi na skoraj vsaki tekmi. Dobro smučam, imam samozavest, čeprav so še nihanja, toda vedno sem blizu vrha. V vseh disciplinah sem pravzaprav redno med 15 in na to sem ponosna.

Tina Maze je v boju za kristalni globus druga, zaostaja pa 300 točk. Menite, da je prav Tina vaša največja tekmica?
Vsekakor. V vseh disciplinah smuča dobro, to zimo je prej prišla v formo. Vsekakor bo zelo težko. V smučanju se lahko zelo hitro marsikaj spremeni. Moram si nabrati prednost v hitrih disciplinah in držati korak z njo v slalomu.

Slovenci smo upali, da se vam bo v skupnem seštevku Tina po Zlati lisici malce približala, vendar ste zadržali visoko prednost.
Tudi sama sem se tega bala, sploh ko je odstopila Marlies Schild in bi lahko Tina dobila slalom. V dveh dneh je dobila manj kot sto točk, lahko bi jih 200. Toda sezona ni niti na polovici in čaka me še težko delo.

Čeprav je svetovni pokal zelo naporen, ste pred enim mesecem odleteli v ZDA le zato, da ste bili gostja TV-šova Davida Lettermana, pred dnevi ste bili v Inssbrucku na olimpijskih dnevih mladih, obiskali ste tudi Benetke. Kako najdete čas za vse?
Ne vem (smeh). Letos je manj stresna sezona in uživam. Delam stvari, ki me veselijo. Rada se družim s sestro, odšli sva v Benetke na šoping. Dokler me to ne utruja in ne vpliva na smučanje, zakaj ne. Hočem uživati življenje.

Evropo ste že precej prepotovali. Kam si še želite oditi?
Predvsem v tople, južne kraje, ampak za to bo čas poleti.

Imate tudi bivalnik. Kako ste prišli na to idejo in kakšne so prednosti?
Mislim, da sta imeli Nicole Hosp in Julia Mancuso podoben bivalnik, vendar se mi zdi, da sem to sezono edina, ki ga ima. To je velika prednost. Pridem sem, treniram na kolesu, od žičnice sem oddaljena samo dve minuti. Po prvi vožnji si pripravim kosilo in potem sem spočita in pripravljena na drugo vožnjo. To je zelo priročno. Sponzor pripelje bivalnik na prizorišče tekme, ga postavi, tako da nimam težav s tem. Pridem, tu živim in po tekmi grem. Enostavno.

Bo bivalnik na vsaki tekmi z vami?
Ne. Februarja gremo v Rusijo in Bolgarijo in je nemogoče iti tja z bivalnikom. Ko bomo v osrednji Evropi, pa ga bom imela tudi v naslednji sezoni.

Obisk bivalnika Lindsey Vonn